自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

shannon_fky4186 發表於 24-2-21 19:39
背景:我是新手媽媽,亦都係第一次請工人姐姐。女女6月出世,因為我同老公都要番工,所以要請姐姐湊。我媽 ...

A 和B 家庭背景(結婚未?仔女幾大)如何? B 未來過香港唔知道習唔習慣香港生活? A 應該會穩定一點,但A 係香港做過可能有自己一套

男爵府

shannon_fky4186 發表於 24-2-21 21:36
其實反而係B醒目果個未嚟過香港,A曾在港工作

我直覺你比較喜歡B 姐姐,但恕我直言,一直好多媽媽都會請未來過香港既姐姐,諗住聽教聽話,但其實佢地一到步返教會咩衰野都會學哂。 我請過兩個oversea 既姐姐,3 年前個個做到完約,但呢1 年請左個oversea 強差人意,面試時好誠懇態度好,來左香港我家做左3 個幾月就話唔適應香港要走,到頭來又要再俾agent 錢再搵,你可以加入Facebook 群組望望現在大把oversea 姐姐玩左3-9 個月就走人,大把苦主僱主係度呻

如果湊newborn 搵香港做過完約安全點,雖然佢可以會串d , 但stable 一點,適應到香港的生活可以幫你媽媽分擔左買野的家務已經差好遠

男爵府

shannon_fky4186 發表於 24-2-22 01:02
問過2個agent都不約而同表示:香港本地完約既姐姐好揀工,唔肯湊new born,唔接受share room,即使開$550 ...

香港完約其實真係醒目d ,所以佢地有價有市,
你們如果決定揀B 姐姐就要take risk 佢可以做到幾耐呢? 如果搵到個克苦耐勞就當然好好、但如果請著個來到此一遊的姐姐,即係做幾個月走左,你媽媽可唔可以一個人一腳踢又湊b 加完成家中所有家務? 因為佢走左要再請可能又要等簽證批、大家要攞出來傾下先得、我用左工人差不多12 年,希望我既意見可以幫到你

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