跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

我有感覺個胸會谷, 但係唔係好實, 俾囡囡埋身啜, 佢總係啜兩啖就停, 一係四圍望, 一係訓覺, 斷斷續續啜 15-30 分鐘, 都唔覺得個胸會鬆, 之後開奶粉俾佢, 佢又次次食足 3 安, 同無啜過我一樣.

我之前用 avent 手泵, 而家用 medela swing, pump 時就滴下滴下咁, 通常半個鐘滴到 1 安, 未試過多過 1 安.

可能我 pump 得唔夠勤力啦, 一日 pump 4-5 次左右, 半夜或者一大早通常就訓覺唔 pump.

大宅

好媽媽勳章

o係醫院同出院頭一兩日, 我係全埋身, 但係囡囡全日得 1-2 條濕片片 + 1-2 條大大, 所以後來愈補愈多奶粉, 而家係主要奶粉, 有 pump o左人奶就補o的.

去健康院俾姑娘睇過, 佢o地又話姿勢無乜問題.

大宅

好媽媽勳章

健康院姑娘都係話埋身姿勢無乜問題, 不過埋身完半個鐘, 佢又係食 3 安奶, 唔埋身又係食 3 安. 如果唔補 3 安奶俾佢, 佢訓半個鐘或者一個鐘又醒. 琴日試過狠心o的唔補奶粉, 佢又訓到三四個鐘喎, 但係七個鐘先有一條少少濕o既片片, 卒之又係補奶粉.

而家每次囡囡要食, 有時我就俾佢埋身 5-10 分鐘, 希望刺激下我自己製奶之餘, 又等佢學下啜. 不過就唔敢俾佢啜太耐, 以免佢太累, 之後食唔晒.

然後一係我餵完佢就泵, 一係 c6 餵佢, 我一邊泵. 今日算好o的, 泵到 1.5-2安, 就等下一餐加埋落奶粉度, 加夠 3 安.

如果佢食唔晒, 我就好心痛.

希望佢慢慢學識啜, 而我又夠奶啦.

大宅

好媽媽勳章

我第13日了, 仍然只泵到1安半...

我係補人奶, 唔係補奶粉.

大宅

好媽媽勳章

我第13日了, 仍然只泵到1安半...

我係補人奶, 唔係補奶粉.

大宅

好媽媽勳章

今日終於有返少少成就感.

因為最近一兩日發現囡囡埋身啜完, 咀角有奶, 即係佢終於識埋身啜喇! 所以我o地打算再試返全埋身, 寧願佢食密o的, 只要佢有足夠濕片片, 都盡量唔補奶粉.

不過最頭痕係佢仍然係食幾啖就訓, 搞極都唔醒, 到訓返落床仔, 三幾分鐘又嘈, 又再食, 周而復始, 無時停.

大宅

好媽媽勳章

話口未完, 琴晚佢每個半鐘就喊醒一次, 我成晚都無得訓, 卒之一早摷醒c6, 叫佢餵一次奶粉, 我先訓返幾粒鐘.

諗落真係有o的懶同無用. 晏o的再接再勵.

大宅

好媽媽勳章

我囡囡又係日夜顛倒, 佢每日中午左右就好好訓, 可以訓四五個鐘都唔醒, 摷極玩極都唔醒, 換片掃風沖涼都唔醒 (真係訓住沖!), 開大 hifi 電視吸塵亦唔醒, 但係到夜晚九點左右就清醒, 然後一直扭計到第二日中午.

所以食方面, 我而家試緊全埋身, 係半夜兩點o個餐加奶粉, 希望佢飽肚好訓o的. 佢日頭可以四個鐘先食一次, 但係由夜晚九點到第二日中午, 佢基本上就當我係安撫奶咀 (我無俾奶咀佢啜), 一含住啜幾下就訓, 一鬆開口就喊, 仲係最凄厲o個隻.

至於片片就唔穩定, 通常一日 2-3 次大大.

我要到 9 月 1 日先返健康院 (除非另外預約返去磅重), 都有o的擔心其實佢係咪夠食.

大宅

好媽媽勳章

我都好幾日無上o黎. 近日多得 c6 幫手, 半夜兩餐都係佢起身換片然後開奶粉, 我可以大覺訓.

日間我已經可以做到全埋身, 不過囡囡都係晝伏夜出. 周末呢兩日 c6 o係屋企, 同佢長期抗戰, 似乎有所改善, 最少夜晚有訓少少.

而泵奶方面, 正如上面所講, 呢幾日半夜都未必起身. 起身泵的話, 最多可以一次泵到 4oz, 都好滿足了.

今日飲過黑麥汁, 比想象中好飲. 加埋本身飲開o既 organic mother's milk, 唔知會有咩效果呢.

大宅

好媽媽勳章

好一排夜晚無埋身, 最初係 2 點用儲奶 + 奶粉, 同時泵奶, 6 點o個次唔起身, 由 c6 用儲奶+奶粉 / 全奶粉, 到後來 2 點同 6 點都唔起身, 全奶粉.

琴晚再試半夜埋身, 囡囡似乎唔夠食, 啜好耐都唔訓, 最後臨天光開o左 100ml 奶粉, 三扒兩撥就食晒.

係咪偷懶o既惡果呢?

