自由講場

跳至

首頁

尾頁

用戶要求終止服務

牛年勳章

測量唔使數學叻,英文好會有優勢,專業試難考,係建築業之中,合格率最低。
HKU Space 以 Asso 嚟講,口啤同 HKCC差唔多,算係比較好,升八大亦比較多。
未經許可,請勿轉載

用戶要求終止服務

牛年勳章

Lovelymame 發表於 21-7-20 10:16
但佢英文唔好

英文幾時都可以靠努力提升,我去睇過個 course 資料,升學可以揀測量或物管。

la_source    發表於 21-7-20 10:35
未經許可,請勿轉載

用戶要求終止服務

牛年勳章

Lovelymame 發表於 21-7-20 11:33
謝謝你回覆
想問這行需求大嗎?容易找到工作?
萬一考唔到專業試,前景係咪麻麻

前景比唔到意見你,都係跟成個建築業發展。
未經許可,請勿轉載

用戶要求終止服務

牛年勳章

Lovelymame 發表於 21-7-21 10:28
HD 測量
HKUSPACE 同VTC邊間好D?

無比較過課程內容,我個人鍾意 HKU Space 多 d。

未經許可,請勿轉載

用戶要求終止服務

牛年勳章

Lovelymame 發表於 21-7-21 11:18
Degree人工都唔高,HD 都唔知點
係咪都好難升到上degree?

可能初畢業,人工唔高,我唔清楚而家市價,Degree 畢業大約兩萬左右?一般未考到牌,人工唔會大副增加,HD 畢業會比 Degree 畢業稍低。考到牌又入到政府做,起薪有六萬。當然,牌難考,政府職位更難考。
未經許可,請勿轉載

用戶要求終止服務

牛年勳章

Lovelymame 發表於 21-7-21 12:18
唔好意思,想再問下,兩間讀完之後的資格係咪一樣
上面係vtc
下面係hkuspace

就咁睇就唔一樣,VTC 話佢個課程係香港測量師學會認可,畢業之後,可以申請做 Probationer,在職培訓之後可以考牌(Assessment of Professional Competence)。
而 HKU Space 個課程獲英國嘅特許工程師協會承認,可以申請 Assessment of Technical Competence,未係正式考牌,都係要進一步培訓先可以考牌。
VTC 獲本地專業認可,HKU Space 獲英國專業認可,有無互認,我唔肯定,所以唔知係唔係等同,不過係相似。
你可以電郵香港測量師學會問清楚。如果打算讀,建議你留起測量師學會比你嘅回覆。

未經許可,請勿轉載

用戶要求終止服務

牛年勳章

Lovelymame 發表於 21-7-21 13:45
多謝你回覆,實在太複雜,頭都痛

我個仔打算讀嗰科,我都研究咗一輪,亦有留起專業學會嘅回覆。
未經許可,請勿轉載

用戶要求終止服務

牛年勳章

Lovelymame 發表於 21-7-21 13:47
咁低人工

專業嘅工,起薪點係低,因為公司要投放資源培訓。有 d 大公司,仲會提供部分資助比員工讀上去,通常亦比較體諒佢地唔 OT 去返學。
未經許可,請勿轉載

用戶要求終止服務

牛年勳章

Amy1974 發表於 21-7-21 13:50
算吧啦,樓主都唔明你噏乜

好多人都唔明測量師係有唔同嘅專業。求其見到個名,就以為第日會做測量師,,好 ...

梁生係測量師喎~ 之後做老闆。特首就同佢專業無咩關係喇~
未經許可,請勿轉載

用戶要求終止服務

牛年勳章

Lovelymame 發表於 21-7-21 14:35
謝謝你,我真係一D都唔識,好迷惘,我見VTC 的好似實用D,學的嘢廣範啲
但HKUspace 係港大的學院好似好啲
...

