自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我有個舊同事去咗國際級銀行按揭部做風險評估管理,有次同佢吹開水,佢無意中提到,佢哋銀行有大量客戶,由舊年開始不斷準備賣樓移民英國,但全部客戶群都係有一個共同點,就係全部都係賣1000萬以下嘅物業,換句話講移民嘅全部都係中下層嘅人,一千萬以上嘅住宅賣樓移民情況並不多,賣豪宅移民直頭數據接近零.

因為英國資產嚴格好犀利,只要將五萬元美金以上嘅資金轉移到英國,就會開戶口調查你係咪洗黑錢,因為嗰班人都唔係有錢人,所以英國更加調查得深入

一間國際級銀行嘅大數據,應該有代表性,當然實會有人反駁,話有錢佬一早已經遲多過護照

男爵府

baby1628 發表於 21-2-22 08:19
我有個舊同事去咗國際級銀行按揭部做風險評估管理,有次同佢吹開水,佢無意中提到,佢哋銀行有大量客戶,由舊年 ...

我姑姐喺英國住咗40幾50年,佢話呢兩年英國樓市升咗一倍,就係有班人過嚟唔問價錢,或因為唔熟悉英國樓市,俾啲agent(水)用天價買樓

佢仲話而家英國好排斥新移民過嚟嘅香港人

仲有今年八個月,英國買餸物價升咗150%,我姑姐話以前買隻冰鮮雞兩元英磅已經買到,依家買隻冰鮮雞要四點五元英磅

Adrio77    發表於 21-2-22 09:27

男爵府

Eunice0203 發表於 21-2-22 08:22
真係有錢佬洗乜賣樓移民 係移都唔會揀英國

所以上文我已經講咗,有錢人已經持多國護照,根本就睇唔起英國

男爵府

blackypurin 發表於 21-2-22 08:23
其實都估到,真正有錢人,一早就搞咗,使咩靠bno

所以本文就係要帶出一個重點,爭相移民到英國嘅人,都係比較經濟差過一班人

https://youtu.be/mf1_LYtObMw

男爵府

raven 發表於 21-2-22 08:27
其實有錢既人, 只要佢喜歡, 生活係邊都係天堂

有錢人都會攞多個國家護照

男爵府

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

男爵府

woodpecker 發表於 21-2-22 08:39
BNO 移民俾人個印象好似
1. 逃犯暴徒
2. 恨移民的低下階層

你講得完全冇錯

男爵府

小小bb 發表於 21-11-7 07:17
見地產成交多數都係1000萬以下,會唔會貴價樓成交少

香港是但搵個地鐵站上蓋物業,就算七百呎都已經最少千幾萬

男爵府

ewater 發表於 21-2-22 08:39
最驚佢哋駛晒D錢係英國經濟上又返來香港攞福利、公屋。

放心一定會咁做

男爵府

Anson966 發表於 22-2-3 21:01
有錢既話 係香港做土皇帝...

喺香港生活成本高

男爵府

ethanDad 發表於 22-2-4 17:04
請問有姐姊移民,唔再用工人,而介紹比我工人姐姐嗎?

你諗多咗啦,而家出面大把人掹爛衫尾,我直頭見過有香港人,因為經agent請唔到,自己走去街度問邊個姐姐,願意過檔,六千蚊人工啲姐姐都唔睬佢

男爵府

Astra00 發表於 22-2-4 17:08
香港稅算平,只要搞定住的問題,算不錯了。

我姑姐係英國個孫係學校嘢再返屋企,令到全家一家四口中招,係香港即刻會隔離你17日仲要多次核酸測試先至放你出社區,喺英國直頭賤過地底泥,除非已經去到就嚟死亡,否則就算你幾有錢,根本都唔會有醫院收你,只係開啲藥畀你,自己喺屋企自生自滅

喺英國食咗藥病情減輕,就可以繼續溶入社會返工,繼續傳播細菌

男爵府

mommyli 發表於 22-2-4 17:24
今日移民人仕被歧視同當年佢哋歧視來港新移民一樣。天理循環。自己口中講開蝗蟲,佢哋依家自己都係。

基 ...

好多自稱高貴㗎香港人,咪去咗罪惡嘅溫床曼城,然後拍片喺youtube也文也武,又話不知幾好,我姑姐話從來唔會入曼城,尤其是晚上六點之後,姑姐都話香港新移民喺當地比白人歧視得好嚴重

男爵府

歌莉亞 發表於 22-2-4 18:00
就像香港人當時排擠大陸人一樣,搞到D樓貴晒, 人見人憎,為乜?

當地人憎恨新移民香港人,就係佢哋不問價錢,將英國樓價瘋狂抄起

男爵府

owla 發表於 22-2-4 18:25
我覺得感覺似係以前香港人睇唔起新移民咁, 不過未至於好排斥,
始終好多低下階層工作當地人唔願做, 香港人 ...

我堂細佬兩公婆喺香港做manager級別,加埋月入十萬,過度去一個做外賣落單,一個係百貨公司做執貨,兩公婆加埋先得2000英磅,即係二萬蚊港幣

男爵府

feifei_baby 發表於 22-2-4 19:08
其實如果喺香港過簡泊生活,去超巿掃平貨、餐餐自己煮、好日唔出去食,娛樂就係公園、唔成日出去玩、唔出 ...

證明你好少去街市買餸,你知唔知去茶餐廳食嘢,便宜過你自己係街市買餸

男爵府

masterwong99 發表於 22-2-5 08:38
又話過去都係窮人,但又話炒貴晒嗰邊啲樓,阿媽我好亂呀

喺香港就算30幾40年鐵路沿線物業,賣樓都過千萬,揸住一百萬英鎊,好多人都會係當地買樓,但係嗰班並唔算係有錢人,因為你過到去只可以搵好低嘅收入

男爵府

swanmonki 發表於 22-2-5 18:51
一百萬英磅的窮人?

好簡單我當你50歲,揸住一百萬英鎊過到去,你喺倫敦最小要用五十萬英磅先至買到一間偏遠地區好細嘅屋,如果你唔肯接受體力勞動嘅辛苦工,你覺得50萬英磅可以頂到幾多年???

男爵府

回覆樓主:

話說我堂細佬喺香港做manager,一年前去到英國喺快餐店做外賣落單,最近因為落錯單俾客投訴,由於佢係超低價勞工,老闆就唔再畀佢落單,叫佢入廚房炸薯條炸魚柳,喺香港兩公婆算係中產,從來都係只識食唔識做,唔敢講話佢折墮,因為佢仲自high,話自己喺英國搵到自己約定位

首頁

尾頁

跳至