大宅

好媽媽勳章

仲有繼續試埋身, 可以試下自己先擠少少奶出o黎, 俾佢知道有得食, 引下佢, 同埋搵個大家舒服o既姿勢, 俾佢練習點啜, keep 住 pump, 休息多o的, 放鬆心情, 都有幫助.

仲可以留意下有無唔小心食o左o的回奶o野. 早幾日我買o左好立克麥皮, 後來先醒起佢係用麥芽整, 有o的人話都會回奶, 呢兩日囡囡又好似真係食唔飽咁, 食完都嘈, 唔知係咪真係有關係, 定係我心裡有鬼, 影響o左奶量.

大宅

好媽媽勳章

pipi, 花, 你o地加油呀, 將正能量感染俾 bb. 可能佢o地扭下計等你o地緊張下o既o者.

大宅

好媽媽勳章

原帖由 jjtseung 於 09-8-26 09:03 發表
好開心...

尋晚仔仔臨訓前狂食我, 食到佢飽到頂上心口... 之後, 就一覺訓超過6個鐘啦!

我就谷奶谷到爆, 泵細果邊奶奶, (上一次奶only)已經泵到5.5安! 咁大果邊實有6安幾! ...

唉你就好啦.

呢兩日囡囡又係一埋身啜幾下就訓, 搞極都唔醒, 醒o左都唔肯開口, 之後抱住就訓, 放低又醒, 醒o左又唔肯食, 又要抱住訓, 明明訓到死豬咁, 一放低又醒, 重覆又重覆, 直至個半鐘又要食, 但係又係啜兩啖又鬆口...

佢有濕片片, 有大大, 但係每次份量就少o左好多.

琴晚頂唔順, 補o左一次奶粉, 同時自己泵奶. 兩邊加埋死泵爛泵都係得 40ml.

陪月已經成日煲上奶湯水, 我自己亦有飲多奶茶, 都唔知仲可以點.

大宅

好媽媽勳章

有呀, 仲有話鱆魚湯都得, 我都有飲. 一星期最少飲四日.

大宅

好媽媽勳章

囡囡仲係 keep 住日間 3-4 個鐘食一次, 日落後個半鐘食一次. 2 點餵全奶粉, 就5點又開始扭, keep 住個半鐘食一次, 直接接近中午大昏迷.

所以真係好眼訓, 好少可以上來了.

不過想同大家分享, 囡囡出生時 2.75kg, 最輕時試過 2.51kg, 但係今日 1 個月零 1 日, 囡囡重 3.99kg 了, 姑娘話佢重得好好, 皮膚亦好好, 一切都好正常.

大宅

好媽媽勳章

我仲有 2 星期返工喇, 想試下返工 pump 奶 schedule. 而家 4 個鐘左右 pump 一次, 通常都係 70-100ml, 但係囡囡 3 個鐘食一次, 140ml 10 分鐘就食到一滴無剩 (仲要係用好多媽媽話食得慢o既 chuchu 母乳咀), 個差額我就用奶粉補足.

湯水, 多奶茶, 黑麥汁, 最近連 more milk plus 都試埋, 都無法啦, 餵到幾多得幾多.

見你o地 pump 到咁多, 真係好羨慕.

大宅

好媽媽勳章

update 一下 more milk plus o既情況.

我由 bb 出生開始, 陪月就近乎日日煲上奶湯水, 另外我買o左 organic mother's milk 同黑麥汁. 一向以來, pump 出o黎計, 最初大約 20-40ml, 而家囡囡滿月有多, 近日通常 70-110ml.

今日 6 點左右食第一次 more milk plus, 食完開始 pump, 都係 90ml 左右, 無乜分別.

10 點食第二次, 又係食完 pump, 今次滿o左一個 nuk 細樽 (125ml), 換樽後再 pump 多 50ml 先停, 總共 175ml, 破紀錄. 此外, 我一向兩邊都只係有一次 let down, 今次左邊有兩次.

唔知係咪真係 more milk plus o既功勞.

大宅

好媽媽勳章

Organic mother's milk o係 baby outlet 買: http://www.mamabebe.com.hk/

係呀我都成日覺得好眼訓唔想 pump, 尤其是見到自己得咁少o個陣, 覺得 pump o黎都o徒時間.

我囡囡大你一星期, 我又無正式計過, 不過一定無一日 660ml 咁多呀, 餐餐都補奶粉.

而家囡囡可以大約 3 個鐘先食一次, o的時間就好用o的.

大宅

好媽媽勳章

原帖由 tucuxi 於 09-9-8 00:49 發表
update 一下 more milk plus o既情況.

我由 bb 出生開始, 陪月就近乎日日煲上奶湯水, 另外我買o左 organic mother's milk 同黑麥汁. 一向以來, pump 出o黎計, 最初大約 20-40ml, 而家囡囡滿月有多, 近日通常 70-11 ...

其實自從前晚曇花一現, 琴日就無以為繼, 回復返每 4 小時 pump 得 70-110ml, 而囡囡已經進展到每 3 小時食 120-150ml 媽媽奶 + 奶粉.

大宅

好媽媽勳章

原帖由 cacalam 於 09-9-8 23:15 發表
HI! 各位好呀! 我都係努力中的媽媽, 因為第一胎有失敗的經驗, 所以, 第二胎希望成功, 我都好驚比自己好大壓力呀!

加油呀, 大家互相鼓勵支持!

首頁

尾頁

跳至