自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

野原美冴 發表於 23-2-19 22:08
2邊家長都有責任。
有兒童就一定要加窗花,唔可以慳錢,唔可以懶得裝。
自己仔女自己睇,唔可以假手於人。

可能表姐12歲咁大個
自己都唔會無神神中落去
屋企人就無左呢個意識要裝窗花
唉好無辜
Rip

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

一人之下 發表於 23-2-19 21:56
我自己有小朋友,如果去到朋友屋企之前會睇下有無窗花,如果無我吾會去,或者全程睇實自己小朋友。作為家長 ...

表姐黎,即係媽媽既兄弟姊妹
無得揀去唔去變左

翡翠宮

capricornbb 發表於 23-2-19 22:12
華豐園無窗台,間隔肆正,應該不會整地台床,不過很多窗

如果張床貼窗放又唔裝窗花
太危險!小朋友企上去失平衡就跌
12歲都係太過大安旨意

attach1/tmp/phpKxLxeR

翡翠宮

薯圈 發表於 23-2-20 09:47
是的,個度係人地屋企,無得要求,自己有責任睇實小朋友。

不過話說回來,去人地屋企玩,真係好少留意人 ...
最多望下廳隻窗
好少去睇人地間房有無窗花
其實對方有小朋友, 真係好難會expect 個家長連窗花都唔裝
唔知佢地住左幾耐
個表姐12歲, 2 姊妹6歲同3歲, 都幾大個下
如果咁多年都係同一地方住
可能真係唔知, 以為無野

翡翠宮

薯圈 發表於 23-2-20 09:55
是的,但係呢兩家人,真係好難再當無野咁再見面。
點見, 一世既陰影

翡翠宮

sanjoe 發表於 23-2-20 10:00
我有冇睇錯
呢張相客廳都係冇裝窗花
側邊2隻窗, 有D 大人唔裝

翡翠宮

chiling009 發表於 23-2-20 10:17
尋日見到呢單新聞 左出黎,可能自己有小朋友比較感觸,2家人日後都唔知點面對大家
...
我都爭D想喊, 俾我老公話我做乜係咁睇, 積曬D負能量
同佢講99果度就係無裝窗花, 我成日都好驚
叫佢俾99睇佢又話果個位有浪衫, 唔會爬上去, 有人睇住...
講極都係咁, 意外就係意外麻!

翡翠宮

BKFinder 發表於 23-2-20 12:22
唔好靠c6, 把這新聞hard copy印2份,直接交比 62,等 62炮轟99

62梗係話無野啦
佢地住開
我1對3
都講唔過
唯有間唔時提下佢地

翡翠宮

BKFinder 發表於 23-2-20 12:31
照印比佢地,無法,辛苦你了

我fwd條新聞俾我c6
叫佢俾佢地睇
費事一陣話我俾說話佢地聽

翡翠宮

youhello507 發表於 23-2-20 12:27
唔好上去!小朋友真係可以一兩秒就唔知行咗去邊

無得唔上
我有提小朋友
而家大啲
就算屋企裝左窗花
小朋友細時企近個窗我都驚
個頭細穿到架
我都會同小朋友講
好在佢識好少企近窗

翡翠宮

laumuichu 發表於 23-2-20 14:49
睇實自己小朋友係責任,大家都會好難過~3歲仲係好可愛既時候

翡翠宮

MC媽 發表於 23-2-20 14:57
12歲表姐都好慘, 心理創傷肯定好大,成間房佢最大, 理智上其實真係唔關佢事, 但情感上個個家人可能都會 ...
陰公, 點樣仲響間房度訓
好慘

翡翠宮

QNDEC 發表於 23-2-20 13:08
唔裝窗花我重怕有人外面會好易爬里? 我係人地父母兩樣都驚喎!

佢地貪方便,咁多年都係咁
講極都唔聽 淨係話無野無野
可以點

翡翠宮

檸檬檸檬 發表於 23-2-20 17:41
小妹妹個家長係邊度?諗住重係學生既表姐可以睇實個佢個女?

個表姐都好慘,見住就算想即刻幫手都幫唔到d ...
有時親戚黎屋企,
小朋友一齊響房玩都會既
大人響廳度吹水食野

翡翠宮

QNDEC 發表於 23-2-20 20:55
不如你同佢地講,呢排多人偷嘢。冇裝窗花,好容易捐入嚟!

嘥氣
更加唔會理
話屋企無野好偷
老人家係好盟塞
最緊要方便佢地日日浪衫

翡翠宮

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20230221/bkn-20230221081729601-0221_00822_001.html

又一單
今次呢個大命響1樓

翡翠宮

好心啲人睇住小朋友
attach1/tmp/phplAYb9C
attach2/tmp/phpI2ivs2

首頁

尾頁

跳至