自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

飲食唔同文職啦
唔係夠鐘走人
店長未必一下子話到曬你知
佢又唔係無計你OT 要你蝕
以前我讀書時, 做快餐收夜都要執曬成個場先走得
做早/中場先話走就走

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

fengzhenliao 發表於 23-2-20 10:10
可能係我無呢方面嘅認知,因為之前話去到尾係11pm ,唔係10pm,因為第二日 要返工,所以想早走一個鐘!
...
試過咪知

翡翠宮

bmuimami 發表於 23-2-20 10:04
文職都唔係夠鐘就走得,仲要冇ot補水
有D 文職都係既
唔係份份都無償OT
或者樓主以為按時薪出糧又編好更表果D工無OT

翡翠宮

fengzhenliao 發表於 23-2-20 11:04
所以我可以去做d收早嘅更?
可以的話個個都想收早啦, 一樣人工
早一開門準備就係, 通常都無咁多客
做早既最忙得個lunch
做夜既成日都踼曬腳, 仲要執曬成個場

翡翠宮

fengzhenliao 發表於 23-2-20 11:29
其實我係一邊手一碟,收碟就五六個碟一齊收,但店長講咁樣送餐太慢,要一次過送多d ,全靠手力,可能我真係 ...
其實用餐車會唔會好D
見好似意樂果D已經用送餐車, 一次過出成10碟都得
野飲一次過出10幾20杯, 但又唔會話好耐 (接受得到)
快餐果D唔洗送餐, 俾我都唔掂,
一次過捧幾碟容乜易冧?!

翡翠宮

fengzhenliao 發表於 23-2-20 11:38
唔知你有無見識過,某大型意式連鎖快餐店,就係咁送餐
X利亞??
好少食, 無留意佢點送法

翡翠宮

薯圈 發表於 23-2-20 12:16
因為店長cheap囉!如果講明收11點,錢要計到11點,萬一10:30做晒d野,就會蝕左半小時錢

其實半小 ...

可以斷半小時咁計到咁盡架

翡翠宮

薯圈 發表於 23-2-20 12:56
其實一小時好,半小時都好,預先講明會好d, 唔係話行規就等於應份, 人地新入職,講清楚唔好d咩?就算真 ...
講明當然最好
理想係份份工都夠鐘就走人
不過唔係個個人都咁好, 店長都只係一個人
有D店長好既咪會講俾新人知, 有D唔會
當年我第一次收夜時, 問幾點收工, 佢淨係答左我一句,
搞掂曬咪收工! 當年我都唔知可以講乜
不過果陣收夜可以拎埋D 賣淨野食打包. 我又覺得幾好

翡翠宮

patekp 發表於 23-2-20 13:15
既然店長知道有可能十一點先有得走,點解唔請埋人哋果一個鐘?

又要縮骨又要有人做嘢,無可能咁著數。
一樣米百樣人
唯有望樓主搵下間時, 講收幾點幾點, 唔洗失預算

首頁

尾頁

跳至