我對兩個課程認知太少,根據剛剛睇咗網頁資料同個人印象,比少少意見你參考吓~

如果目標讀完課程以工作為目標,我覺得 VTC 比較實用,如果目標接駁上大學,完成學士課程,HKU Space 比較適合,HKU Space 過往都有唔少同學成績好好而考返上大學,前提當然係同學努力。

我地都分別有報 VTC 同 HKU Space 嘅 HD,作為今日放榜兩手準備,我覺得阿仔係有能力有興趣讀書,以讀學士碩士為目標,所以計劃如果今日中文失手,會讀 HKU Space 嘅 HD。
未經許可,請勿轉載

用戶要求終止服務

牛年勳章

Lovelymame 發表於 21-7-21 14:36
因為覺得普通文員,冇學咩專業都有這人工

起薪點啫,都要睇埋發展機會,我第一份工嘅人工,低過唔少文員。
未經許可,請勿轉載

用戶要求終止服務

牛年勳章

Lovelymame 發表於 21-7-21 18:05
好多謝你呀,我都好認同你的意見
原來你仔都係今日放榜
希望佢考到心儀學科

多謝
未經許可,請勿轉載

用戶要求終止服務

牛年勳章

RoseRose1980 發表於 21-7-21 22:05
想問HKCC 和 poly HD 有什麼分别?大家也是poly上堂, HKCC 比較容易上U?

我都係聽返嚟,只可以參考吓~
HKCC 喺西九龍同紅磡兩間校舍,大部分課堂喺呢度上,少部分喺理工大學。
經 Jupas HD 同 Degree 一齊喺理工大學上堂,上同一個 course,難 d 爆 GPA,如果成績夠好,畢業後升原本一齊上堂嘅 degree year 3。
而 HKCC 就係經 non Jupas 報各院校,Poly 嘅 degree 無特別優勢入讀,聽講容易 d 爆 GPA。
師兄強烈叫我地讀 HKCC 都唔好讀經 Jupas 嘅 HD,可信性就無從得知。

用戶要求終止服務

牛年勳章

Lovelymame 發表於 21-7-21 22:25
見這裡寫話HKIS 和RICS可以互換,即係資格一樣?

你電郵比佢地問,唔好自己演繹,網友亦未必清楚了解。寫電郵比佢地,佢地好樂意答你㗎!
未經許可,請勿轉載

用戶要求終止服務

牛年勳章

RoseRose1980 發表於 21-7-22 00:10
Jupas HD 又可唔可以第3年轉其他U?

難,因為 Jupas HD 得 Poly。一般轉 U 唔容易。
未經許可,請勿轉載

用戶要求終止服務

牛年勳章

RoseRose1980 發表於 21-7-22 00:46
甘咪無人肯讀jupas HD?

一心讀 Poly 某個 degree,又入唔到個 degree,就會讀住同一個科嘅 HD。留意吓經 Jupas 報嘅 HD,其實都有相應嘅 degree。亦有人 HD 畢業後,去英國讀 year two 或者 final year。
未經許可,請勿轉載

用戶要求終止服務

牛年勳章

Lovelymame 發表於 21-7-22 09:21

但我見啲資料話只係HD畢業比degree畢業,要做多幾年才可 ...

我覺得 HD 畢業叫半技術,未係專業,要讀上去或者靠在職培訓,再上,先係專業嘅開始。
未經許可,請勿轉載

用戶要求終止服務

牛年勳章

bkfans123 發表於 21-7-26 23:49
你好,借問聲你知唔知如讀完Hkcc嘅ASSO,可以去英國讀year 3嗎?謝謝你
...

我無問過,相信唔可以

用戶要求終止服務

牛年勳章

bkfans123 發表於 21-7-26 23:55
好的,謝謝你

Sorry, 一時口快快,未諗清楚,應該話要自己直接向心儀大學報讀,大學會根據各方面成績,面試表現等等因素,決定比唔比 offer,可能未必可以直入 year 3,入 year 2,甚至 year 1 都唔定。
未經許可,請勿轉載

首頁

尾頁

跳至