興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

貢獻勳章 BK猜猜猜慶中秋 +5熱血勳章

原文章由 路人(甲) 於 08-3-11 16:50 發表

我其實係想要一部可以將d遠ga人or花zoom近d
同埋影下個寶貝仔, 有時我會影佢大頭, 就好似你影果d咁
不過佢地又點會坐定定向到比你影呀(經常影左空氣或者影到個人成隻優靈咁:gh ...

不如答左 googoo 呢兩個問題先啦

不如你講下你 budget 幾多呀, 會唔會 consider dslr

翡翠宮

原文章由 路人(甲) 於 08-3-11 17:00 發表

ng............$6,000左右啦~~~~
dslr...............係咩黎???

數碼單鏡反光機. 呢度大部份用家都係用 dslr 的.

對比 dc or prosumer機黎講, 反應最快. 可以換鏡頭, 不過又大件d, 重 d, 貴 d.

$6000 可以買 nikon d40 kit set (1 dslr body + 1 支 18-55mm 鏡), 再加支 55-200mm vr.

d40 係 nikon ge 最入門級, 最細, 最輕 & 最平.

翡翠宮

原文章由 路人(甲) 於 08-3-11 17:32 發表

咁我想知zoom得近5近, 我應該注意d乜數字???
如果我買 d40 kit set, 咁我仲c 5 c再買其他鏡???

去店舖自己試下啦. 或者揾朋友 d 機去試下啦.

至於買鏡, 唔係話使唔使, 到咁上下你覺得唔夠用/靚, 咪會再買 law. 呢個咪 dslr ge 好處 & 壞處 law.

翡翠宮

原文章由 googoo 於 08-3-14 11:06 發表

...
不過我都有個問題.... canon s5- 12 X OPTICAL ZOOM 即係大概咩 range? ...

當佢 36mm 開始, x12, 咪 即係 36-432mm

首頁

尾頁

跳至