母乳餵哺

跳至

首頁
12345...12

尾頁

大宅

報到,阿B叫Isaac,宜家5.5m。

因為凍,幫佢著咗好多衫,第一次覺得我隻輕磅b咁扎實。

宜家淨係識「反轉﹑反轉再反轉」,坐方面呢個星期條backbone硬淨咗,多咗坐係到同佢玩。尋日試餵粥水(我冇餵米糊),倆公婆見佢食一啖吐一啖玩得好開心,今朝打俾婆婆先知自己餵錯晒 今晚再努力過﹗

聽呢度啲媽咪講,尋日拿拿聲買咗隻學習杯,準備教佢飲水。

每日啲時間都好似唔夠用呀﹗

大宅

係呀,爬得越早越聰明。

我都想阿b快啲識得爬,佢都有屹pat pat,不過根據佢上次反身既經驗(1.5已反半側,以為好早識反身,都要等到足4個月先識反),我都唔敢再俾太大希望自己,順其自然lu。

原帖由 stliu 於 09-11-17 13:44 發表
原來已經開過, 咁希望呢個唔好咁快沉底. 唔緊要, 我最鍾意響海底撈野
我BB六個月大. 呢排都好似想爬咁, 個pat pat屹起, 好搞笑! BB爬多D好呀, 唔使咁快學行. 因為爬係手腳並用, 幫助大腦發展, 越爬得多, 越 ...

大宅

係呀,我又好似開始作感冒啦﹗

原帖由 bastet 於 09-11-17 14:55 發表
又要做member!

我囡囡8個月大啦.....今朝泵奶好凍呀! 真係要小心身體

大宅

Agree﹗呢幾日凍凍地想攞番啲suit著黎返工,條褲吸啖氣縮一縮個肚都仲勉強著到,件褸竟然扣唔埋鈕,真係覺得好悲涼。

老公成日叫我買過啲衫,我一直堅持唔買,因為我面對唔到現實呀﹗

原帖由 mrs_b_lam 於 09-11-17 14:58 發表

hehe,我覺得好多人都係叫晞熙,o係條街度叫可能幾個人擰轉頭望你咁...

唉,我係一個好貪靚既人黎架!做左奶媽之後都唔可以扮靚...d頭髮要綁丸子頭,費事bb猛我d頭髮...又唔可以著連身裙,因為要方便餵奶...high heels又 ...

大宅

心急唔黎架,bb自己有time table。

你反轉佢多啲(俯臥),練條頸力,我咪曾經call個人奶顧問上門搞我既乳線炎既,當時bb近3個月,佢話阿b條頸力淨啲,要我地一日3次反轉佢,直至佢喊先幫佢仰臥番。其實阿b1.5m開始我都有偷偷地同佢練(因為老公同婆婆唔俾),佢地一聽個姑娘咁講,就好積極同阿b練,4個月返健康院時個姑娘先suggest我好咁做,佢一見反轉阿b時佢識得抬起頭仲四圍望,都話佢叻。而且佢一識反身時,因為條頸已有力,所以好開心,成日都反(換片時都連反3次),反得多,好快就識反轉再反轉。

原帖由 mrs_b_lam 於 09-11-17 15:07 發表

我個女今日足4個月啦,但係仲未識轉身,我已經幫佢練習...好心急呀

大宅

我用bb專用既學習「羹」(combi第一階段),一「羹」「羹」咁餵,阿b好開心,猛大口咬隻「羹」,之後mui mui吓又吐番啲粥水出黎,我咪以為練緊佢。點知我媽咪話係要練佢吞嘢,開始時個「羹」只可以有少少粥水,係阿b咀角慢慢sir落去,唔可以俾佢mui出黎喎。真係巧功夫,今晚要再試過。

原帖由 stliu 於 09-11-17 15:15 發表
我D上身衫都窄左, 但仲0岩著. 我諗唔餵奶就會0岩著返, 因為上胎係個胸細左架...

我BB都係不斷返轉返轉再返轉! 佢仲要沖涼時都係咁樣返!
我今胎係第二胎了, 叫做有少少育兒經驗, 雖然好多野都唔記得晒, ...

大宅

我都係第一胎,都係想兩歲生第2個,希望有機會餵到阿b咁大。如果好似我同事咁,第一個離乳後(2歲多啲)幾個月後又有咗,生完第2個又夠奶俾埋第一個食,仲要第一個肯食,咁就perfect啦﹗

原帖由 mrs_b_lam 於 09-11-17 15:23 發表

其實我好矛盾架...我想餵耐d,但係c6要三年抱兩wor...

