母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

Popo, 啱啱生完,情緒係會波動,諗嘢亦容易負面,正常的,放鬆啲,唔好俾壓力自己,就會過到呢關。

你既景況,我當初都面對,我仲要係緊急開刀,上下都有傷口。bb自返屋企開始就日夜顛倒,係醫院兒科醫生話佢好叻,餐餐食到100ml,返到屋企不管餵人奶定奶粉,搏晒命都最多只可食到60ml,令人極擔心,最記得返屋企第5晚,bb又係喊個唔停,我已經頂唔順(返屋企之後差不多夜夜冇瞓,朝早為咗為佢都冇咩時間休息),叫老公湊住先(佢一直唔敢抱,呢次第一次),點知湊唔掂,我想落床搵個奶咀,拍一聲,開刀傷口痛,成隻蟹咁攤係張床痛到唔郁得,於是兩公婆大嗌個工人起身湊b,點知工人唔生性,湊咗5晚,完全唔掂(e.g.換完片唔洗手就去沖奶),講一句先做一樣,唯有自己湊返。我朝早有工人,有陪月,有媽咪,不過都冇得休息,就算唔洗餵,都要3小時一次泵奶.....後尾滿月時,工人仲特登做啲危險動作等我地炒佢,從此我既地獄生涯就開始,即使請了鐘點工,有媽咪老公幫手,我都難免要接手家務,冇一次可以瞓超過一個鐘既覺,每日瞓得最多4小時.......以上就係我坐月既日子。

講出黎,唔係同你鬥慘,而係想同你講湊NB個個新手媽咪都係咁難挨(唔知點解即使有一大堆人幫手自己都係好辛苦),會成日喊,成日發脾氣,你唔會係唯一既一個。如果你知道呢個係必經既階段,會唔會有多啲意決挨過去呢?(我要成2個幾月先正常返,我老公同我講,個溫柔既老婆終於返黎,可想而知當時我真係變咗另一個人)

無疑,餵人奶係會加劇新手媽咪既苦況,而且即使過咗頭一兩個最難挨既日子,仍然有不同既難關等住黎,不過我餵咗6個月,諗番轉頭,仍然係好感恩,自己有機會做一個奶媽,當中既甜蜜,雖然用血淚堆積成,不過係非常值得。

我成日覺得,餵人奶係好緊要,不過對bb黎講,有身心健康既媽咪更為重要,餵奶係一條好講意志力同毅力既長途賽,唔好咁快決定放棄定唔放棄,你靜一靜,諗一諗,衡量自己身心係咪可以承受得了?因為一個衝動既決定,係唔可以返轉頭。多啲上黎同我地傾,呢條路,唔係你一個人行。

大宅

popo:初生bb係咁,冇安全感,因為佢要花好大既勇氣先可以適應到呢個陌生既世界,佢以前係你個肚,唔洗挨餓唔洗挨凍自得其樂冇陌生人騷擾佢被人抱黎抱去,又唔識講嘢表達自己同你溝通,比著係你都好驚成日喊(唯一表達既方法)同瞓得唔安樂啦﹗所以上天就安排餵人奶呢個親子活動令初生bb盡快得到媽咪既安撫囉﹗適應係要時間,個個bb都唔同,不過通常近2個月到會好啲,我嗰時都好灰,日望夜夜望日,以為永遠就係咁,其實唔係架,bb大啲,開始識同你溝通(e.g.有眼神交流),你會好開心架﹗我宜家都不知幾鍾意攬住阿b瞓,不過老公唔鍾意,話我縱佢,我先收斂吓咋。

小牛ma:我真係試過帶住阿b離家出走....到屋企樓下平台呌吓氣,點知老公返到屋企見我唔係到(因為我走之前係同佢傾電話兼發脾氣cut佢線),立即call我媽咪,仲落街周圍搵我,搞到我返屋企時已見我老公同媽咪坐係屋企等我,個樣仲好明顯certify我係產後抑鬱,我媽咪從此住係我屋企,驚我出事。

