自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

jollyma 發表於 24-1-15 10:24
為方便搭1個,仲要搭架十幾蚊入將軍澳既,咁樣慷他人之概,要納稅人埋單,好嬲
...
入將軍澳算係咁啦... 仲係香港洗
日日唔知幾多萬人搭緊2蚊車北上買送吃喝玩樂
呢D 先係慷他人之慨

miko.c9    發表於 24-1-15 12:52

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

我要passion 發表於 24-1-15 13:05
有 d 人個樣好後生,似 4x 咋,都兩蚊乘車,擺明濫用,好嬲。
其實推行左咁多年, 都唔止一個話D 呀婆去7仔一買買10張老人八達通,
我成日見D 中年呀叔呀嬸行得走得日日返工通通都係2蚊!
點解可以一開始就咁樣樣咁寬鬆去市面賣多張老人八達通俾同一個老人家?!?
擺明係濫用得好緊要, 到而家先話推返張樂油卡!?

呀八達通公司不如公佈下過去咁多年出售老人八達通卡既數量,
到底係老人家既總人數相比, 個數量係幾多倍!??

翡翠宮

mlcbb 發表於 24-1-15 13:31
咁旅客一樣可以買老人八達通卡

60-64 歲依家都係2蚊搭車, 正常都未退休

呢個位先更嚴重既濫用,潛在非合資格受惠人士到底有幾多呢個先係疑問!

呢啲長途20幾蚊車車搭1-2個站都叫做合法,你吹佢唔漲

翡翠宮

shobi 發表於 24-1-15 13:41
一查完報告一出,可能統計處都奇怪,點解香港啲老人家咁多嘅?之前做人口調查時都唔覺嘅!
佢都唔敢出啦
出完咪解畫到時話一個老人家用幾張咁上下既藉口含糊略過算數
一係加多句日日有職員抽查...而家轉用樂油卡XYZ....

翡翠宮

happymama11 發表於 24-1-15 14:40
其實我諗未必係啲長者貪方便逢車必上,儘管係$2X一程的過海巴士,佢哋只係搭1-2個站就落車都好…因為其實佢 ...
知唔知亦唔關佢地
我諗班老人家唔會關心邊個為呢個優惠埋單
佢地只會覺得俾完2 蚊就得
其實東張都播過啦, 有D 小巴司機用張老人八達通do 多幾次呃補貼
俾人影都影到, 私下做既唔知有幾多

實名際一推出2蚊優惠就應該要實行
限次數無意見, 限就一日2程就夠, 每日俾老人家出去一程2蚊, 其餘多左既半價/正價

翡翠宮

shobi 發表於 24-1-15 14:40
其實大家都見唔少,未夠年齡用兩蚊啦,不過硬係要話佢哋係傷殘就無謂拗啦!
咁我哋咪靜觀其變,睇吓用完樂 ...
希望佢出左樂油卡後, 停曬所有非實名登記既老人八達通
1個老人1張, 話之佢地點用丫我,
唔好俾D老人家7仔買10幾20張又賣又派俾D 親戚朋友用已經好好多

翡翠宮

求其搵屋企呀婆呀伯去買張老人八通自用,仲可以用到8月份..... 實名登記由2021年搞到成2024年8月...

針對濫用二元乘車優惠問題,政府規定60至64歲人士必須申請及使用樂悠咭才可享用優惠。政府今日(28日)宣布,由明年8月25日起,所有60歲或以上香港居民必須使用樂悠咭才可享用政府長者及合資格殘疾人士公共交通票價優惠計劃(2元乘車優惠/二元優惠計劃)。

同時,現有不記名長者八達通及一般個人八達通由明年8月25日起將不再適用於二元優惠計劃。政府呼籲合資格人士盡快申請樂悠咭,至於未滿60歲的合資格殘疾人士則仍可使用已加註「殘疾人士身分」個人八達通,繼續享用二元優惠而毋須換咭。

原文網址: 樂悠咭|60歲以上人士明年8.25起必須持「咭」始可享2元乘車優惠 | 香港01 https://www.hk01.com/article/973 ... utm_medium=referral

翡翠宮

restahaus 發表於 24-1-16 00:45
不可以搭2蚊車北上, 似乎是正價.
係可以, 不過唔係個個可以, 唔想再呢度教人

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