自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

what kind of survey? Land, Quantity or Building?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

Lovelymame 發表於 21-7-20 10:17
未知,現在考完DSE選科

https://www.rics.org/en-hk/surveying-profession/

Maybe you can take a look of this website and understand more about surveying professions.

珍珠宮

Amy1974 發表於 21-7-21 13:50
算吧啦,樓主都唔明你噏乜

好多人都唔明測量師係有唔同嘅專業。求其見到個名,就以為第日會做測量師,,好 ...

冇錯一般行外人一聽到測量就以為係量地, 其實都仲有好多種

珍珠宮

Lovelymame 發表於 21-7-21 13:47
咁低人工

都唔算好低啫. 可能佢有site allowance添

珍珠宮

ceci_tse 發表於 21-7-21 14:10
樓主竟然覺得低人工
佢以為high dip畢業就三萬起跳

珍珠宮

Lovelymame 發表於 21-7-21 14:35
謝謝你,我真係一D都唔識,好迷惘,我見VTC 的好似實用D,學的嘢廣範啲
但HKUspace 係港大的學院好似好啲
...

樓主, 其實你有冇問過你呀仔想唔想讀呢科? 如果佢有興趣叫佢自己去搵下資料問下啲學校詳情

珍珠宮

MariaTsui 發表於 21-7-22 07:14
認同你所說,只有HKIS在香港才有用,只有行內人才明白。

咁我又唔係太同意這點, 好多工都係寫HKIS or equivalent. RICS就係international, 至於HKIS係local.

首頁

尾頁

跳至