大宅

希望阿b有你個細b咁叻,佢不嬲食得少,好輕磅。

原帖由 淘氣館 於 09-11-17 15:14 發表
我個細仔都未用學習杯喎, 其實唔駛咁心急架, 我大仔個陣好早就安排學習杯比佢, 結果佢都唔肯用, 又喺苦等到佢差不多8個幾9個月先肯用咋, 其實你可以加條straw比佢, 等佢學拿住飲就ok架啦....
我細b都喺5個半月開始食 ...

大宅

唔好自己嚇自己,我有個fd個女,mix黎既,超精靈,宜家10個月大,成隻玩具狗咁一放落地就爬,一撞牆就識扶起企,見人就識笑騎騎同揮手(好似啲國家領導人閱兵時咁),佢都係識坐都未識反,6個月到先反到咋﹗

原帖由 mrs_b_lam 於 09-11-17 15:51 發表

我有呀...佢條頸都好夠力,可以抬頭好耐,不過就係無要返身既跡象囉...

如果越早爬就越聰明,會唔會越遲轉身就越蠢架

大宅

我阿b都係咁,開頭我以為係撞彩,於是我地試吓將佢鐘意既玩具擺係另一角度,佢反轉咗,瞓底,再反轉,就會轉啱角度攞件玩具,睇住佢都覺得得意。

原帖由 stliu 於 09-11-17 16:06 發表
mrs_b_lam,

係囉,唔使自己嚇自己, 個個BB發展唔同, 咁你BB識得反一半未?可能只係差少少力啫.
我BB都係4個月先識反咋. 而家都反得好好, 有仲會反下反下, 移左自己個身去邊第二個方向架! ...

大宅

今朝我最遲報到,因為有啲作感冒,所以大遲到﹗﹗﹗

尋日我聽咗我媽咪既建議,改變策略,煲杰啲粥水,然後一小羹一小羹咁餵,好成功,bb冇咩吐出黎,我仲係一個人餵,唔洗人幫手添。不過阿b吞既時候個樣好猶豫,咁我咪立即用羹滴一兩滴入口,扮好好食咁。不過食咗十幾羹,佢開始唔耐煩,喊飲奶。

我都知要兩餐之間俾佢試固體食物,不過返屋企啲時間真係好唔夠,7點返到去先煲粥(啱啱開始唔想叫工人整),自己同阿b沖完涼都8點,埋身俾佢食又唔生性食少少掛住玩,我9點食完飯先餵佢粥水,冇耐佢都想瞓囉(佢慣咗9點幾10點食完奶瞓)。

雖然半夜都有俾佢食同氹佢瞓,不過每日同佢親子既時間真係唔多......

大宅

我由34wk穿水出血後一直係醫院/屋企瞓到40wk阿b唔出黎引產,嗰時日日悶到暈想佢早啲出黎,一出黎,就好想佢返番入個肚到,好辛苦先挨完頭一個月呀﹗

宜家都係日日得4-5hr瞓(仲要係斷斷逐逐),我身體都開始習慣,只係好容易病,天氣一凍啲就想作病....

原帖由 我係好媽媽 於 09-11-18 15:04 發表
我每日訓4.5鐘...日日返工都想 c 咁滯...

大宅

終於病咗,成晚帶口罩瞓,因為後半夜阿b一放落自己張床就捽眼醒晒,要我攬住佢先肯瞓。 變相我成晚都冇得瞓。

一陣仲要去照Ultrasound,睇吓左胸兩粒嘢係咩,有啲驚......

大宅

多謝大家關心。

啱啱睇完醫生,又學多樣新嘢。

醫生話嗰兩粒係奶泡,一照Ultrasound,原來裡面仲有好多粒,不過自己係摸唔到既。醫生話奶泡係啲奶積住,漲大咗條乳線,唔係塞,不過要餐餐埋身食完再泵清 ,因為如果大力捽佢or再多啲奶積住,會發炎

原來呢個世界上除咗有人奶專科醫生,仲有乳房外科專科醫生。 不過就收得好甘......話時話,我為咗餵人奶前前後後都晒咗5千幾蚊睇醫生,真係要餵阿b食耐啲先抵番條數。

