時政擂台

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

痴線!

珍珠宮

個維園長時間無咩人!170萬?

珍珠宮

警方數字又幾多?其實真係好難計!

珍珠宮

今次塞住銅鑼灣係維園出來既人睹塞住外面排住進去既人,出來同入去既人互塞造成,但天后果邊無咩人,維園都長時間無咩人!好疏落!

珍珠宮

今次睇外面遊行既人疏疏落落,同100萬果次差好遠喎!點解反而有170萬咁神怪既?唔通有啲 "人" 係隱藏咗?

珍珠宮

維園完全迫滿晒都未足10萬!100萬咪要10轉維園?真係人唔笑狗都X啦!

珍珠宮

6.9 100萬果次,係電視睇隊伍真係好多好多人!今次成條隊伍疏疏落落咁,唔明點解要作到咁大?唔怕俾人笑咩?

珍珠宮

其實佢地除了企滿添馬公園之外,外圍都企滿人呀!

珍珠宮

即係維園企滿晒最多都只係10萬,咁企係外圍既俾多你10萬好嗎,咪最多有20萬人囉!

珍珠宮

根本係電視睇除了起初係維園幾個足球場滿晒人感覺多人之外,之後維園都無咩人,變咗去晒外面同想係銅鑼灣進入既人互塞住!而之後既遊行隊員根本疏疏落落,比6.9 100萬果次差好遠好遠囉!唔明點解要作到170萬咁離奇!

珍珠宮

jcctiu 發表於 19-8-18 23:59
警方定義今日是集會, 不是遊行, 所以只會計維園裡的人, 還要是最高峰期的一個SNAPSHOT, 在街上的人一定不 ...
今次點可能比6.9人數多呀?畫面完全差好遠囉今次!

珍珠宮

KARYKARYKARY 發表於 19-8-19 00:02
你睇中環就知,只系系sogo 果個位塞住曬。
幾個畫面都係疏疏落落!無可能多過6.9 果次啦!

珍珠宮

jcctiu 發表於 19-8-19 00:31
上兩次遊行我都有去, 同今次作一比較, 1) 地鐵車箱黑衣人比例, 2) 塞地鐵的時間, 3) 轉地鐵要等多少班車, ...
都係你估計唧!單睇電視播出來既畫面,以及佢地不斷吹雞塞爆地鐵站,又不斷吹雞叫人行多幾轉維園,我就覺得6.9 果次人數多好多,因為6.9果次無玩野,無花臣,係切切實實遊行,畫面睇又的確比今次壯觀好多囉!

珍珠宮

6.9果次無黑衣人作識別,大家都係平常打扮去參加遊行,遊行時又正正常常,場面好壯觀!

今次有大部份黑衣裝束,黑衣連登仔又不斷CALL人去塞爆地鐵站,根本就係度玩野。遊行時維園又無咩人,外面隊伍又疏落,唔明點解會認為多過6.9果次咁神奇?

珍珠宮

Jessy 發表於 19-8-19 00:52
佢地次次港島區遊行,我都會睇幾台直播,今次一定少過6.9和6.16,但我忘了7.21佢地那次大概塞到邊,7.21 ...
7.21果次53萬咩?咁37萬又邊次呀?我果得呢兩次都好多人好壯觀喎!雖然都係報大數!

珍珠宮

jcctiu 發表於 19-8-19 00:54
我知大會有叫人LOOP番去維園, 但畢竟只有少數人這樣做, 那些反方向遊行的人, 其實大多數都是因為銅鑼灣和 ...
所以我咪話維園外既人再加中途加入既人俾多10萬8萬,加加埋埋咪估俾盡佢20萬或多啲啲囉!我又唔會盡信警方既數字既,雖然警方數字一向較為準確,但今次情況較特別!

珍珠宮

Jessy 發表於 19-8-19 01:04
上網睇返,7.21民陣報是43萬,我記錯了,咁你覺得今日同7.21比較,邊日多?

https://www.hk01.com/%E6%9 ...

7.21果次場面壯觀好多喎,密側側又正正經經遊行,我覺得多過今次!

今次睇畫面唔多靚疏疏落落,又花野玩花臣,根本好難計數!我估維園人數最多10萬~12萬左右,外面塞係度既加中途加入既又俾多佢10萬8萬,我俾盡佢20萬人!好多架喇!

首頁

尾頁

跳至