自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

KOKOMAN 發表於 23-4-21 22:31
我家長者32年前買左份儲蓄保險,一年供3千港元,最近比我睇,原來現在退保都未平手,要蝕萬幾港元,再睇吓 ...

是不是人壽保險連儲蓄?就算打和都蝕,因為當年(三十幾年前)的三千同而家三千已經唔同,只可以當用每年三千買人壽,如果儲蓄的角度就蝕

男爵府

KOKOMAN 發表於 23-4-21 22:31
我家長者32年前買左份儲蓄保險,一年供3千港元,最近比我睇,原來現在退保都未平手,要蝕萬幾港元,再睇吓 ...

我當年買人壽連儲蓄話大約十年平手,最後用了十七八年

男爵府

mandy952 發表於 23-4-21 23:08
保險一向都係揾人笨
除左勞保,第三保,旅遊保呢類純保險之外,其他都係呃人
...

覺得儲蓄類保險最搵笨,旅遊保險就一定買

男爵府

KOKOMAN 發表於 23-4-21 23:28
冇理由連本金也cover唔到啊

我個份保險後來agent話係好嘢(agent唔系最初果個),都要由原先估計的十年回本到最後十七八年回本,當然中間有幾年保險公司話經濟唔好影響回報,但經濟好的時候也表現一般般。我當年其實只想買人壽,agent推薦人壽連儲蓄,後來才知道連儲蓄他們的佣金才會高

男爵府

andyman 發表於 23-4-22 10:43
規定82歲死呀, 未到82你同我企番起身唔準死住。我識幾多人唔夠一半年齡已不在了, 生命無常, 呢一刻好人 ...

咁買純人壽保險就可以,唔需要連儲蓄

男爵府

木土土 發表於 23-4-22 12:18
有人壽保障,保障咗三十幾年(事主去世,家人有筆錢賠),點可以只用儲蓄角度去睇而話蝕,輸打贏要。而人 ...

我係覺得儲蓄的角度完全唔抵,但係如果當時買的是純人壽又唔使咁貴窩。

我當年只想買人壽,但agent沒有給我純人壽的選擇,一來就是人壽連儲蓄,我以為這是正常的,agent給我的表是10年回本,但最後不是,要17,18年,後來的agent説我這已經是好的plan,即是估計市面上有不少比我回報差的plan。
有需要買保險無問題,但買家要清楚可以有選擇不連儲蓄。

男爵府

木土土 發表於 23-4-22 12:18
有人壽保障,保障咗三十幾年(事主去世,家人有筆錢賠),點可以只用儲蓄角度去睇而話蝕,輸打贏要。而人 ...

其實儲蓄部分連通脹都追唔上(至少agent話我個plan 係正嘢都係咁),不排除有其他plan更好回報,保險就不應該睇回報,非常同意,咁唔該保險公司唔好賣啲連儲蓄的保險,因為儲蓄肯定會看回報

男爵府

happyeasy 發表於 23-4-22 20:35
其實儲蓄部分連通脹都追唔上(至少agent話我個plan 係正嘢都係咁),不排除有其他plan更好回報,保險就不 ...

保險公司要賣儲蓄就唔該賣純儲蓄,但太過一目了然,而家人壽連儲蓄比較容易包裝俾買家,買家買完都唔識睇唔識計

男爵府

木土土 發表於 23-4-22 20:57
唔同投資有唔同回報,最緊要知自己買緊乜,而唔係叫人地唔好sell 回報低既product。
講緊儲蓄保險,唔係投 ...

咁應該要俾客人選擇純人壽保險,至少當年我的agent沒有這個選擇俾我。儲蓄部分只可以講我當年對agent present出來的理解不是銀行存款的理解,有projection chart,間條綫話十年break -even。

男爵府

木土土 發表於 23-4-22 21:33
Agent 選擇性推介公司product,一d都唔出奇。亦好難要求agent 將公司所有product都一一向客人介紹。
除非 ...

我當年應該都唔知有唔同選擇,估計我都系話想保障父母,假如我去世他們還會有一筆收入,所以只能説我從多年前買的角度回頭睇覺得儲蓄部分其實不太值得,又或者agent個chart令我有預期。我只係覺得如果32年都未回本俾著我都會唔高興

男爵府

MissMaMa 發表於 23-4-23 19:33
所以我建議人壽同危疾盡早買,早供斷就早享受。冇儲蓄成份嘅人壽同危疾,會隨著年齡加價,如果去到50歲, ...

我果份人壽連儲蓄仔細睇人壽部分是有限期的,只保到55歲,之後就靠儲蓄部分了,所以一開始以為是無限期人壽保障,其實現在看是分兩部分的,55歲後去世其實是靠一直以來的儲蓄部分。這樣的話其實分開人壽和儲蓄買也是一樣?

男爵府

MissMaMa 發表於 23-4-23 21:14
請恕我直言 ,你份人壽保單都幾搵笨, 大部份都會保到100歲的

係啊,係保到100歲+,100歲去世都有錢攞。不過我仔細睇發覺人壽部分其實係去到55歲,之後其實係靠一直以來和之後每年的儲蓄部份,所以100歲之後去世後人攞錢其實大部分應該係靠儲蓄嗰部分囉,只係個鋪排覺得是人壽保障到100歲+。唔仔細睇其實唔知。

男爵府

hfl2000 發表於 23-4-23 23:52
咁啱我同老公新嗰份危疾儲蓄人壽就係喺2017年當時35歲買,agent當時俾既報價單(圖係每US65,000保障額計)睇 ...

你呢份同我有啲似,我都係55歲時保證部分會突然跌一跌(幾乎一半),所以人壽部分應該是保到55歲,55歲以後身故就靠的是一直以來和日後的儲蓄部分了。
attach0/tmp/phpkIo89C

男爵府

hfl2000 發表於 23-4-24 00:17
唔係咁睇㗎傻豬35歲買,55歲咪即係保單第20年囉,你睇清楚啲,第20年&55歲個數都係一模一樣$21986 ...

哦,明白,我個份唔同

男爵府

hfl2000 發表於 23-4-24 00:17
唔係咁睇㗎傻豬35歲買,55歲咪即係保單第20年囉,你睇清楚啲,第20年&55歲個數都係一模一樣$21986 ...

但係睇到50定55之後每五年的回報增幅開始放緩了很多,因為無每年估算,所以看起來好似唔覺得,但系比較50,55歲之前和之後每五年的回報增幅可以看到

男爵府

hfl2000 發表於 23-4-24 00:55
年紀越大,死亡率就越高,人壽保費就越貴,咁當然保證嗰part既增幅係唔可能同年紀成正比啦
:hehe ...

好,我研究下,多謝你。我覺得會睇之後個回報,因為考慮會唔會60歲之後保險退保,之後買政府年金,始終父母喺我呢個年紀嘅時候,都已經唔需要我嘅保障喇。同埋我果份保險人壽部分只到55歲,之後靠儲蓄部分。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