美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

男爵府

mymarigold 發表於 22-9-2 16:02
抗老三大巨頭 :A醇、胜肽、玻色因, 大家點樣配搭?

A醇:曾經用過 Elizabeth arden 粉紅抗老膠囊 (A醇) ...

我覺得A 酸,維他命A 要好小心用,因為我有做醫美,次次做之前都會提我停用以上的產品,唔係醫美過程會可能過敏。

至於HR 我都有用過綠色個條line , 可能我剩買單支用完無咩特別,皮膚乾,易過敏可以試下用Cle de peau 既 le serum, 呢支我長期回購,用左8 年了,洗完臉立即用,或者La mer 肌底液都一樣有咁既效果

我呢幾年個用cle de peau basic line

我覺得美容油幾好,好似haba ,或者杏仁油,用來做皮膚按摩會慢慢軟化到角質層,唔一定要粗粒磨沙,好傷皮膚

男爵府

mymarigold 發表於 22-10-28 07:19

謝謝提醒,真A醇我只敢用低濃度,不過要避光有d麻煩, ...

如果可以你試下停停A 酸, 因為持續過敏會令皮膚好乾燥,咁CDP 我都唔係樣樣岩用,好似洗面foam , 同le cream , 我都唔夠用。

晚霜我都係用比較厚身的cream ,好似資生堂黑色個條line , 我都用到日霜和晚霜,新個隻綠色cream 都唔錯。

男爵府

mymarigold 發表於 22-10-28 11:08
你講得啱,所以嚟緊我會偏向揀含玻色因 /胜肽成份,減少用A醇嘅產品

Shiseido 喺咪 Future solution LX? ...

我用呢2 款shiseido 的night cream , 兩個都標榜抗老,現在thankful week 買仲抵可以試其他的product

如果你覺得le serum 唔夠潤,可以試cle de peau 隻油,我同佢BA 好熟,有一年自己出濕疹,用左呢個美容油好番左仲遠左紅印,而且沖涼完洗臉後用可以用埋係頭髮
attach1/tmp/phpIWTQlf

男爵府

mymarigold 發表於 22-10-29 10:39
之前係,但用落有啲醃眼,而家早晚都用 Clinique
我對 Lancome absolue 系列唔知邊隻成份敏感, 用soft cr ...

想問你有用過pola 嗎? 人人都說抗老效果唔錯,但我用唔到,用完好痕

另外你容易紅同痕可以試下一個日本老牌子叫Menard,個隻綠色化妝水幾好用

男爵府

IOUBB 發表於 22-11-27 20:49
Shiseido這支我幾年前一次過買兩支試,又係唔覺好用

Future 個支黑色水,我都覺得唔好用,洗面後用棉花上,厚得來又唔夠潤,而且有酒精成份,棉花再推兩推塊面會紅

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