自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 環保接龍勳章

兩年前喺BK見JM介紹油拔法,話可以治癒慢性病,咁諗住試吓當保健,
對慢性疾病有啲咩效用,我暫時未知,但除口臭有一定成效,
上星期我接媽媽機,佢一上車我聞到一陣口氣味,以為佢剛落機未刷牙,
跟住几天我都聞到佢口氣好嚴重,我就叫佢試吓油拔法,這几天我都再冇聞到佢有口氣。
如果家人有口臭,可以試試,一樽椰子油或亜麻子油,即使唔得,都係有限錢,
如果好似我媽媽咁好彩,除到口臭,咁社交生活都會少咗好多尷尬情況。

車仔人    發表於 15-11-18 13:07
la_source    發表於 15-10-22 12:29
wcpcelia    發表於 15-10-13 09:28

公爵府

引用:Quote:原帖由+aromama+於+15-10-12+發表兩

原帖由 kirstyau 於 15-10-12 發表
請問點做?
有JM喺#8答咗

公爵府

引用:我用芝麻油,15mins後吐咗佢,可用鹽水漱口

原帖由 moncatw 於 15-10-12 發表
我用芝麻油,15mins後吐咗佢,可用鹽水漱口。

油拔法簡單說明:
椰子油不能長期用,我仲買咗樽大椰子油

公爵府

引用:我同好多朋友都用芝麻油,入口容易,有麻油

原帖由 moncatw 於 15-10-12 發表
我同好多朋友都用芝麻油,入口容易,有麻油香,初試油拔可以試下。朋友個仔十歲,佢有濕疹,佢都油拔左一段 ...
我之前用芝麻油會好熱氣(感覺上),但用椰子油漱口好似好清新(感覺上)咁

公爵府

引用:Quote:原帖由 cffw 於 15-10-12 發表我睇外

原帖由 文文送 於 15-10-12 發表
我有聽過其他人經驗係,做左油拔法反而暗瘡爆得勁過未做時,或者患重感冒,但嚴浩講,即使有咁樣反應都可以 ...
真係要过到自己個關,我大女開頭個一個星期,瞓唔到,塊面勁生小暗瘡,但佢keep住做,而家冇哂暗瘡,牙齒同皮膚都白咗。

利申:純分享

公爵府

引用:Quote:原帖由 aromama 於 15-10-13 發表我

原帖由 可愛教主2 於 15-10-13 發表
椰子油是否都要高壓冷榨? 煮食用椰油係咪唔得?
之前我試過芝麻、亜麻籽油(喺xx綠度買),而家用尼枝條喺泰國買的(我女買給我的)。

公爵府

引用:我都試過,但係捱唔到一星期!因為15分鐘實

原帖由 smileemily 於 15-10-13 發表
我都試過,但係捱唔到一星期!因為15分鐘實在太長時間啦,個仔係咁「媽咪呀咁咁咁」「媽咪呀咁咁咁」係都要 ...
我開頭都係咁,但個女之後習慣咗,見我唔唔声,唔答佢,佢唔會再問我啦

公爵府

引用:好想試吓,但朝早一起身要含啖油15mins,好

原帖由 LWTbb 於 15-10-14 發表
好想試吓,但朝早一起身要含啖油15mins,好有難度,我朝朝都趕到癲
我會一起身含油,洗面搽面,換衫,做早餐,大概十五分鐘,刷牙,食早餐,時間啱啱好

公爵府

sumlam 發表於 15-10-14 00:55
好想知放啖油入口係咩感覺?我硬係覺得自己一定反胃,唔敢試
我開頭都係好似你咁諗,咁我就買咗枝細裝冷搾芝麻油,即使唔漱口都可以用嚟煮餸。但唔係想像中咁難頂。

公爵府

sumlam 發表於 15-10-14 01:28
有冇些小反胃feel? 因我好怕反胃個種感覺
我就無囉

公爵府

little1025 發表於 15-10-14 00:54
係唔係個個都會生瘡??thx
這個我都唔知,我就有出小小粒粒,個女本身都多暗瘡,開始油拔之時就出多咗細細粒暗瘡,但這半年多都未有大規模咁出,只是偶爾出一粒半粒(唔知有無關係),
女仔貪靚,所以佢都好有恆心KEEP住做。

公爵府

引用:早晚用定只是早上用?

原帖由 Babylyly 於 15-10-21 發表
早晚用定只是早上用?
其實早晚用係最好(嚴浩講),不過做之前四小時不能進食。

公爵府

引用:對我腰痛無咩成效

原帖由 CCCarmi 於 15-10-22 發表
對我腰痛無咩成效
我做咗兩年几,只係覺得對口腔衛生同暗瘡有幫助。

公爵府

引用:就係睇完呢個post早2日開始。用啊麻芓油,

原帖由 c.vieri 於 15-10-22 發表
就係睇完呢個post早2日開始。
用啊麻芓油,試左3日。
第一日做完果晚訓得好差(唔知關唔關事)
你啲反應同我個女一樣,開頭做嗰一個星期都係瞓唔到同便秘, 做多几日啦!如果,真係唔得就唔好梗硬嚟!

公爵府

引用:其實我keep住做左一年,我又唔覺得有咩神奇

原帖由 snoopyiu 於 15-10-22 發表
其實我keep住做左一年,我又唔覺得有咩神奇功效,只係覺得用油漱口好似乾淨d, 睇過d資料話訓左成晚口腔好多 ...
真係對口腔健康有幫助,自從我媽媽做咗之後,口气真係改善不少。

公爵府

引用:Quote:原帖由+aromama+於+15-10-14+發表這

原帖由 ELJCHL 於 15-11-17 發表
你女兒幾歲?
佢廿二啦,冇咗暗就瘡,自信都返哂嚟!

ELJCHL    發表於 15-11-18 13:16

公爵府

引用:我99做咗,係除到口臭,但醫唔到口賤

原帖由 conniemar 於 15-11-18 發表
我99做咗,係除到口臭,但醫唔到口賤

公爵府

lovelycats1 發表於 15-11-18 06:09
想知係咪喎同油有唔同功效㗎?咁你地係點樣揀一隻俾自己呢?
我一開始用芝麻油,覺得浸味好儂,同咪好熱氣,之後改用亞麻子,近排個女買咗枝椰子油比我,覺得幾清新,我諗我會KEEP 住用。

公爵府

katherine.k 發表於 15-11-18 08:26
影支油睇吓

公爵府

momoo 發表於 15-11-18 03:14
請問都唔會成口油淋淋?坦白講,我未試過飲油,就咁聽,令我啲抗拒同恐懼

...
我未開始時都有咁諗,但放咗落口度,又唔係想像中咁難受。

首頁

尾頁

跳至