大宅

Day time試吓按摩佢大骴既肌肉仔,bb好鍾意,可能可以令佢冷靜吓。

至於夜晚令佢自己瞓,我通常會用奶咀+包被包實四肢+紗巾蒙眼,然後放佢係自己張床,拍拍吓,大慨8-10分鐘,佢就會閉上眼。同bb鬥耐性,佢一日唔閉上眼,我都唔停咁拍佢,慢慢佢知道點扭我都唔會解開佢,就會瞓。不過要睇情況,如果綁實佢都扭黎扭去扭到飛起,我就會由得佢同我地玩一陣,見佢有睡意(e.g.捽眼)先再黎過。

原帖由 piggyccy 於 09-11-19 15:24 發表
我阿B也開始扭計啦! 你地個BB未夠一個月時, 每日訓幾耐家? 我覺得阿B唔多夠訓...

我阿B一早食完奶個餐一定唔訓, 初時自己係床玩, 玩一陣開始細聲叫, 同佢傾下計, 佢又安靜一陣, 之後就好大聲叫, 叫一陣, 停一陣, 攪 ...

大宅

時間會過得好快,當初我都係諗住4個月起(家族中最高紀錄),目標6個月。宜家話咁快我都餵咗就黎6個月,向住1年進發﹗

原帖由 我係好媽媽 於 09-11-19 15:38 發表
真係好辛苦.....我希望 at least 餵到半年呀....即下年3月中.....希望得啦....如果仲有奶, 又加多3個月3個月咁囉....

大宅

個醫生開頭話我懶,唔夠勤力搞成咁,後尾問我餵咗奶幾耐,我話都就黎6個月,佢先至讚挨咗咁耐好叻,懶都係可以理解既。

其實懶只係一半原因,我見有個媽咪話要收咁啲奶至bb既食量,bb先會重磅(因為太多奶會做成前奶太多),咪試吓食完唔泵清,係咁二擠啲出黎冇咁谷就算,點知都唔work。mouth:

我諗我真係要餵到自然離乳,唔係中途收奶都唔知會唔會出事。

大宅

係呀,好搞笑,好似俾人綁票咁。有時佢想扭計「嗚嗚聲」,因為含住個奶咀,叫唔出聲,扭扭吓,就會瞓。拍佢係等佢知道我係佢身邊,不過我一出聲佢就唔會瞓,因為我平時同佢玩就係傾計,所以佢一聽到我把聲,就以為係playtime。反而爸爸把聲呢佢就會好易瞓,因為爸爸氹瞓係同佢傾計。呢啲係NB時我地既分別,大咗就變成了阿b既習慣。

原帖由 daidaianna 於 09-11-19 16:17 發表

蒙眼..一定好搞笑

大宅

其實原來唔洗戒口戒得咁清,如果你驚,淨係唔好食牛奶及奶類制品﹑蛋咁。你食得雜啲,第時bb先唔會偏食。

原帖由 我係好媽媽 於 09-11-19 16:22 發表
我自己本身身體多毛病, 又哮喘又花粉症又鼻敏感又皮膚敏感...我希望比人奶 bb 之後佢身體可以唔似我咁差.....為左餵人奶, 我都戒口戒得好清...

大宅

麥芽會收奶,麥皮應該唔會,如果有疑惑,試少少,睇吓身體反應會好啲。

其實如果bb唔係敏感體質,都唔洗好戒。我自己本身都有皮膚敏感﹑鼻敏感同眼敏感,3個月時bb啲便便有問題,我以為係自己食嘢既問題,就咩都戒,淨飲水﹑食白飯﹑烚菜心﹑蒸豬肉個幾星期,點知啲便便冇改善,不過就因為呢個星期食得太dry,我從此戒唔到口,宜家連魚生都食,不過我都唔會飲牛奶同埋食刺激性既嘢(e.g.咖哩)

其實我頭一個月都有飲牛奶,好似係可以谷奶既。

原帖由 daidaianna 於 09-11-19 16:33 發表

其實我想問食唔食得麥皮, 因為好似話會收奶

牛奶我自己都唔飲得, 一飲就敏感(但食芝士又冇事喎, 奇), 同埋聽人講牛奶係其中一種致敏源, 所以陀住到而家都冇飲奶, 係身邊好多人叫我飲, 我都同佢講我唔飲得 ...

首頁
12345...12

尾頁

跳至