自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

我愛Corina 發表於 23-10-16 05:36
如果已經搬走左,我就唔會要佢比$6000, 比$2000 會照收,儲定做嫁妝。

搬走都要求三成人工做家用,好狼姐

琥珀宮

大pat豬媽 發表於 23-10-16 08:21
我朋友話,當初要佢個女比$6000家用係試探個女,佢地感情好好,佢諗住個女會答"好"就同個女講唔使比咁多。或者 ...

你朋友自己攞嚟,試乜鬼探,明開聲要求個amount 又話「諗住個女會答"好"就同個女講唔使比咁多」,真無聊。
既然自己經濟無問題唔係旨在錢,一開始就唔應該咁大咬講大咗,可以暗示下,個女肯比少少咪開心收下。而家傷咗母女感情,為錢有條刺。

勸佢而家個女比就收,每月唔好催要錢,就唔會有拖捨感覺。若發悔氣,比都唔要,只係繼續個傷害

琥珀宮

waic 發表於 23-10-17 07:21
反而好奇,點解開6千
反正試探,唔係5千斉頭數好聽啲咩

因為聽得多有班貪心阿媽話要拎仔女三成人工做家用,咁佢女搵兩萬,開價三成咪6 千law

洋蔥頭媽咪    發表於 23-10-17 10:14

琥珀宮

活出彩虹 發表於 23-10-17 09:08
我仔舊年year 3, 他試探我問我佢畢業後,我地介唔介意佢繼續同我地住多幾年,讓他可以儲點錢,我話可以嘅
...

「佢話如果俾8K可以嗎?我話都可以嘅,等你日後加了人工才俾多D啦」

你既回應,我係你仔會覺得你不太滿意個銀碼
,只係勉強接受

如果我仔女咁同我講,我一定話「當然可以」

琥珀宮

活出彩虹 發表於 23-10-17 09:44
可能我係傳統嘅阿媽,我係驚佢大洗唔識儲蓄,其實我都係幫佢儲起,日後佢成熟懂理財後,我會在適當時候送 ...

你既想法係點只有你自己知。
總之你既語氣,比人(包括你仔)就係你緊張佢比既家用,唔想收少,仲想要多啲。

父母用幫仔女儲錢作為借口去多收家用,我真不敢恭維。

洋蔥頭媽咪    發表於 23-10-17 19:04

琥珀宮

木土土 發表於 23-10-17 09:05
因為聽得多有班貪心阿媽話要拎仔女三成人工做家用,咁佢女搵兩萬,開價三成咪6 千law
...

如果佢女人工三萬,要人工三成,相信佢會開價9千,佢話自己搵到唔係志在錢,可能又係話自己個心係唸幫個女儲錢姐

琥珀宮

活出彩虹 發表於 23-10-17 10:54
我覺得孩子出來工作俾家用父母係天經地義,我當年第一份工人工6500,我俾家用4500(咁我父母又真係等我錢開 ...

1. 「仔女比8 千都嫌少」,跟「唔使孩子給家用」,係兩個極端,唔係得呢兩個選擇

2. 若退休無工作無收入,頭家支出要靠個仔家用去頂,咁就唔係收家用係幫個仔儲錢。若自己財政上已有退休計劃不愁生計,退休唔收家用都無經濟問題,咁退休也不是多收家用既借口。相信你仔都知家庭狀況不是等佢錢開飯,你仔自動話比8 千真係好乖仔,但你仍表現出嫌少既語氣,完全無appreciate

琥珀宮

活出彩虹 發表於 23-10-17 11:31
8千不是我開的,係阿仔自己offer嘅,其實佢開幾多,只要佢講出他用錢的實際計劃我都會接受,我只是怕他突 ...

正正是8千係你仔講,但你對8千既回應係:都可以「嘅」,等你日後加了人工才「俾多D啦」

這樣的語氣,有appreciate ?聽落明顯係嫌少,只係暫時接受,expect日後再收多d

琥珀宮

活出彩虹 發表於 23-10-17 11:43
我都係開玩笑的口吻來回應他,我不是嫌少,我個仔也會明白我的意思,我跟孩子的關係是不錯的,好多時都互 ...

