想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主

精子形態1%真係唔好浪費錢去做iui,我老公之前形態4%,醫生都話中獎率唔大。叫我老公改善下精子先做iui,好在之後成功改善到形態11%,立即iui,但第一次失敗,第二次成功左。過多個月BB就出世啦⋯⋯祝福你早日成功

大宅

Carmen1603 發表於 18-5-23 09:15
你點改善?食supplment?我老公凈係肯飲湯,食蛋,滴雞精,你用左幾耐時間改善?
...

你可以睇下我之前既分享post,有講食左乜supplement。但我個人覺得改善精子質素先去做iui/ivf比較好,唔好覺得做ivf就唔洗理精子問題。做ivf女士係比較辛苦,打咁多針同食藥。所以真係想要小朋友,男士都要配合下。基本先戒煙戒酒戒可樂,每日係屋企做30分鐘運動,改著孖煙通,唔好著貼身褲,每三日要放精一次,食supplement。我老公係飲左蛋白粉同黑枸杞水而改善左精子形態,飲左三個月到。但我地之前係試左成兩年,期間食過茄紅素,鋅,馬卡,豪皇素等等都無改善....

大宅

黃昫賢 發表於 18-5-26 22:52
如何改善精子

你可以參考我之前分享,祝你成功!

大宅

okabenny 發表於 18-5-26 23:02
太太無論做iui或者ivf都要承受好大身體上同埋心靈上嘅痛楚,身體上嘅就係食藥打針,心靈上嘅就係失敗。所 ...

完全同意,我之前都考慮左好耐先做iui。因為之前我老公懶懶閒,成日覺得...如果中,一粒精子有用就會成功!但當每個月都失敗,佢之後都好配合!所以一改善到精子,我乜都無諗,立即做iui,重連做兩個月!我個人覺得做iui係唔痛都無咁打心理壓力。一來我只食排卵藥,用排卵試紙,驗到雙紅就去照ultrasound 睇卵泡大小,連破卵針都無打,直接做iui。所以iui成功率真係唔太高。祝各位成功!

大宅

okabenny 發表於 18-5-27 08:20
欧左山係乜,照來有乜用

欧左山?係咪指ultrasound 呀?排卵期照ultrasound 可以照到卵泡大小,估計排卵日。

大宅

chonglulu 發表於 18-5-27 19:59

即係你調理中個幾個月自己試?跟著改善左先iui?

我無乜點調理,都係一般戒凍飲同食supplement 和黑枸杞水去令d卵靚d。一直都係邊睇醫生做各項檢查,一邊自己試。可惜唔成功!做iui果個月係剛好我老公去驗精子,見到由4%改善到11%,醫生建議做iui就做左次,但失敗。之後接住果個月又做多次,咁就bingo 左。我感覺黑枸杞水唔止對男士精子好,對女士可以令粒卵又圓又大,放精後飲都可以幫助著床。可以一試。

我個人覺得做iui,就要聽醫生指示去食排卵藥。因為食排卵藥後,醫生/自己都可以估計到排卵日子(一般day13/14)。咁會知道約邊日做iui,加上卵子有大,亦不代表身體會自己排卵。所以做iui果個cycle,當醫生叫你返去做ultrasound 去監測卵子,最好就去照下。如果卵子已經夠大,醫生會叫你打破卵針,第二日就做iui。所以打完破卵針要跳下,令粒卵子出黎。我記得之前食時都怕會令內膜變薄,怕更難受孕。但醫生話唔係長期食,問題不大。一切聽醫生指示為準!

大宅

Carmen1603 發表於 18-5-28 00:56
請問你地行房係咪好密?因為我地以前只係差不多排卵先做一至兩次,醫生話D精儲成個月不健康所以唔中
...

完全同意醫生講法,應該隔3日一次。就算你同老公唔會3日行房一次,都要叫老公自行放精。咁精子活力都好d

大宅

Carmen1603 發表於 18-5-28 09:13
黑枸杞在那裡買?煲湯定沖水飲?

我自己係買加拿大牌子,有機黑枸杞,你有興趣可以去我之前分享post了解下食用方法同係邊購買。機本係先凖備杯溫水,放十粒黑枸杞,等一陣就可以以飲。下杯飲前又加温水,可以反覆冲到無色就食埋d黑枸杞。如果唔嫌麻煩,可以試埋飲蛋白粉,都係可以改善精子。

大宅

chonglulu 發表於 18-5-28 11:28
我有見到你介紹的蛋白粉,不過一scoop都幾肥,你先生本身係形態麻麻?其他都ok?不過見你都有4%呀
...

我老公正常精子4%,每三個月驗一次,都係4%,睇家庭醫生話正常,所以我老公一開始覺得自己好fit。但當時間一個一個月咁過去,去睇埋不孕醫生。我自己亦做足檢查,個個月用排卵試紙。所以我老公就開始好積極咁改變生活習慣同戒口,不孕醫生都覺得可以先試iui。但就話其實iui成功機率唔高,亦好睇男士精子質數。所以改善好精子再做iui,可以增加成功率。如果怕蛋白粉肥,不如從食物入手?食多d蛋白質食品?

大宅

Carmen1603 發表於 18-5-28 14:54
同黑杞子有分別嗎?

黑枸杞=黑杞子,中醫話保健每日十粒就足夠,量多會燥!

大宅

Carmen1603 發表於 18-5-29 10:45
Ok明白了,我試下,thx,難飲嗎?

有色無味,好似水。

大宅

子搖 發表於 18-9-13 23:01
想問下旦白粉係食邊隻?日日飲黑九紀水嗎?

我老公食Vega, ihxxb 可以買到。黑枸杞水係每日用十粒冲水。以上我全部買有機,你去我之前分享post有詳盡分享食法同link。祝好孕

大宅

子搖 發表於 18-9-14 10:38
好的,謝謝你!

唔洗客氣,祝好孕

首頁

尾頁

跳至