自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

SFA
- SFA 係九龍。RC要過海,返小學好麻煩,校車難搵
- SFA 讀到中游,升中都好過RC,就算要考入RC應該唔難

琥珀宮

pauline_c 發表於 22-11-16 10:34
唔認同 RC 咁易考,近年 RC 好多人報讀,未必 SFA 中游都唔難。

或者咁講啱d,我覺得SFA 中游,升中去考跟RC差唔多level既中學唔難。

琥珀宮

joejoe116 發表於 22-11-16 09:30
多謝各位分享。

其實居住地點雖然要考慮,但可以解決到:

校網只係大抽獎有用

其實RC 既靚校網係無乜用,你讀得RC,都係因為佢有附屬升中,大抽獎一定放RC第一位先用到附屬位。所以基本上唔會由大抽獎入到比RC好既中學。

琥珀宮

pauline_c 發表於 22-11-16 11:34
SFA 有大概三成升 Band 1,中游係 Band 1 定 2?Band 2 後補入 RC 都唔屬於「唔難」?後補都要些少運仔, ...

SFA點會得三成band 1 ?
我的小朋友留小學既年代,我相信SFA過八成 band 1,除非近年差咗好多。

琥珀宮

pauline_c 發表於 22-11-16 11:14
「挑選最好嘅插班生來試圖提升本校水平」,即係收得嘅,點都優勝過大部分讀緊嘅,讀緊嘅學術水平高,插班 ...

因SFA教得比普通小學深,SFA學生筆試插班考其他小學,程度能力一般比其他插班考生高,考到機會較大。

琥珀宮

C.Humphrey 發表於 22-11-16 11:40
睇你夠唔夠膽,朋友兩個仔RC前20%,唔要附屬位抽QC入咗

咁就求其一間灣仔校網小學band 1生都做到,唔係RC特別優勢。
我識人中西區校網,大抽獎用跨區學位抽入到QC tim la!

琥珀宮

daijuju 發表於 22-11-16 11:21
spcc/spb/ls/db/sjc佔畢業人數三成....
三私一直 升中 2022
(不用理會s a b c分類)

呢條link 所寫2022 升中 ,SFA 90人,得9人入band 2中學,即9成 入 band 1

琥珀宮

pauline_c 發表於 22-11-16 11:42
30樓條 link 寫31.x%入 B1S。B1S stand for Band 1 school? 我諗我對 SFA 認知太少。

跟#30條link 所寫2022 升中 ,SFA 90人,得9人入band 2中學,即9成 入 band 1

首頁

尾頁

跳至