家庭理財

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

Happy new year to everyone!!

我自己2008年年結成績慘不忍睹 , 希望09年可收復失地

年尾個日最後競價時段入咗2823 (@8.36), 但1月2日升得比起其他股份差很多, 內地a股都好似升唔起 , 唉!第一日就唔係好老(黎)

琥珀宮

係呀, 今日隻#2888和#945 都升得好好, 我計過自己成個portfolio在09年這幾日升咗差不多有10%, 雖然有排未返家鄉, 但都好開心

今日@4.09放咗#2020 (12月中@3.8入), 明日多數會放埋隻#2823(年尾@8.36入), 而家既時勢有錢賺都係要袋咗先

原帖由 Andywoofung 於 09-1-6 17:22 發表

lau太你未放呀,打算點?
係喎,都無睇#2888好耐真係有料到,佢都算唔錯啦,供完股股價仲繼續上...發lu

琥珀宮

隻#2020昨日已賣, 賺咗3千幾, 隻#2823今日未決定賣唔賣佢已經趺番, 又要繼續擺!

好彩今日都走咗隻#300 @3.84, 我係12月中@3.39入, 月尾得番3.05, 竟然09年幾日就升27%, 估唔到可以由蝕變倒賺咗8千幾 , 計埋呢次, e隻野我呢2個月玩咗3次已賺咗2萬幾

今日最後@3.96入咗#1398, 因等咗好耐佢低過4蚊, 祝我好運吧!

原帖由 Andywoofung 於 09-1-7 11:21 發表

#2888同#945仲有得升,金融股中表表姐
就算無貨睇見升都開心
仲有2020同2823巳經有$賺喎,今日會走嗎?

我手痕都玩吓地產股,睇吓玩唔玩得過先 ...

琥珀宮

本來我昨日都唸住今日會沽埋隻#2823, 點知今日有幾份報紙都推介, 我成朝公司又多野做, 最後個價仲跌埋更加唔洗唸, 我今次入貨價唔算貴, 最近短炒既股都差不多賣晒, 所以隻#2823都唔係好心急賣

原帖由 ERICBB 於 09-1-7 18:56 發表
土木木,
我都係2823既fans玩左兩次都有少少錢"汁下"

2823我記得你8.3x入. 點解今日仲唔沽呀.
今日走你都有大魚大肉食架?
咁你諗住幾錢先沽呀? 大陸好似好多問題就黎爆喎.mouth:mouth:" /> ...

琥珀宮

昨日入既#1398(@3.96 )相信又要放入床下底

今日放埋隻#2823, 都係賺幾佰好過倒蝕!

d錢轉咗去入番隻李寧#2331(@10.8), 今日最低10.44, 好彩收市升番少少!

琥珀宮

原帖由 建男媽咪 於 09-1-14 23:01 發表

你都好呀, 可以出街逃避下, 我成日坐喺公司對住部電腦, 食飯的時候又會禁黎睇下, 唉, 我諗聽日會跌到13500點都似, 仲諗住今日升番少少, 聽日會繼續反彈添 ...

琥珀宮

上星期3.84放了#300, 昨日3.26入番(昨日收市3.22)

今日最高升超過16%, 收市3.62都升了12%

大家一定以為我好叻, 可惜我今朝一早3.42就放咗, 雖然而家都賺差不多3千, 但真係賺少好多!!:\'(

原帖由 建男媽咪 於 09-1-14 23:01 發表

你都好呀, 可以出街逃避下, 我成日坐喺公司對住部電腦, 食飯的時候又會禁黎睇下, 唉, 我諗聽日會跌到13500點都似, 仲諗住今日升番少少, 聽日會繼續反彈添 ...

琥珀宮

#2331李寧我排收市價10.66剛剛做淨我個4000股而入唔到, 希望假期後可再低價d買到

原帖由 marjoriepoon 於 09-1-24 10:22 發表

#1088我個價入得麻麻,$15.12另外我見#2331李寧$10.x,想下星期開市睇睇呢隻~重有#267你覺得依家有無得諗呢?

琥珀宮

陰公, 假期前入唔到李寧, 今日最多升7%

原帖由 木土土 於 09-1-24 20:03 發表
#2331李寧我排收市價10.66剛剛做淨我個4000股而入唔到, 希望假期後可再低價d買到

琥珀宮

係呀,係呀! 我今日放假得閒, 而家等緊#2331佢再跌多d($10.6x)就入.

原帖由 marjoriepoon 於 09-1-30 11:22 發表

依家又$10.x,就入得貨啦~

琥珀宮

匯豐我$55入咗2手(前幾年入個d唔好講啦), 真係唔知應唔應該賺錢走, 好矛盾

原帖由 summichalle 於 09-1-30 10:23 發表
年假前買入 $58.55

琥珀宮

#2888 及 匯豐 我都已有唔少, 已經唔唸溝, $55再買少少匯豐是當紀念品來見證佢既十年低位, 只不過而家見有賺又想賣咗遲d買番, 真c9!

計升值我都覺#2888 好過#5, 但再買等long term我會揀中資銀行, 等個市大跌就入

原帖由 summichalle 於 09-1-30 13:30 發表
應該賺錢走,等高位,等#2888 再跌至$80 以下,大市向好,#2888 升3倍 至$240 有可能,但 #5 升上$180 就天方夜譚,我都持有 $120 的#5.

Your opinion? 木土土 ...

琥珀宮

#3968, 1398, 939
隻隻都唔差, 我會睇買個日邊隻趺多d, 預咗買幾次, 買幾隻分散d, 退休都唸住靠佢地.

其實我而家三隻都有, 不過唔多.

原帖由 summichalle 於 09-1-30 15:32 發表
揀中資銀行,邊隻好?

琥珀宮

我都覺得而家d中資銀行股 短炒或長線都得!

原帖由 0906 於 09-1-30 15:48 發表
my bother buy 1398 this morning at 3.33 and sold 3.45, 1200 profit/day, not bad.

琥珀宮

其實我等緊呢幾隻大跌, 希望可以在around去年十月低位價入到.

939 - 2.5 - 2.8
1398 - 2.6-2.8
3968 - 8.7 - 9.5

原帖由 summichalle 於 09-1-30 15:52 發表
#1398 4月美銀一定狂 sell 佢,但佢彈力冇其它內銀股咁好,最好$10 以下入 #3968 any suggestion? 木土土

琥珀宮

#1088 我在11月係$16放咗 (蝕咗3萬幾), 成日想平d買番, 我覺得below$15會穩陣d, 唔知有無機會?

原帖由 建男媽咪 於 09-2-1 12:01 發表
我而家都唔敢入貨住喇,真係好難玩, 我都係想吼番我隻愛股#1088,不過要睇定d先

琥珀宮

summichalle, 如果恆指去到12000點, 我可能未到價都會買D先!

原帖由 summichalle 於 09-1-30 16:46 發表
今年唔知做唔 做到

琥珀宮

我$55買個兩手都唔知點好, 可能跌到$56會忍不住賣因唔想多一lot蝕本貨

原帖由 summichalle 於 09-2-2 10:21 發表
未試過買 賣 #5 賺咁少$ SELL @59.80 ,除咗TRADING FEE, 得啖笑

琥珀宮

今日$10.72入番李寧

琥珀宮

2331我前幾日@10.72入左, 今日@10.34入多轉

原帖由 0906 於 09-2-6 15:33 發表
how about 2331? drop below 10.6 wow?

首頁

尾頁

跳至