1-3歲

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Yukileung27 發表於 20-5-14 09:36
我仔24個月啦,一直同佢講野,佢都唔學我講野,就係講bb話,一d都估唔到佢講咩!點算好!係唔係要搵語言治 ...

搵私人機構評估,我個仔18個月仲講到十幾個單字,但24個月無組合,單字唔多,唔跟人口水尾講野,問佢唔回應,去左做言語評估遲左半年至一年,見身邊2歲既小朋友都識唱歌對答,真係好擔心
我係協康會做評估,簡所有地區時間都得閒,由申請到評估唔夠一個星期就搞掂,不過排治療排左4個月都未有消息,我報左另一機構做言語治療,遲下開始上堂,睇下情況點再分享

男爵府

fasola 發表於 20-5-15 02:27
同我個情況好似, 18個月仲算ok, 有十幾個單字. 所以健康院就無理到.
之後越大越慢. 到24個月都唔跟人口水 ...

我呢排做埋心理學家既自閉評估,呀仔輕度自閉添呀 不過佢所有問題都好輕度,係言語明顯差d,好擔心佢考幼稚園
老公又成日覺得個仔無野,係講野慢左d,佢話9月入N後應該就ok
唉,我唔想浪費時間,趁未入學做左訓練先,希望有改善
我仔仔番2間playgroup 既社工導師都話佢唔似自閉,言語評估個姑娘都話唔似,但結果出泥係輕度,唉

男爵府

enna_tm 發表於 20-5-15 07:29
有咩特徵令你要check自閉?

眼神有d差,腳尖行,fing頭, 平時係我湊佢嘅,我覺得佢同其他小朋友有啲唔同

男爵府

FilifalaW 發表於 20-5-17 11:15

我小朋友33個月都重成日鐘意腳尖行⋯唔鐘意食嘢訓得少, ...

咁聽落問題唔大,佢返n班未呀?
我上網睇過有人既小朋友一直腳尖行,要成日提佢唔好咁行,大d無再咁行
下次睇醫生你可以順手問下兒科醫生會唔會係腳筋問題,有機會要做治療, 因為我個仔就畀兒科睇過腳板,醫生話腳筋唔緊,加上佢有其他fing頭,fing手等感統問題

男爵府

yingying1128 發表於 20-5-18 07:50
請問 係咪一定要戴口罩先可以上或者做評估..... 因為我個仔真係唔肯戴口罩.....好多間機構都唔好同佢做評 ...

協康會係一定要帶口罩先可以評估,我識人搵到間機構唔洗帶口罩做評估,評估完仲可以排i/e/o位
你同健康院講左小朋友問題未?排緊cac未呀

男爵府

大小世界 發表於 20-5-20 12:34
自閉症狀好明顯,點解評估話自閉,但社工導師唔認為係?佢同人有冇眼神接觸?有好明顯固執行為?
...

我個仔徵狀最明顯係眼神差,但唔係完全唔望人,始終社工或者導師佢哋唔係心理學家, 心理學家話我個仔係評估過程有少少固執行為,專注力差d,重點係言語遲緩拉高左佢分數,所以入左輕度自閉
日常生活我唔覺得佢特別固執,我控制到佢,佢的確係易分心d

首頁

尾頁

跳至