懷孕前後

跳至

首頁
23456...7

尾頁

大宅

原帖由 快樂 於 10-7-26 15:14 發表
我未試過冬天生b,唔知帶去醫院d野有冇唔同呢?

都差唔多,因我兩胎都係冬天生;最緊要保暖~~!
我嗰時帶咗:
-毛毛/暖笠笠拖鞋x1(or 厚襪), 膠拖鞋x1(入厠所著)
-暖水杯/壺(要keep 到熱水好耐個隻)
-"寡"毛睡袍外套(輕身d又暖)
-披肩(+/-)
-BB 出院衫,手套,襪仔,帽仔,暖包被
-個人Basic用品(記住帶face cream, hand cream,潤唇膏--冬天好乾燥)
Little Natalie join to our family on12.2004.Little Hayden join to our family on 2.2007

大宅

原帖由 conniecheung 於 10-7-28 13:09 發表
呢2日好返少少啦,2公婆d感情時好時壞,都唔知想點!不過我亞媽都叫我為左2個女就忍吓啦,如果真係離婚,2個女會好慘(因為太細)~ 我而家仲係有保留,再比多d時間觀察吓大家仲有冇得救!都10年啦,我都唔想咁容易放棄~ ...

啱嘅,兩公婆嘅嘢有咩唔妥咪慢慢傾掂佢,無話唔得嘅;我同C6(計埋拍拖)一齊16年喇.....曾經嘈到要離婚~~~成日覺得佢無當初咁愛我,大家諗嘢有距離.....嗰時好灰.....唔知點解佢會變成咁.......好彩一直都有同唔同嘅朋友傾吓,呻吓,佢哋俾咗好多意見我。後尾都諗就係,其實自已好愛個老公先會嫁俾佢,點解一到嗌交時大家都咁要面....為咗啖氣乜都講得出....你知喇一時火遮眼真係講咗收唔返架嗎~~~

所以之後我哋是但一個想發火就會走入房冷靜吓,而另一個就會自動收聲,可能成晚大家都唔講嘢架;到第朝瞓醒咗無咁嬲時再好好地傾返......我做護士見好多生離死別,尤其近呢幾年人老咗,好明白突然失去伴侶嗰種痛苦.....所以好珍惜大家一齊嘅時間。

希望你同你Honey快d無事,繼續Sweet Sweet!!!^^
Little Natalie join to our family on12.2004.Little Hayden join to our family on 2.2007

大宅

原帖由 aloymom 於 10-7-27 17:31 發表
hi...好耐冇上過網喇
奶奶話要放大假 我要揍住兩個仔
周身唔得閒
前排有d作感冒, 帶住兩個仔等車時暈左...
真係孱
好彩冇影響到個細

暈左......可大可小喎!!!真係好彩你同baby都無事咋~~~
呢排天氣唔好,要小心d呀~~

大宅

原帖由 快樂 於 10-7-28 15:23 發表
其實我以前都成日同老公嘈,而家反而佢嘈,我就收聲!鬧交鬧得多好傷感情!相信16年都好了解大家喇!試問有邊對白頭到老既夫婦未鬧過交,未話過離婚...

完全同意!不過有咗小朋友就真係唔好喺佢哋面前嘈,有好大影响.....我aunt同uncle就係咁....嗌足40年~~~搞到我表弟,表妹結咗婚都無形中學咗佢哋....小小事就同老公/老婆嘈到拆天~~~

大宅

原帖由 快樂 於 10-7-28 19:36 發表
你地真好喇!我咩禮物都冇架

我都係”毛” 都無條…….C6淨係講咗句:” 辛苦哂媽媽!”+個Kiss…. 搞掂~~~

大宅

原帖由 CY826 於 10-7-29 12:05 發表
無知一問,點先知自己有架?摸到架咩?

我陀第一胎時都有,多數要大大時feel到好難去,要好用力....之後抹Pat pat時會抹到有血; 如果粒痔瘡好大,又俾我哋谷到爆咗,有時會流好多血。
有分內痔同外痔(即係生喺肛門裡面/出面--肛門口),如生係出面就會摸到lor~~

大宅

原帖由 CY826 於 10-7-29 12:27 發表
吓?我每次去大時都好難架喎,有時真係有血架,我以為損咗咋,咁我係咪又有?

都有機會架,不過你可能係好輕微個隻,生完BB會自已好番~~
簡單來說,痔瘡的形成與靜脈長時期受壓力影響有關,導致肛門附近的血液循環受到阻礙或令到周圍的組織變弱,引起血管腫脹及血管組織突出。
懷孕因素:因為懷孕會導致骨盆腔循環壓力增加,特別妊娠後期格外明顯。

大宅

原帖由 快樂 於 10-7-29 16:55 發表
有冇咩辦法?之前查完藥膏會縮細番,而家塞唔番入去,仲好大粒!未試過咁查左三日藥膏都冇好轉,打去診所問,醫生都只係開藥!救命呀!

而家陀緊BB期間都無乜嘢可以搞,因為肛門口d壓力大"責"住d靜脉,唯有等生完先搞; 我有個friend就因為勁得滯所以開刀生bb之前做咗個小手術搞掂佢~~~

唉...話口未完我都啱啱發現有呀.....pain pain~~!

大宅

原帖由 drizzle 於 10-7-30 01:33 發表
痔瘡唔理佢係咪會變"息肉"???

唔係架,係兩樣嘢嚟架...hehe!!

