自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我都報了名4月19日聽講座, 但我唔駛比3000元的, 點解你一開始便要比錢呢 ?
好開心終於找到人講關於領養的topic, 我在網上search 了很長時間, 但都是只找到很少資料.
你聽完講座再講多D比我知la, 謝謝
另外, 想問問你是否全職家庭主婦呢

大宅

扣除供樓,工人等特定每月開支, 要有18K 生活費
要咁高要求嗎 , 點解你未聽講座都知呢?
錢又係一個問題

大宅

你係唔係全職家庭主婦呢? 我有工作呀, 但我計劃做全職主婦三年, 等領養個BB 大一點才出去做嘢, 咁樣我估會容易一些申請, 如果領養完又請工人, 我估會難D批核.

社署會唔會在查核申請人時去申請人的工作地方查核呢? 另外, 係唔係要做身體檢查呢? 咁肥胖那些會唔會唔批呢?
好期待4月份聽講座, 希望可以合資格la,你一共用了多少時間才申請到呢?

原帖由 titanlow 於 11-3-24 09:42 發表

錢真係一個問題, 因為社署一定要保障個孩子, 雖然呢一刻有穩定收入唔代表成世都有, 但在佢地能夠監察o既時間裏, 佢都要證明俾法庭睇你地係有足夠能力俾到愛同埋溫飽個b...所以我都有朋友因為唔夠收入無得申請領養 ...

大宅

好多謝你寶貴經驗呀
我會等成功matching 才會唔做嘢, 因為社工都話可能要等好長時間的
社工話只要我寫封宣誓紙話唔會做嘢便ok. 不用現在立即唔做, 做得一日得一日, 等我可以多儲點錢.
原來你都等了咁長時間...........

原帖由 titanlow 於 11-3-24 12:45 發表

1) 全職媽媽係會有一點優勢, 但又唔代表在職父母就無機會, 我覺得係你自己想唔想做ftm同埋有冇能力去做, 多過為了易d 有matching而去做, 同埋你可能等有matching先唔做野, 因為無人會估計到你要等幾耐...要成為準 ...

大宅

想問如果請工人, 咁如果成功matching 才請, 怕請唔切呀!係唔係佢一通知成功matching, 便立即要帶BB回家呢?

原帖由 titanlow 於 11-3-24 12:45 發表

1) 全職媽媽係會有一點優勢, 但又唔代表在職父母就無機會, 我覺得係你自己想唔想做ftm同埋有冇能力去做, 多過為了易d 有matching而去做, 同埋你可能等有matching先唔做野, 因為無人會估計到你要等幾耐...要成為準 ...

大宅

我都係只想要個女呀!!
btw, thanks for your valuable experience and information.

原帖由 titanlow 於 11-3-25 09:35 發表

我等得耐因為我地開頭都奄尖, 剩係想要囡, 後來仔女都要同埋生母懷孕時有吸煙都考慮, 就好快有, 終於都係囡, 嘻嘻!

大宅

婆婆真係好偉大呀

原帖由 titanlow 於 11-3-25 09:37 發表

第一次見BB後2個星期內要湊佢返屋企, 所以請工人係有點頭痕, 我囡係婆婆湊, 我湊佢返屋企後放了一個星期假去照顧佢, 同佢建立關係, 反而係婆婆辭職, 好彩只需一星期通知, 之後就由婆婆接手 ...

大宅

我都好緊張, 好想快D聽你的報道, 希望我可以附合資格

原帖由 wjBB 於 11-3-26 00:04 發表
仲有5 日就去briefing. 再次緊起來..... 我一定會第一時間向大家直擊報道..

大宅

你教會個朋友係唔係家庭主婦呀?

原帖由 LMCK 於 11-3-25 12:03 發表
我教會最近都有人領養左小朋友, 佢好似話前後搞左一年. 佢領養的係仔仔.

