自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章

咁是否唔需要報, 做練習已OK呀? 佢每堂的時間都好長下的, 3小時, 小朋友會否悶架?

iwff

原帖由 BingJing 於 10-10-23 21:18 發表
忘記說,有參賽,但看過這些培訓班的筆記,便沒有報了。 千八蚊...可以買好多課外書啊

伯爵府

好媽媽勳章

係呀, 3小時, 4個星期日下午, 3小時上堂時間家長都唔知去邊等好, 又唔近屋企, 我去睇場戲都未上完堂呀!

另外, 成班小朋友上堂的秩序都係一個問題。不過用成舊水買本pass paper 來做, 若ok的話, 總好過用1,500元上4節課, 可能又係做pass paper喎。

有冇上過堂的家長可以比下意見呀??

iwff

原帖由 BingJing 於 10-10-23 23:41 發表

三小時的,應是四節課,對嗎?

長時間是一個問題,但如果課室秩序好,老師教學生動,三小時也不是問題,只可惜.... who knows?

我唔敢話需唔需要,每個孩子不同,不如你先去買份 past paper 睇吓,...... 但本書...都成舊水:money$$ ...

伯爵府

好媽媽勳章

BingJing,

你意思係參加左培圳班就會有獎? 定係冇參加培圳班都會獲獎而歸呀??

我仔仔係小三去旺角或油麻地centre呀, 我都想去理大可惜唔係。

iwff

原帖由 BingJing 於 10-10-23 23:58 發表
還有一樣要提.....

我冇做正式統計,但我見有參加的 (即我小朋友和朋友仔 的同學),都獲奬而歸,管他金銀銅一二三

很有比面派對的感覺。

伯爵府

好媽媽勳章

唉! 聽完你講真係要再三考慮報唔報賽前培圳班了。

至於獎項我都有上網睇過, 名單係就係長d, 但我估又不至於人人有份掛? 你仔仔應該都係做得好才有獎的。

iwff

原帖由 BingJing 於 10-10-24 00:19 發表
還有,本past paper 其實係大鑊飯,意思係包埋其他級別的題本,實際啱你用,只係 六分一左右。

不過你小朋友係小三,咪當預早温吓高年班 ge 題目囉,都唔會side ge..............不過,成舊水真係誇張 d ...

首頁

尾頁

跳至