自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

chocolatebean 發表於 23-11-19 08:40
冇買過亦暫時冇需要

本身好少病痛 一年都唔睇次醫生

X2
生仔政府,其他公司醫療包
小朋友試過甩鉸,入急症10分鐘睇得,醫生擰一下就搞掂。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

waic 發表於 23-11-19 09:25
p. s. 最重要係自己唔熟保險,咩都只聽 agent 講,claim 唔claim 到又要睇吓買唔買得中個plan, 覺得好煩
家 ...

我親人當年都無買,老人家末期cancer 復發,私家check +電療,有中醫調理下、公家埋尾。我諗前幾洗幾萬到,其實都無咩可以做。

翡翠宮

Bbpig2014 發表於 23-11-19 08:53
我上年cut晒!
老公返來做工幾年開始買, 到結婚幫我買埋, 上年有事入院做手術, 話冇得claim, 原來張保單大 ...

供左幾多年?
我正正唔想供幾十年再病緊時同佢咬文嚼字,最後要接受一個claim唔到既「驚喜」!

翡翠宮

Bbpig2014 發表於 23-11-19 09:49
我老公廿幾歲開始供, 供左廿幾年接近三十年啦!

正真白供30年
無用過,要用時用唔到

翡翠宮

小小bb 發表於 23-11-19 10:06
因為高端plan住私家房,普通入去都真係要100,000起跳,之前做過手術幾十萬,因為年紀大一年真係入一兩次醫 ...

老人家成世賺賺埋埋送曬俾保險同醫院

翡翠宮

yantung2010 發表於 23-11-19 13:48
利申:我晤係保險經紀。
我都唔買笠雜嘅保險,出道買人壽就怕阿媽未走我先走,之後已經無咩意義。如果你大 ...

保險經紀個個都係講呢堆野嚇曬啲人
香港政府有完善福利 仲有大把善心人
之前幾單經濟支柱父母雙亡既case
有大把人捐錢 多數當時人叫停捐款

翡翠宮

大力大力 發表於 23-11-19 14:08
我冇買保險、照腸鏡6千幾蚊~

有買保險同無買寫既係兩個價錢

翡翠宮

yantung2010 發表於 23-11-19 14:57
回覆 littlefunpig 的帖子

我同學無買,癌症復發走埋。佢收入不至於可以得到同情,老婆全職主婦,樓係租嘅 ...

入大學已經有政府grant loan
可以做part time ,勤力補習既夠交租有餘
老婆更加早就要出去做野其實

翡翠宮

麟媽媽 發表於 23-11-19 20:45
以前老人家邊度興買保險㗎,我老竇係腎衰竭病患者,後期要洗血費用都好高,佢洗咗五年先離世,都洗咗過百 ...

全部都女!?6個女都咁生性又肯每人分擔6位數既醫療費用都算係好成功既「投資」

翡翠宮

麟媽媽 發表於 23-11-19 23:43
係呀,六個女係咪好堅呢?我哋真係六個都好孝順㗎,咁我老竇又好捨得投資喺我哋身上㗎,最高峰期佢係同時 ...

認真係好堅 好有本事
我自問都唔得!
培養到6個孝順女真係好有福氣

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