自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

話說, 我家說大不大, 說細也不細, 有間房俾一對仔女。 原本上下層好好的, 但老人家投訴上層太高對仔女唔好, 噤拆左佢, 就一張單人床, 加床褥放地下, 姐姐訓床, 弟弟訓地下。因為地方其實都唔夠位, 放在地下的床褥120cm 長, 姐姐高過120架啦, 噤這個有排都好合理。

因為我都預定下年搬屋, 所以都唔想浪費錢買子母床, 同埋其實子母床都唔夠位。。。
一齊訓佢地就打架多過訓。。。。

噤老人家知道之後呢, 又走來說道理, 話男仔唔可以訓地下, 應該女仔訓。。。

其實呢, 我同我弟妹都係, 細細個, 有得訓床就訓床, 沒得訓床訓地下都一樣, 以前仲要係訓地板架, 邊有床褥呢!
再者, 邊有男仔噤唔受得, 竟然要女仔讓床俾男仔, 噤佢將來點挨世界呢?

客顧條件來說說我不會改變安排, 但去除這個因素, 到底有甚麼原因支持男仔訓床女仔訓地下呢?我想理解一下, 費時老人家再三追問反應不到。

子爵府

引用:點解地下放唔到180的床褥

原帖由 diong 於 14-10-29 發表
點解地下放唔到180的床褥
一間房, 一張書桌, 一個衣櫃, 一張床和一個琴, 剩下120x120的空間, 真係放唔落啦

子爵府

引用:Quote:原帖由 Ming_shirley 於 14-10-29 發

原帖由 milky_red 於 14-10-29 發表
X 2; 請問樓主,老人家有講點唔好嗎?
我沒理, 不過間房間格唔好,得返得好窄的通道, 我老公唔滿意拆左, 我反對沒用

子爵府

回覆:唔夠位訓地下, 男仔訓定女仔訓?

噤除了重男輕女外, 還有甚麼原因可以推想到出黎呢?

子爵府

emimi 發表於 14-10-29 21:18
叫細仔同你兩公婆一間房,大女姐姐同房,搬左屋先分開,地方咁細,細仔訓地下,家姐同工人行出行入去廁所都 ...
sorry, 你誤會啦
工人姐姐自己一間房
我同老公同BB一間房
我仔女一間房

子爵府

引用:Quote:原帖由 lumijuli 於 14-10-29 發表so

原帖由 happybobobaby 於 14-10-29 發表
反而姐姐有自己一間房,你兩公婆三仔女就要share兩間房?可否放衣櫃或琴入工人房,那仔女房可以多D空間放住 ...
I see I see.

工人姐姐間房係超細房, 一張床一個衣櫃爆左。

之前阿仔跟我訓, 太迫, 老公唔肯一齊訓, 佢本身有頸痛問題, 唔上床訓就坐在沙發度訓, 頸痛又嚴重左, 所以我要拉返佢上床。

睇下聖誕時再執下d位, 等兩姐弟可以輪住訓床

子爵府

為甚麼大家的重點都在拆上下格床....

我反對過, 我老公堅持要拆架.... (我老公被人哦左一個月)
我同佢嘈左3個月, 最後佢早午晚日哦夜哦..我頂唔順, 尤佢設計間房...
同埋都拆左好耐..去年的事了.........

不過我唔覺得訓地下係甚麼一回事就真
我都係由細訓到大
以前係訓地板, 乜都沒, 被都沒張, 就噤訓係地板上面
現在D仔女有床褥有地墊 (成3~4吋厚),我覺得真係沒乜問題
而且我D仔女係爭住訓地下的, 係家家姐高過頭沒得訓地下咋
地下涼仲好...我仔超怕熱...... 冬天給他一條羊毛被會熱死佢

but anyway, 上面都唔重要

重要的係, 我堅持沒用嘛...
老人家們煩我唔掂就煩我老公架啦
都只係住多唔夠一年就搬, 唔好煩啦
間房又細, 要張上下格床就要訂造.... standard 係入唔到架...
我都無視左半年架啦,但我見到我老公開始被人煩
我想要理解人家想乜, 見招拆招, 打死堅拒...

子爵府

引用:Quote:原帖由 lumijuli 於 14-10-29 發表話

原帖由 monkeydiary 於 14-10-30 發表
其實當初最簡單的解決方法就是仔瞓上格,女瞓下格,咁老人家無野講啦!

...
唔得架, 阿仔爬左上去落唔返黎

子爵府

回覆:唔夠位訓地下, 男仔訓定女仔訓?

好啦, 多謝各位的意見。

似乎老人家係因重男輕女所以先反對。。
噤我估都有方法對付。

而現在的安排, 就是仔訓地下女訓床, 全家人都滿意, 大家的提議, 有d以前都試過架啦, 總有人不滿, 再三調節下先係現在噤。

至於拆床, 老人家的意見 is not one and only one reason. 我老公話, 阿女朝朝早半睡半醒噤爬落床都好危險, 阿仔爬左上去落唔返黎又危險, 房間隔又差, 等等都有唔同因素。 我指出老人家唔喜歡上下床黎, 係因為老人家好似樣樣都唔滿意, 我想猜想下其中因由姐。。。
p.s.其實我自己都沒床, 放兩張床褥疊在地上咋。。。

首頁

尾頁

跳至