母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

Re: 唔夠奶, 想放棄!

我開頭泵都係得1-2oz咋, 有好多方法可以令奶量多的, 除左飲水, 飲湯外, 仲要多d泵奶, 試下一邊泵一邊餵, 同試下定時泵, 我都係好多bk媽咪教的, 雖然而家最多都係得5oz, 通常都係得3oz, 不過我都定時同盡量泵, d人話要泵空左d奶, 個大腦先識得造多d奶, 努力啦, 唔好放棄係送比bb既禮物, 有錢都買唔到架! 最多咪少食多餐. 而且少食多餐對bb好架.

別墅

我都係覺得自己冇咩奶水, 試過好多方法希望可以多d, 我個bb 頭一個月都係日食夜食, 不過去健康院又見我bb重得幾好, 而且日日換既片片都唔少, 我將我試過既方法分享比大家.

1) 邊餵邊泵- 呢個方法係想每次都清空左個乳房, 等個腦做多d奶, 不過我都係一時時泵到奶, 通常半夜果轉就最work, 不過會泵醒晒個人, 又要搞好多野先訓, 第二日又要返工...
2) 比bb埋身餵既時侯餵來餵去都係同一邊, 我通常餵左3-4次, 冇餵果邊就會谷奶, 泵出黎都有4oz. (未返工時先可以咁樣)
3) 泵完先餵奶- 唔代表泵得多, 不過我會儲起佢, 每日會夠一樽, 每次泵到1oz左右, 咁夜晚bb臨訓果餐我就早d訓, 等老公餵bb, 半夜邊餵邊泵果次會多d.(又係未返工)
4) 定時泵 - 我返工後每日中午1點鐘就泵一次, 好多時都唔係谷緊, 但係又泵得出4oz. 開頭未返工前已經試定時泵, 當時每次只得1-2oz, 泵下泵下果次會愈來愈多.
5) 沖完涼即刻泵- 沖涼果時唔知點解我成日沖沖下都係咁滴, 咁我咪叫我老公囉個泵比我, 又泵到2oz, 可能係血液循環. (不過我覺得唔好一早帶定個泵入去, 因為沖涼房潮濕多菌)

-- 我每日都飲好多水同湯, 另外我發覺休息都好緊要, 心情愈緊張愈少奶量.
其實我都好羨慕d媽咪泵到成十幾廿oz, 不過我頭一個月真係泵極都係得1-2oz, 而家泵得多又多返d, 2個月多已經泵到4oz. 希望大家努力.

別墅

LUZERN,

努力呀! 多泵多餵對奶量有好處er, 唔好太緊張同在意, 放鬆心情, 大家為bb盡力, 唔好放棄人奶對bb既好處er! 我都泵到手軟, 都仲係都要泵, 就算時有時冇都係咁泵, 得幾滴又係咁泵, 我餵左10星期已經好轉, 你都唔好心急er.....

加油~~~~~~

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