自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

真係架..d社工真係好人都無人有架...
我亞婆未去世個時同我大姨媽都係拎綜援...
因為我大姨媽精神有問題..個社工就同我亞婆講...
亞婆你個女仲可以拎到錢架喎..
我幫你申請啦...我亞婆話唔駛啦...因為佢地已經夠洗...
無謂再申請啦...個社工就同佢講拎多d咪儲起佢有事既時候用囉...不過我亞婆最後都無拎到...我亞婆同我講如果有咩事..
佢仲有我地d子子孫孫...拎多d又無用..
不如留比真係有需要既人用啦..
(不過我每次諗返起留比好似住係佢對面既大6婆個d人咁我就會好 ... )..不過我亞婆見一次個社工..
個社工就會提佢一次...可以拎多d錢..
慌死亞公d錢無地方洗咁

原文章由 RoseTutoria 於 08-3-7 01:02 發表
我識得一個仲經典呀!大陸女人嫁來香港, 連生 3 件, 跟住假離婚, 取綜援, 仔女樣樣興趣班學齊, 包括補習, 鋼琴, 芭蕾舞等, 大陸婆一邊取綜援, 一邊偷做兼職, 長假期一定成家人番大陸玩幾日。

有次俾街坊發現佢偷做工, ...

別墅

首先你面皮厚唔厚先...
唔夠厚就唔去申請啦....
仲有就係要日又做(愛)夜又做(愛)..
你得唔得先...唔得都唔好去申請啦....
仲有仲要係最重要既係...你好唔好戲先...
要好戲先可以得閒係d社工面前扮下黎拎多d...
有人舉報你..你又要係社工面前做下戲先得架喎...

原文章由 mrsdoh 於 08-3-7 17:04 發表

我都想呀. 要有咩資格?

別墅

睇見呢d人真係火得黎"my"呀...

原文章由 mimi88 於 08-3-8 12:31 發表

咁啱我都識得一個同呢個人一模一樣喎,賤:;pppp:
單親三人家庭的綜援成萬蚊一個月,讀書的書簿津貼全免,配眼鏡可以回水,交通津貼全部都齊全,個阿媽仲靜雞雞幫人揍女,每個月多成6千蚊收入,即是話佢三母女每月連綜援總共有16000萬六 ...

別墅

貧窮??佢地先唔貧窮呀..
閒閒地拎幾十萬出黎裝修都仲得呀..

原文章由 honglong 於 08-3-9 15:11 發表
唔好話我黑心
佢地會教壞下一代
無奮鬥心,貪政府支援
代代貧窮

別墅

仲話社會服務喎...上次呀..我同我大姨媽去見社工..
咁好彩比我見到個男人同個社工講..
男人 :我係商場食煙比人捉左...佢要罰我錢呀...我想claim錢呀..
(我心諗有得claim架咩...)
社工 :x生,呢d無得claim架喎..你犯左法政府唔會幫你出錢架喎..
男人 :咁我點呀..我無錢架..拎綜緩邊有咁多錢呀..claim一半都唔得??
社工 :唔得架,x生...一係你同法官講下分期啦..
男人 :(粗口).......咁都無得claim有無攪錯...
嘩...呢d人都會做社會服務..講都無人信啦...

原文章由 littlesister 於 08-3-9 17:05 發表
想叫佢地做社會服務, 佢地叻到一黎就話唔舒服, 仲要叫白車車佢去急症室, 郁下就話中暑, 真係大帝一樣

首頁

尾頁

跳至