自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 環保接龍勳章

meow~meow 發表於 11-11-21 10:31
以我朋友為例,個女讀英基,校內十個有九個半抗拒學中文、睇中文書,如果你認為中文科唔重要,那國際學校必 ...

可能,我同C6都酷愛中國文化,對佢有少許影響啦,我大女都係讀國際學校,
但佢而家揀咗讀中醫,其實,都係睇個細路對中國文化有無興趣。
無何否認,讀國際學校,家長同啲小朋友係承受無咁大壓力,我本身唔係嚮香港接受教育,
所以,香港嘅教育制度,我適應唔到,我唔想因為學校嘅分數,令到我同仔女嘅關係咁緊張,
為了佢地有個愉快學習嘅童年,我另願銀行簿仔少兩個零。

wonderlulu  係咪用英文學習架? 用中文學啲中文造詣要好高喎, 識之乎者也都唔掂。  發表於 11-11-21 21:44
meow~meow  讀國際學校之後揀中 e? mouth上 d 中文字好難學................  發表於 11-11-21 17:34

公爵府

1. meow~meow 讀國際學校之後揀中 e? mouth上 d 中文字好難學................
複製代碼
咁佢又OK喎,教科書仲係簡體字,佢又學多一樣嘢。
當年我迫佢揀法文,佢無揀,佢揀咗中文,認真講當年好嬲,
而家諗番,都覺得自己好幼稚,成日想個女學我想佢學嘅嘢,
自以為,為佢好,原來佢一早會為自己打算。

公爵府

bkfans 發表於 11-11-21 17:38
優閒生活一向FOR有錢人.

除了IS,而家都有好多學校係活動式教學。

公爵府

wonderlulu 係咪用英文學習架? 用中文學啲中文造詣要好高喎, 識之乎者也都唔掂。

其實,個女啲中文造詣有幾高,失禮啲講句,我呢個亞媽都唔知㗎,
我只知係用中文教,教科書係簡體字,係咪要好高造詣?我真係唔知。

首頁

尾頁

跳至