自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

hedhed 發表於 22-8-10 09:08
你咁巨大,一腳踢落去,隻狗都死減大半。佢仲驚過你。
香港,殺晒啲動物,只留俾人類住晒,霸晒佢,好唔好 ...

你知唔知咩叫好驚呢?有啲人真係驚,見到狗哄埋嚟,你叫佢點控制到零反應?

樓主只係想帶住大狗出街嘅人顧及別人感受啫,點帶到去殺動物嘅思想呀?你仲要教人踢狗?

珍珠宮

hedhed 發表於 22-8-10 11:15
你邊字邊句見我教佢「踢狗」?香港就係有人斷章取義先搞到宜家社會咁分裂。
我係話人類有能力攻擊,甚至整 ...

無人要對動物趕盡殺絕,係你咁講啫,又話人咁大個,可以一腳踢走佢,咁都唔係教人踢狗?

大聲同主人講我驚狗,你啱啱先至話人見到狗wewa咁叫喎,大聲叫主拖開隻狗唔係你所指嘅wewa鬼叫之一咩?

要正義可以,over 咗就覺得係扮。

珍珠宮

hedhed 發表於 22-8-10 13:12
請問你有無見過一啲有男伴嘅小姐,見到一隻松鼠狗,就尖叫,好驚,尖起腳,縮到路邊,額實男伴嘅手⋯⋯ ...

小如昆蟲,都會有人好驚,見到尖叫。你覺得人誇,只因你唔驚啫,恐懼感有時解釋唔到。

我本身都好少嘢會令我驚到叫出聲,但唔代表其他人都要一樣無所懼怕。開口埋口都話人哋綠茶,其實你係咪缺愛,睇見其他人有人呵護就心中不憤?其實睇開啲,人緣會變得好啲。

珍珠宮

大姑娘 發表於 22-8-11 15:26
啲狗真係哄埋嚟,特別女人經期時,啲狗聞到會哄埋嚟。

就唔係經期,有啲狗係鍾意玩,好奇心重又性格外開。但係有啲愛狗人士就會怪責驚嘅人 “你唔縮,佢咪唔會哄你囉!” ,某啲狗主係重來都無諗過要拉住或是管理好自己嘅寵物,不停抱怨點解嫌棄佢可愛嘅仔女。

我唔反對養寵物,但須體諒有人係會驚,甚至討厭。有人驚而反應大,唔係綠茶,係真心驚。

珍珠宮

happygirl_001- 發表於 22-8-11 15:40
回覆 JoanC 的帖子

同意, 我都好驚狗, 不論大細都驚... 有時唔係我地想有咁大反應引人注意, 如離遠見到, ...

我都試過有次搭 lift,狗主人好好,見我驚狗,佢拉開狗就讓我搭上去先,點知一時不慎,隻狗關門前一秒衝咗入 lift,真係嚇死我、狗及佢主人。同隻狗係 lift 真好驚恐,但係我又唔可以唔帶返隻狗落去,否則佢唔知邊層走咗出去就大鑊。果次真係人生勇氣頂點,好彩隻狗無撲埋我度,只係好不安咁轉圈,我就縮埋係門邊,細細聲係咁叫佢唔好埋嚟。

首頁

尾頁

跳至