大宅

原帖由 drizzle 於 10-7-30 01:28 發表
今日係街見到個我最唔想比佢知我有左既人,,果然佢第一句真係係條街大大聲嗌"大肚婆"佢mama仲好唔客氣話我"唔想生就避好d la"..."唔知你照左未?我地呢d一睇就知你陀呢個係女..." 我真係唔知比咩反應佢...
今 ...

真係睇到火都嚟乜佢哋咁無口德架~~~~!!!正衰人蝦大肚婆!!!
俾我實答佢,做乜要避呀?我哋一早有晒計劃喇,成家都好期待BB出世呀~~~!!
過咗去d嘢咪諗喇.....而家囡囡健健康康咪好囉!!要Keep住開開心心呀!

大宅

原帖由 jess647 於 10-7-30 09:31 發表
唉......好沮喪. 一心以為上一胎餵人奶餵得咁順利,呢次一定冇問題,點知......乳頭損咗,係醫院上咗奶但唔餵得,要泵出來用奶樽餵,愈泵愈少奶,跟住好番之後,到BB唔識啜,因為佢已經慣咗飲奶樽,一埋身就哭鬧.....我極之唔 ...

Jess,
好明白你d感受......生完BB我哋俾荷爾蒙影响到情緒,真係自已都control唔到;想喊就喊,想呻就呻....千祈咪谷喺個心度。
餵奶個度 take it easy la~,我細仔出世時都係唔like埋身食,咁我咪全部泵晒出嚟(不過都要定時定後泵, keep返個奶量),泵咗喺奶樽仲可以叫屋企人餵....等自已可以休息下。
我估你話少咗奶唔係因為泵,係同情緒有關....咁多嘢煩奶量會自然少.....不過if come to the worse真係餵唔到人奶咪餵奶粉囉~~最緊要takecare你自己身體同心理呀!!
Support support!!!

大宅

原帖由 快樂 於 10-7-30 19:09 發表
咁其實需唔需要睇醫生?唔理佢會唔會自己好番架?因為真係好大粒!以前一查藥膏,第二日都好番喇!今次第四日喇!因為如果醫生都只係開藥膏,咁其實都冇用,因為我都係查藥膏!同埋藥膏可唔可以查咁多日架? ...

我今日覆診順手幫你問埋醫生, 佢話搽藥膏無限住搽幾耐, 如果都唔得就要塞藥, 另外又話去大大時最緊要d Pooh Pooh唔好咁硬, 因會谷到d痔瘡痛同流血; 有需要嘅話就食d軟便藥, 咁慢慢就會好番。

大宅

原帖由 drizzle 於 10-8-1 01:52 發表
我漏左細女(pig),我全家既生肖都亙利,我老公同大女係同一生肖ka......

豬都夾架?! 好喎, 我細仔都係pig pig嚟架….hehe!

大宅

原帖由 快樂 於 10-8-1 11:29 發表
唔該晒你,你真係好喇!

唔水咁客氣喇,順便之嘛!! ^^

大宅

原帖由 drizzle 於 10-8-1 16:18 發表
係細仔同drizzle一樣大?佢個女仲好似baby,你仔仔大粒d....
AR仔幾月出世??

我隻豬仔喺07年2月,佢都算高,係瘦d不過同大佢一歲嘅表哥一樣高~~~

大宅

原帖由 快樂 於 10-8-2 00:52 發表
drizzle:
你今胎打唔打算用nuk奶樽?知唔知邊度平?我細女用開幼樽,見到粗樽好靚,但有D MAMA話唔好用......

我今次都係買nuk幼樽,因之前買過粗樽真係唔係好掂~~我喺護協買$32/bottle (8 oz & 4 oz同價)。

大宅

原帖由 jess647 於 10-8-2 13:45 發表
頭先去咗健康院睇肚臍同磅重,比起出院時增加咗200g到,姑娘話一星期之後再去磅,睇下有冇穩定增磅,又會check吓黃疸度數,希望一切ok。雖然係第三次做媽咪,面對姑娘我一樣好似新手咁多問題,真醜怪,好在遇到個好有耐性的姑娘! ...

個個BB都有d唔同,凑法都唔一樣喇~~我估我到時都會係咁......咪話你喇,我自已做姑娘....對住個自已個newborn真係會問d好多好低B嘅問題~~~(所以成日俾屋企人串)@___@

大宅

原帖由 eeec6 於 10-8-2 13:57 發表

小B好乖, 佢好少扭計, 所以湊多個都唔係太辛苦.... 不過佢而家成日"嬲"人講野,一見到人行埋去佢到就笑,所以個個見到佢都想抱下佢....

咁真係好~~~小B係個Happy Baby!!聽到都開心 ^0^!!

大宅

原帖由 aloymom 於 10-8-4 03:21 發表
病左都要俾人柄...真係慘!
take care ar!

搞乜你又咁夜瞓~~~

大宅

原帖由 1234babies 於 10-8-3 18:21 發表
係呀!我今日照咗結構啦,bb樣樣都ok! 不過俾醫生"丙"!我又輕咗一磅....病咗成兩個禮拜,真係想死!!又驚傳染俾細女,大女就好返又病過,都唔知點解我哋咁潺仔!!!! ...

大住肚病真係好辛苦ka~~瞓到就瞓多d喇~~
大女咩樹呀?咳咳/感冒?

首頁
23456...7

尾頁

跳至