跳至

首頁

尾頁

伯爵府

牛年勳章

原帖由 mangosalad 於 10-8-11 21:19 發表
你地開始準備未 ?

期侍返學的日子。

無書、無書包、無 timetable,唔知準備咩好?

你好!
我家小朋友讀下午班。

伯爵府

牛年勳章

原帖由 mangosalad 於 10-8-12 07:33 發表
我的小朋友都係下午班呀 ! 請多多指教 !!!

雖然乜都未有...
但都有其他野準備呢 ...例如...買黑/白返學鞋,襪,另外又要買定d洗水姓名貼 , 同埋,最難既就係要同佢心理輔導 ... 佢呢排番 play group 情緒都唔係咁好... 成日扭計話唔返學 ... 如果到時返 K1都係咁,都唔知點算好 ?

你好!大家都係下午班,唔知有冇機會同班呢?
你小朋友需要坐校車嗎?

我只想到要買黑、白鞋和襪咋!
幼稚園學生需唔需要文具架?需要筆袋嗎?
請問洗水姓名貼係邊度有得賣?thanks!

我家小朋友最近至開始返d唔駛家長陪的興趣班,只係第一堂有些焦慮,而家佢都ok喎!所以返學時應該唔會扭計,我地只係驚佢唔肯著校服0者!

伯爵府

牛年勳章

原帖由 PEGGY0529 於 10-8-12 10:46 發表
HI! 我係上年K1家長, 無書、無書包、無 timetable,以上年經驗,1/9前適應日,老師會將同學書/書包/茶點餐具,一一放在有你囝囡名牌上書包內,你學校好細心的,你無須準備什麼,輔導自己子女就可以了,祝開開心心返學 ...

多謝分享!
讀左一年,覺得點呀?
每班的學生會唔會太多,難照顧?
請問需要預備文具給她嗎?

伯爵府

牛年勳章

原帖由 PEGGY0529 於 10-8-12 10:46 發表
HI! 我係上年K1家長, 無書、無書包、無 timetable,以上年經驗,1/9前適應日,老師會將同學書/書包/茶點餐具,一一放在有你囝囡名牌上書包內,你學校好細心的,你無須準備什麼,輔導自己子女就可以了,祝開開心心返學 ...

多謝分享!
小朋友讀左一年,覺得點呀?
請問需要預備文具給她返學嗎?
K1 有冇功課要做架?
Thanks!

伯爵府

牛年勳章

原帖由 mangosalad 於 10-8-12 14:32 發表
姓名貼我係呢間
http://baohk.shopping.####.hk/
我小朋友都會坐校巴的 ... 佢都係d比較難搞既小朋友...一喊就好易嘔 ... 希望佢到時乖d,唔好俾咁多麻煩校巴叔叔 & 姨姨 啦 ! ...

係咪係果度 click 購買,登記就得了?

伯爵府

牛年勳章

原帖由 clumsy 於 10-8-12 16:43 發表
我都係下午班,我鞋和襪都冇買,下星期買,我的學前心理輔導係上網睇《長江七號》和麥兜,因為我沒錢.

原來你都係下午班,你好!

伯爵府

牛年勳章

原帖由 clumsy 於 10-8-12 16:43 發表
很多世界名牌的文具,衣類等等,都係大陸產的,質量冇問題

介紹下我去邊度買好喎!

深圳,我只識去購書中心。(科學館站)

伯爵府

牛年勳章

買鞋,我地打算去吉之島果d睇下囉!

昨天係 crocs 見到對黑色的(皮鞋款),唔知好唔好呢!

波鞋咪去馬x松果d揀下!

仲有兩個星期,有時間。

伯爵府

牛年勳章

原帖由 PEGGY0529 於 10-8-13 11:42 發表
HI! 真心話, 學校上上下下的人都好好,你地可以放心,將囝囡交給他們,不需預備文具給她返學的,學校會提供的,,基本買些在家做功課好了,起初可用"立"筆,其後手仔夠力可以用木顏色,鉛筆等,而且返學都唔洗書包咁重啦,K1 有 ...

神召會的老師、ee出名有愛心,問過幾個家長都係咁講,肯定唔會假!
謝謝你!
得閒多d來K1呢邊分享下!

伯爵府

牛年勳章

原帖由 clumsy 於 10-8-13 22:17 發表
書城其實不適合少上深圳或者不太懂大陸文化的香港人,書係簡體,少圖多字或者冇圖齋字,價便知識含量還不錯,但係香港有免費圖書館,上網又有,其實不需要再浪費錢啦,
文具,上水德明都OK啦,深圳的國際名牌文具同 ...

上水明德賣d野太大路,無咩新意,唔好玩的。
我都經常返國內的,深圳曾經係我的工作基地,而家每個月都有一星期要住上海,天津、大連、新疆都短住過,我時時都單人匹馬周圍行架,同祖國都算保持密切連糸掛!

