母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

我都係一樣﹗起初我都好心急,雖然我當初係富媽媽,但啲長輩陪月成日話最尾嗰餐要食奶粉,包肚啲才可以戒人奶云云。嗰時我個B日夜顛倒,係好辛苦既情況下我即使夠奶也沒有全人奶,直至個半月開始我發現無論係人奶定奶粉阿B都係唔瞓,於是唔理身邊長輩既恐嚇(佢地直情話戒夜奶係父母既責任,講到我唔幫阿B戒好似冇盡父母責任咁﹗),照俾人奶阿B,結果阿B自自然然係臨兩個月前自動戒了日夜顛倒及夜奶﹗

我諗每個bb都有自己的schedule去調節,我宜定仲好後悔當初硬補奶粉,咁遲先全人奶﹗

原帖由 HO媽媽 於 09-8-21 15:31 發表
我都係窮媽媽.

但係當我兩個幾月要返工前就自己戒左喇 ~ 初時都半夜 4-5 點醒架... 試過比奶咀佢食同拍下佢, 跟住就可以捱多個幾鐘喇...

不過, 我諗個個 bb 都唔同架... ...

大宅

咦,我都係3個一齊瞓喎。起初我想叫老公去客房瞓,佢唔制,請願屈埋一邊都要一齊迫(其實佢都幾阻住我夜晚瞓係到餵B),後來諗住自己同個仔去客房瞓啦(客房其實加了BB床,願意是做BB+工人房,不過個賓賓係月內炒了,宜家新工人仲未到),點知阿B一定要爸爸氹先肯瞓,所以最終都係三人行,我諗會直至到個工人黎囉﹗

其實一齊瞓都冇咩壞處(雖然我啲friend成日恐嚇我第時要BB獨立分開瞓好難),不過因為個仔唔係好鍾意我地啲傾計聲,有時我地瞓之前想傾吓計都要好細聲或者索性唔傾,少咗二人一起既時間囉﹗

原帖由 login_mc 於 09-8-22 18:17 發表
你好偉大呀!!
唔知係咪我自己諗多左,我生完個仔到而家7個幾月,一直同老公分房訓,而個仔一d跡象都無可以係短時間內自己訓,睇怕仲有一段長時間同老公分開訓,我怕段婚姻會越黎越疏...

...

大宅

我都驚,不過雖則話BB同我地瞓,其實係將佢既portable床仔放係我地將床上面(我地張床5呎5闊,佢張床仔都佔3份一架,所以我同老公瞓得好迫),希望佢都覺得係自己瞓啦﹗

[/quote]

大宅

其實我張床都成5呎5,因為係訂造連衣櫃,所以都幾難換(有啲後悔當初唔造升高地台床,可以多啲地方瞓)

其實如果要阿B返自己張床瞓,唔慣既可能係我,因為宜家慣咗成日瞓係到睇住阿B瞓覺既樣,覺得好sweet好幸福......

而且我都慣咗夜晚餵佢,可能到最後都唔捨得同佢分開......

原帖由 dp963852 於 09-8-28 13:40 發表
有無打算換張大床呢?唔好分開訓咁慘啦
你老公慘時你又慘.....我寧願打地鋪都要響同一間房,當然唔係叫你訓地下啦....好彩我張床夠大...就算阿B上床訓都唔會掂到佢^^

傾計都好重要架,一耐無傾下心事, 我就會唔開心LOL ...

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