小荍媽媽:你既經歷都好辛酸,所以我地係好值得為自己自豪﹗

大宅

popo,唔洗客氣,人奶媽守望相助係應該既,如果做到薪火相傳就更好,第時等你做咗experienced BF-mom,幫返其他新手媽,都好有意義。

其實,真係要生咗個bb出黎先知自己係邊種媽咪。我自細對bb細路仔都冇咩興趣,當初生bb有一半原因都係配合老公既想法,所以初初以為自己會好狠心,bb床一早安排係客房同要bb工人瞓,等自己可以大覺瞓,買定4罐明治奶粉係屋企(如果唔係家姐勸我話要睇吓bb啱唔啱食,我仲想佢幫我係日本買夠一年既份量),因為冇諗過要餵人奶,而且諗住有陪月有工人有媽咪老公攞晒假,生完一定咩都唔做淨係休息,點知......原來湊一個新生b加餵人奶既辛苦,真係遠遠超乎想像,原來自己並唔係想像中可以咁放得低bb既媽咪。雖然辛苦,我卻可以好肯定同你講,一切都係值得既,宜家你可能覺得曙光遙遙無期,不過只要挨過頭2-3個月,你會發覺,湊bb係好開心既,而且人係好奇怪,更辛苦既生活都可以適應,我以前見啲CEO話自己日日瞓得4-5小時唔係好信,覺得發生係自己身上一定會挨c,殊不知,我宜家就係過緊咁既生活,咪又開開心心健健康康。只要挨2-3個月,就換來更多個月既幸福(如可以自然離乳),係好化算的﹗

努力﹗

大宅

Me 2,我都後悔生得太遲,如果年輕啲,想生3個添:;pppp: (我老公其實一直想生3個......不過我地太遲start up,我又唔想最尾一個做高齡產婦,因為我生呢個已經過了好多危機)

原帖由 jenniecatcat 於 09-12-6 14:46 發表
如果冇生bb, 而家未可以好悠閒, 去下旅行, shopping下. 點解要攞苦黎身呢?>>>>>我以前都係咁想,所以都冇話要生B。但依家生左就後悔點解咁遲生,BB 俾到既開心真係冇野可以代替!!!依家仲想生多個!!!!! ...

大宅

bingo~阿b一出世我就放佢係籃同我地一齊瞓,到大咗瞓唔到,就的既心肝搬番張bb床入房,真係好大工程架﹗好在我地間房都夠大,不過就要拆咗一邊既床頭櫃泊張床埋窗台,我老公就冇咗落床既一邊,之後因為餵夜奶,瞓係到餵成日自己都瞓埋唔記得放番阿b落bb床,搞到佢宜家慣咗枕住我既手臂瞓,最衰我又好鍾意睇佢既瞓住覺同瞓醒既樣,老公話咗我幾次見我唔聽話, 唯有買兩塊床欄加係兩邊出口,安全啲。

只要有毅力,一定得﹗加油﹗真係好快就見收成架﹗

原帖由 PizzaFace 於 09-12-8 00:02 發表

同妳一模一樣..... 我D屋企人都好奇怪點解我突然會餵人奶.... 我都係一早放張BB床同工人瞓,但而家 (BB 3 WEEKS 大) 我咪又用個籃放嚮身邊.....

希望好似妳咁, 可以堅持到底....
:-| ...

大宅

佢越大你越開心呀﹗

今朝先同個同事傾開,佢話佢要等到阿仔2歲先感到湊仔開心(佢只係餵咗人奶10日),我話唔係噃,bb3個月尾4個月到,我地兩公婆日日對住bb不知幾開心。我問佢點解,佢話因為佢阿仔要大確2歲先識同佢交流同埋對住佢笑,我話唔係噃,我阿b一早就識笑,真正識交流大確3﹑4個月左右,而且越來越好玩,例如佢開始識roll over,想食既時候如果我地兩個都瞓係張床,佢會roll埋黎,口猛猛對準我個咪咪係咁撞,好好玩架。我諗,好多生活上既一點一滴,真係要做人奶媽先感受到。

而且餵人奶真係有好多好處,淨講出街都好方便,一條nursing cover就可以周圍去,唔洗沖奶帶奶樽帶熱水奶粉,又輕便又乾淨.....所以點都堅持落好,只要諗住一放棄就會浪費之前挨過既日子,就有動力要堅持落去,我當初都係咁咬緊牙關走落去架﹗﹗

原帖由 Popo^^ 於 09-12-7 21:58 發表
Kristinecheng, 又要講多次你真係講得好好! 啱!! 雖然我未係experienced BF-mom, 但我而家都有將我少少既體驗分享俾d將會生既媽媽, 等佢地有心理準備面對同支持佢地唔好輕易放棄!! 我覺得飲人奶既bb真係好幸福架.
...

