自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 環保接龍勳章

話說工人上年向財仔借錢,填咗我做諮詢人,
佢今年年頭已還清,算啦,佢還清咗,話完佢,就無追究,
點知佢C忽痕,介紹個同鄉去同一間財仔借錢,兼咪做諮詢人。

哈!E家問題嚟喇,佢同鄉走咗佬,財仔搵佢還錢,
開頭佢驚,走去還咗一期,咁財仔咪不停搵佢,
佢連電話都CUT咪,財仔就打把嚟滋擾我,
我想了解件事,就打上去財仔問,比哂工人啲資料,
財仔竟然答我,無此人借貸或擔保資料。

吓!咁即係點,我個工人唔係借貸或擔保人,就要還錢,
我直情連借貸人都唔識,竟然可以每日打幾十個電話嚟滋擾我,
粗口爛舌少不免啦,最得人驚係,講咪我銀行戶口資料,
佢地隨手就有哂我嘅資料(冇鬼唔死得人),啲嘜鬼嘢私隱條例,完全係廢嘅。

收數公司務求收到條數,根本咩不法手段都會洗得出,
基本上係任何人都唔會放過,話之你有關定無關,
但香港法律同政府對佢地一啲符都無,我地啲市民唯有坐向度任佢地搞。

申完

公爵府

applewingyi411 發表於 14-9-3 23:50
你工人既朋友借邊間財仔?
以我所知而家收數既人都唔粗皮得去邊,我妹借過幾間財仔,仲走緊數,通常都係打 ...
賓妹借開果啲囉,天(賊),真係聽都未聽過,
連個網址都鬼鼠過人,無地址,無電話,
靠工人幫同鄉還債張收據,先搵到電話同地址,
問佢地點解連諮詢人個僱主都搔擾,佢地話了解下先,
第日就話,賣咗啲數比人,唔關佢地事,理唔到咁多。

公爵府

andyman 發表於 14-9-3 23:52
唔會架.
我相信你再一次比你個工人出賣啦.

點解我信我個工人呢!
因為,有幾次佢地打電話嚟,係我聽電話,
我通常係講HELLO,咁佢地可能以為我係工人,
就用吾湯吾水嘅英文問:DO YOU FIND YOUR FRIEND,
我問點解諮詢人要還錢,佢地就話:叫你工人搵到佢個同鄉還錢咪得囉,
工人同佢地講,真係無個FRIEND消息,
之後打嚟話工人係擔保人,
就係因為咁,我先打電話去財仔了解件事,
之後財仔都話無工人借錢或擔保記錄。

不過照打電話嚟滋擾。

公爵府

mingming9153 發表於 14-9-4 00:35
報警啦 佢地明知收唔番條數, 總之煩到是但一個頂唔順還錢, 堅持唔好理佢。 你報警先, 佢有第二單銀碼比 ...
係講緊兩千紋咋,求其一條數都大果佢啦!
呢間收數公司一定好等錢洗。

公爵府

我愛小新 發表於 14-9-4 01:30
电訊公司幾蚊都出律師信喇,吹佢吾賬
我都想佢出劣C信,起碼真係欠人錢,還就應該,
E加咁樣比佢滋擾,真係好似爛仔大哂咁

公爵府

shinku 發表於 14-9-4 15:48
報警無用咩?佢而家無啦啦有曬你資料,
用係唔正當地方喎?
已報警,不過差人話,啲資料可能係我個工人比財仔,
就算比資料,我覺得,都唔會比,我向邊間銀行申請貸款買樓嘅料,
所以我覺得係銀行有人洩密,但警察話E家資訊太發達,
好容易攞到個人資料,
如果再有電話嚟,我另願比錢向法院出禁制令,
益香港政府,總好過比班C白佳。

公爵府

heidi630 發表於 14-9-5 00:19
我仲慘,我有個公司出的手提電話號碼,幾個月前開始邦民日日打嚟幾次搵一個我唔識的人追數,我初初都正常語 ...
咁你真係無辜,我都算係有啲咁多關係,你直情無添,
我相信,香港有好多人受到呢啲無必要嘅滋擾,
政府亦無立例管制呢啲討厭嘅收數公司,我地廣大居民唯有自求多福。

公爵府

wonderlulu 發表於 14-9-5 00:31
報警,換咗個工人。

佢唔問就填你做咨詢人?對我嚟講係c罪。
警就報咗啦,工人就未炒,不過就出咗封警告信比佢,
當比個機會佢囉

首頁

尾頁

跳至