自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

Charlotte_mom 發表於 17-6-2 07:28
唔係掛我地返8:30,9點10點11點都生勾勾仲識周圍同同事social
到11點幾至突然發作把聲都沉左,佢消化系統 ...
我試過有次係5點幾食左串魚蛋, 之後都冇乜野, 係有小小胃痛但我胃不嬲都唔好, 間中都會莫名其妙地痛, 之後食左胃藥, 我仲係談笑風生 (慣左胃痛唔會點表現到出黎, 而且只係小小痛), 到夜晚8點幾一食飯就即刻嘔...腸胃炎..
又試過全日返工都冇野, 到返屋企食完晚飯一直都冇野, 行得走得談笑風生, 第二日一訓醒就嘔, 睇醫生話胃炎, 但醫生話唔係食錯野, 問佢點解佢話胃炎冇咩原因, 可以係壓力可以係飲食習慣乜都有可能

男爵府

其實唔明點解病完第二日一定要keep住病樣??
病都好多種, 唔一定係下下病樣....例如如果只係好頭痛, 但冇其他徵狀, 咁未必會有咩病樣.....
而且睇完醫生食完藥都唔等於一定係暈佗佗social唔到, 唔係人人都睇西醫....我自己唔舒服多數睇中醫, 食完中藥又真係唔會有咩好眼訓, 暈佗佗呢d side effects.....
咁唔代表係扮病姐....

同埋可能好多時係當晚已經黎料...我試過幾次都係放左工返屋企, 晚上先黎料 (腸胃炎/發燒等), 咁第2日一般我都會SL一日休息下, 到真係返工時其實都好左好多..

男爵府

siuba 發表於 17-6-2 12:03
有D人就係心空窄……總成日留意人有冇返工?係咪扮病?但又唔係人上司,又唔洗佢執人手尾,但就係唔低得人 ...
係, 好搞笑, 我有個同事又係...成日同人講佢病緊都會照返工, 言下之意即係你地病請SL就係唔好..我心諗, 你要死唔通我跟你去死?

你自己病點handle就你鐘意, 但如要繼續返工唔該帶口罩 (佢從來冇), 但我唔係under你, 我病我鐘意SL都唔到你管; 就算佢係我上司我都係咁話, 病左都唔準SL, 咩世界?

話說我爸公司之前就試過, 有個人返返下工唔舒服想早d走睇醫生, 經理唔比, 之後過左兩日果個同事家人黎嘈, 話個同事琴晚放工入埋醫院走左....罵個經理點解人地唔舒服你都唔比人睇醫生, 而家死左人啦之類...
之後個經理通知全公司如果唔舒服就請假睇醫生, 不要返工.....
p.s. 我爸係藍領操勞工, 非office工...

男爵府

大眼的Dog 發表於 17-6-2 12:35
咁冇陰功? 家人有冇告公司同經理誤殺?! 呢d案件,如果係美國,一定告到甩褲。
...
我諗冇啦, 件事都係我爸講返我知, 話睇到經理比個家人罵到狗血淋頭, 個經理都唔敢出聲 (我爸話個經理平時好串嘴)..
我爸果d工唔駛學歷, 係要有一門技能手藝就得, 除非仔女讀書出頭姐, 如果你話另一半呀父母呀呢d, 多數都係冇咩學識邊識咁多野.....唉...好陰公....

首頁

尾頁

跳至