大宅

3個月啲奶量先穩定,同埋會隨住bb既食量增加,仲有時間努力。

我見呢到有啲窮媽媽話自己太窮,把心一橫全埋身唔黎bb食幾多,都全人奶餵到成8個幾月,不如你唔好擔心自己既奶量,唔好同人比,趁仲未返工俾bb全埋身,對刺激奶量都好有幫助。

原帖由 piggyccy 於 09-12-8 12:28 發表
唉...我都好想餵到全人奶...因為實在太多好處同埋好享受埋身食的樂趣....
但D奶都係冇乜既...我剛剛有個朋友教我, 叫我而家唔好埋身食住, 只係怎住用泵, 2小時pump 1次, 谷左D奶量先, 但我又擔心, 怕係咁之後BB唔鐘 ...

大宅

用樽食我bb食得唔少(200-240ml),埋身就差啲,我相信佢輕磅既完因係有幾個:

1. 3個月時因為乳線炎多咗埋身食,前奶太多既問題引起佢便便出事,但係我唔知,搞咗成個月先搵到個原因,到4個月時已經出事

2. 搞得掂前奶問題,阿b埋身食又食得少。健康院既醫生建議我全泵(因為阿b食樽食得好好),不過係呢個時候我對人奶多咗認識,知道埋身食對bb既發展好啲,係老公既支持吓,想等到食固體食物先追番。

基於上述兩個原因,我忍痛唔補奶粉唔轉全泵,期間個心都幾難受,幸好阿b宜家食粥仔幾好同埋佢發展都好好,而且佢好識生,啲肉生晒係塊面到,人地唔覺佢瘦,我都冇咁大壓力。

原帖由 Sugarbabegirl 於 09-12-8 12:41 發表

btw, kristine, 我想問下你, 聽你話你個b生長線跌到25%, 但你又係好夠奶喎, 係咪亞b食得少, 所以咁呢? 希望你唔好介意, 我咁問係因為我女同你仔情況有dd似, 佢出世7.5lb, weight 50線, e+3mths 我自己係屋企磅好似 ...

大宅

oh sorry, 佢3個月時食5-5.5安左右。我會預備180ml一支,通常我會預多啲(1安左右),唔想佢最尾幾啖吸空氣,唔好處係會幾晒,尤其佢厭奶既時候,可能會晒一半。

曾經有個姑娘建議我減奶量,等啲奶既質量好啲,不過我厭麻煩(要敷椰菜葉),返健康院時見個護士長佢又持唔同既意見,所以我會睇吓阿b呢個月食固體食物長磅長成點,7個月時返去見醫生再作決定。

原帖由 Sugarbabegirl 於 09-12-8 13:03 發表

icic, 200-240ml係佢e+既份量, 還樹係3mths既份量呀?

我試過+奶俾亞女, +到180ml咁, 但佢好多時會嘔番5-10ml出黎, 咁我又cut番佢law。琴晚原本諗住佢食完一邊再俾另一邊,點知佢一啖啖咁嘔返total約10ml出黎, 咁我 ...

大宅

個個bb唔同,亞b唔肯訓又恔掙,未必係食唔飽,好多時都係缺乏安全感,所以咪要啜媽咪既咪咪安撫情緒囉(呢個係原本既natural-design)。我當時都係咁天昏地暗過日子,嗰時我冇上BK,唔知咩叫安全感咩叫猛長期,淨係知俾bb啜我先搞得佢掂唔喊,我都唔理甚麼feed on schedule or feed on demand,瞓係到由得佢啜,只要佢肯收聲唔喊我做咩都得.......有時自己半夢半醒2個幾鐘,阿b都未甩口,仲係到啜。慢慢阿b自己定咗個feeding schedule,3小時左右先食(只限早上,晚上係全天候服侍佢),迷迷糊糊到2個月佢自己調較番日夜,先叫開始上軌道。

大宅

如果係順產,你就同老公商量吓快啲準備第2個b啦﹗

我因為開刀,想recover好啲,會等到阿b兩歲時先考慮~

原帖由 jenniecatcat 於 09-12-10 15:01 發表
kristinecheng : 咁都生2個啦, hahahaha. 我都係高齡產婦, 如果等亞B 歲半先再生2nd B, 39-40 lu!!!!

好多生活上既一點一滴,真係要做人奶媽先感受到>>>好like 呢D感覺只係我獨有!!!!

我就係窮媽媽啦. 頭2個月都係失 ...

大宅

對於雪/冰奶既處理,我份人比較驚青,我會每支獨立用密實袋放好,再幾支放進同一個密封膠箱先放入雪櫃or冰格,並且按需要及時間做grouping(我totally有4個膠箱,2個for冰格,2個for雪格),咁嗰啲要儲耐少少既奶就唔洗成日攞出攞入,同埋個雪櫃就算要成日開關同埋擺其他蔬果肉類,都冇咁驚~

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