你仔聽完真係識得笑就好啦

琥珀宮

活出彩虹 發表於 23-10-17 11:31
8千不是我開的,係阿仔自己offer嘅,其實佢開幾多,只要佢講出他用錢的實際計劃我都會接受,我只是怕他突 ...

工係佢返,錢係佢搵,佢收人工先係天經地義,點洗亦有佢自由。
點解佢要講出他用錢的實際計劃?是否唔啱聽,阿媽就可以唔接受收少d家用,因為怕佢亂洗?

呢種想法,控制慾好強。仔女已成年,要大家關係好,信任好重要

english1221    發表於 23-10-17 12:50
貓咪達人    發表於 23-10-17 12:29

琥珀宮

活出彩虹 發表於 23-10-17 13:13
佢 year 3時預期入職25k(其實佢個行業平均數唔只,係佢保守嘅估計),大家就用這基數來閒聊一下家用而已

...

Del

琥珀宮

活出彩虹 發表於 23-10-17 13:37
其實原本樓主話佢個friend問佢個女攞家用,大家就批評她不對,不應主動問女兒拿家用……

我個仔倒番轉主 ...

你個仔主動offer家用,完全無問題值得讚賞。只是你對件事既回應,令人有其他觀感。

大家都只係表達個人睇法
Anyway ,恭喜你有個又叻又乖既仔

琥珀宮

doryi 發表於 23-10-18 10:23
我唔覺得你個朋友有問題!唔係要養兒防老!問題係點解問阿女攞家用要俾阿女話貪錢最奇怪係呢度 ...

已不同住,屋企又無經濟困難,個女搵兩萬,阿媽一開始就獅子開大口問攞6千,阿女及其他人覺得個阿媽貪心也不無道理。
阿媽一開始開天殺價,唸住個女可以落地還錢,咁叫「講價」定「商量」?

琥珀宮

doryi 發表於 23-10-18 13:14
絕對係商量! 兩母女有乜嘢唔講得? 唔同住唔等於屋企會開少盞燈。 屋企冇經濟壓力就等如可以唔使俾啲責任 ...

若你父母而家問你攞晒成份糧,淨係留「你夠洗」果份比你用,你會好商量嗎?

有商有量,點解唔係父母問仔女會比幾多家用?

既然父母無經濟問題,唔拎家用都夠洗,點解要侯住無同住仔女自己返工搵既錢,要個女上繳三成人工?
兩母女乜都講得,咪講阿媽貪心law,呢個係事實。

琥珀宮

doryi 發表於 23-10-18 14:39
第一,佢搵20,000要求6000咁叫做成份糧
算啦,你覺得係咪係囉
我唔覺得個媽貪心(佢有 ...

第一:係你講「夠唔夠洗」先,即係只要扣除家用之後夠洗,父母開聲拎幾多家用都合理?既然三成可以,五成、七成又如何?

琥珀宮

doryi 發表於 23-10-18 14:58
而家啲後生仔女一年要去幾次旅行,咁其實以咁樣準則嚟咁計一定唔夠使㗎 其實我覺得比家用係應該 ...

父母經濟無問題,都可能一年去幾次旅行啦。問仔女比家用,有乜理由係用仔女「夠洗」作為指標上限,父母可以拎到盡,最好唔比仔女有閒錢大洗去旅行tim

其實討論個point唔係要唔要比家用。有人要,有人唔要,真係個個家庭唔同。如果佢無一開口話要三成,相信唔會比人話。

琥珀宮

活出彩虹 發表於 23-10-18 15:22
jm講得好好,我個仔就係想賴死唔走,有人全天候照顧,我就係想踢佢走,所以倒返轉佢offer俾家用我等佢可以 ...

其實點解你個仔會開口問你地介唔介意佢畢業後繼續同你地住多幾年?

香港一般唔會default 子女畢業就搬走,大部分家庭(包括父母及仔女)會認為繼續同住係理所當然。好奇怪你仔會覺得有需要問准你哋才可以繼續同住。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