大宅

如果你接受唔到, 唔好收養呀,費時大人細路都唔開心

原帖由 blueroselam 於 11-3-26 01:10 發表
我最近都好煩, 我先生想收養一個, 但我暫時未接受到! 我知我未能愛她視如己出!! 但係佢逼我, 我好唔開心!! 我本身身體不好, 暫不可能多生一個小朋友!! 我此刻真係身心俱傷!! 有此topic幾好, 大家可以share下意見!! ...

cicicat  吾係單單吾開心咁簡單, 其實對大家都係一個永久既傷害,所以未接受到千其吾好勉強呀  發表於 11-3-30 18:05

大宅

回覆 titanlow 的帖子

絶對同意你的意見.

大宅

wjBB 發表於 11-3-26 00:04
仲有5 日就去briefing. 再次緊起來..... 我一定會第一時間向大家直擊報道..

明晚你聽講座la....好期待你的報導

大宅

我想生三個 發表於 11-3-29 14:13
上兩個禮拜同一個係mother's choice做義工既朋友傾開計,佢勸我如果要領養小朋友,真的要三思而後行。

佢 ...

大陸好難呀, 申請到你要帶佢來香港又要申請証件, 我估申請單程証要幾個月, 又要留在國內, 而且國內大家都唔熟, 我寧願在香港領養, 如果唔成功, 便二人世界.

香港領養可以選父母不是吸毒或有其他問題的, 所以BB 未必有問題的

大宅

我想生三個 發表於 11-3-29 14:34
我可能真係會係國內領養呀,但都係再清楚考慮下先。我可以肯定如果自己領養得既,一定會好似自己親生一樣 ...

我老公其實都話二人世界, 但我真係好想有個小朋友, 好想愛佢地, 見到佢地笑容, 我知什麼嘢都係值 得.
而且我要放棄份工先可以領養..........我話比老公知有左小朋友以后都無得去旅行, 唔買嘢............我都願意

大宅

titanlow 發表於 11-3-30 10:41
回覆 baby525 的帖子

係你自己想做full time mum定你單方面覺得全職媽咪會有較大機會領養孩子呀? 其實, 無 ...

我想工作的, 但如果領養到, 根本無足夠時間比我請工人, 而且我父母都要照顧侄仔, 所以我個case 一定要做full time mum.
我想做full time mum 三年, 然后再出去做嘢earn 多些錢. 而且我覺得小朋友咁細個, 自己照顧好D, 但現在最大concern 係希望我地附合經濟資格..........唉..............我這一年要努力儲錢, 我好期待4月19號去聽talk.........

大宅

titanlow 發表於 11-3-30 11:00
回覆 我想生三個 的帖子

如果你要保證有一個100%健康, 將來長大必有所成的孩子, 我想你還是不要領養吧! 回 ...

TOTALLY AGREED

大宅

titanlow 發表於 11-3-30 11:59
回覆 baby525 的帖子

儲錢同入息要求無關係喎, 除非你個儲蓄大到可以養到佢18歲啦...(有個社工咁同我講囉. ...

因為我賣左層樓, 現在租樓住, 每個月要付租金, 如果扣左租金便唔附合要求, 但我有錢再買樓的, 所以要聽聽講座講下其實要幾多先附合....

大宅

我想生三個 發表於 11-3-30 12:11
你同意佢唔緊要,但你要明白佢好明顯係歪曲緊我既觀點,抬高緊自己既同時踩低緊別人! ...

我唔覺得佢係歪曲你觀點, 佢只係想表達下佢意見, 而且佢都唔係想踩低別人.......

每個人都係表達下自己的觀點, 同講下佢自己的經驗, 其實, 我真係幾同意佢的說話, 每句說話都令我可以再加以思考, 講真, 要作出領養的決定真係唔簡單, 唔係自己懷孕十月生出來, 又同自己無關係...........所以如果唔係真係十分堅定, 真係比較難去作出這個決定的.

首頁

尾頁

跳至