不過,對深圳的感覺,反而冇北面的城市咁好,畢竟深圳人口真係太雜啦!

有d書係要擁有的,以前我唔會係大陸買書,d字又細,紙又薄,而家唔同啦!又平又靚,我好中意呀!

伯爵府

牛年勳章

原帖由 clumsy 於 10-8-14 03:05 發表
哇!你現在還要沒一個月上大陸短住一個星期?不過本人覺得深圳算大陸最安全的地方了,我覺得全中國最亂係東莞,但東莞的野最靚最便,其次廣州就係我認為最亂的地方,不過我記得有一年廣州的市長説:廣州係中國最安全的地方,我看完那個報道,張大口差不多半分鐘冇反映.

哈哈!大陸個個地方官都話自己果度係最好、最安全架啦!
廣州我都覺得好亂,不過,幾年都冇機會去一次。
東莞常平我一年都會去幾次,每次住番三五日,不過,果度連個書城都細過人,大熱天時都唔開空調,簡直"趕客"。

今日本來想去睇下鞋仔,返完興趣班竟然落雨,返屋企坐坐坐又唔願出去了。

伯爵府

牛年勳章

原帖由 happyvv 於 10-8-14 01:51 發表
dr kong入會只需$30
http://hk.myblog.yahoo.com/virleung2003/article?mid=8029

睇到你買果兩對鞋仔都幾好!

但波鞋我地都係想買 addidas / nike 之類。
其實 Dr. kong d 波鞋有咩特別架?

伯爵府

牛年勳章

2010-2011 K1 Classmates

a.m.
lamFungFung -
smetana - (boy)
jc10910906 - (girl)

p.m.
mangosalad - (girl)
virgokaren - (girl)
clumsy -

伯爵府

牛年勳章

28/8 係咪個個都會出席家長會呀?

伯爵府

牛年勳章

原帖由 ayaya86 於 10-8-17 11:06 發表
我想問呢間學校有無外藉老師 如果上水警察宿舍個邊有無校車過來 因為囡囡出年9月要讀K1 而家都一間未開始報啊 唔該哂

10-12月係 K1 報名、面試高鋒期。
你留意下啦!

伯爵府

牛年勳章

原帖由 ayaya86 於 10-8-19 11:36 發表
我要求好簡易 就係想有外藉老師教英文 因為囡囡第日應該會讀全英文教學既私校 怕佢跟唔上 但我係佢一出世到而家都同佢主要講英文 不過出到街佢會同人講中文 想佢習慣同人用英文溝通

咁你似乎唔應該找有學卷的幼稚園喎!
因為有學卷的幼稚園係以母語教學的。

伯爵府

牛年勳章

mangosalad 、melcy:

Oh!你地全部轉上午班呀!

伯爵府

牛年勳章

原帖由 mangosalad 於 10-8-19 17:57 發表

你會點分配個時間 ? 好頭痛 ...
因為平時允允都瞓到 9 點幾10點先起身..之後飲奶...直到 1點幾先食飯 ...
而家要佢咁早起...真係驚佢扭計唔肯返學 ...
而家諗住返學前俾佢飲奶....回到學校應該有茶點食(唔怕佢肚餓 ...

我家小姐都係睡到九點幾至起床,所以我地揀下午班,唔駛咁早起身,下午又無咁悶!

伯爵府

牛年勳章

Updated classmates list

a.m.
lamFungFung -
smetana - (boy)
jc10910906 - (girl)
mangosalad - (girl)
melcly - (boy)

p.m.
virgokaren - (girl)
clumsy -
Carol_mama - (girl)

伯爵府

牛年勳章

原帖由 clumsy 於 10-8-19 20:30 發表
我希望神召會的校長和老師對品行要求高點,比如打人,説粗口等,除了見家長之外,希望可以罰我小友朋企,不要全部交給家長,合作囉,希望呢間學校可以好好合作囉,但學術,我先講明,我不會強逼我小朋友,逼他我一定會,但強逼,我就不會,我只想我的小朋友正常發展,可以經歷被老師同學認同,同時也可以經歷被老師和同學不認同的過程.然後去解決去承擔,我希望我小朋友可以接受我們是不完美的,但我們不可以因我們不完美而放棄或者做某D事.希望學校可以給到這個過程給我.

嘩!你期望好高喎!

我覺得幼稚園生活應該係快樂的,等小朋友學下:
規矩(品行很重要)、分享。
最好係係遊戲中學習,養成他們愛看書、懂得講故事、寫文章。(表達能力很重要)
鼓勵他們大膽探索,小心求證。

學術唔需要深,但要正統。
所以我中意佢地"專科專教"。

個個都話神召會淺,呂明才深d,可能將來小學叩門會蝕底d。

不過,好多人都話神召會老師很愛小朋友,會寵小朋友,但我寧可小朋友係充滿愛的環境下成長。而家流行:鼓勵嘛!幼稚園應該唔興"罰企"架啦!

首頁

尾頁

跳至