自由講場

跳至

首頁

尾頁

用戶要求終止服務

牛年勳章

唔好自己停藥,勤做帶氧運動,暫時遠離工作,呢度好多人支持你,你一定會康復架
未經許可,請勿轉載

用戶要求終止服務

牛年勳章

Andyandytam 發表於 19-11-26 16:52
連續慢跑了三天步,今天中午已經去行山,大約行了三個小時左右,行山嗰陣係有點舒緩,但回家後一停下來又是 ...

情緒會上上落落,唔使心急康復,急都急唔嚟,繼續食藥,行山感覺舒服,就多 d 行。每種藥食咗有咩感覺,或者效果,都會因人而異,不過你並不孤單,亦有唔少人康復,你都會!一定會!
未經許可,請勿轉載

用戶要求終止服務

牛年勳章

Andyandytam 發表於 19-11-28 17:41
回覆 granja 的帖子

醫生話我焦慮最重,跟住其次係抑鬱同驚恐,佢話通常玩抑鬱症都會同嗰兩樣野有多少牽連 ...

有無見心理學家?你睇政府定私家?請醫生介紹心理學家比你。
未經許可,請勿轉載

用戶要求終止服務

牛年勳章

試吓晚上做瑜伽或拉筋運動,可以幫助你放鬆!唔須要諗住有咩效果,幾時康復,點樣為身邊人貢獻,有健康先可以做其他嘢,好好休息,愛惜身體!

未經許可,請勿轉載

用戶要求終止服務

牛年勳章

Andyandytam 發表於 19-11-29 16:22
回覆 大笨鐘 的帖子

之前都有見過心理醫生,但我感覺冇乜幫助,說話都係好(行),亦都唔平,我發病前係知 ...

見心理學家主要嘅作用唔係比咩有用意見你,係比你傾訴心中憂慮同煩惱,可能你唔覺有須要,不過對病情有幫助,佢地識得聽你傾訴而唔會加重你心理壓力,如果太貴,試吓搵福利機構嘅相關服務,不過我唔知點入手搵,問吓醫生有無介紹,醫生一定知道。你係病人,唔使分析點樣心理影響生理,生理影響心理,只要好好食藥,記低食藥後嘅反應,話返比醫生知道,太唔舒服提早見醫生,做運動,同心理學家傾計,多做 d 做咗舒服嘅嘢,注意作息,相信自己會康復!

唔使心急,要幾個月先會見到病情改善。
未經許可,請勿轉載

用戶要求終止服務

牛年勳章

Andyandytam 發表於 19-11-30 18:17
昨晚加了新藥(半粒),晚11點食,大約12睡,睡了11個小時,起身之後情緒好差,好暈,連床都唔想落,都即刻 ...

唔會煩到我地,歡迎你隨時上嚟講,好想知你進度,希望好快見到試啱藥,進入康復嘅路上。
未經許可,請勿轉載

用戶要求終止服務

牛年勳章

Andyandytam 發表於 19-12-4 11:43
轉工就應該有難度,因為公司自己有份,唔係話退股咁容易,(不再近裡解說)家家有本難念的經,公司問題已解 ...

明白你辛苦,暫時嘅,雖然已經兩年,如果堅持治療,會康復架!離康復愈嚟愈近,乖乖地唔好停藥。
未經許可,請勿轉載

用戶要求終止服務

牛年勳章

Andyandytam 發表於 19-12-4 15:36
回覆 大笨鐘 的帖子

收到,可以我未患過這病,原來不同手痛腳發燒感冒咁樣,好轉程度會每日向上,會知幾時 ...

明白嘅~ 病情會反反覆覆,留意每日情況,可以寫低比醫生睇
未經許可,請勿轉載

用戶要求終止服務

牛年勳章

Andyandytam 發表於 19-12-30 15:27
今天轉了新的醫生,他開了九種藥给我吃,早上兩隻血清,一隻胃藥一隻抗焦慮每天三次,晚上一隻血清可助眠, ...

希望醫生夾你,對症下藥,早日康復
未經許可,請勿轉載

用戶要求終止服務

牛年勳章

乖乖地繼續食藥,藥物要有適應期,都要三兩個月副作用先無咁明顯,養家呀... 責任呀...暫時唔好理會,因為而家身體須要休息,就好好休息吓,唔使急於要有咩成果,就當自己放一個比較長嘅年假,人生好長,唔使急於搏殺,休息好重要!
未經許可,請勿轉載

用戶要求終止服務

牛年勳章

Andyandytam 發表於 20-1-4 20:21
我放唔低工作,見到個個人都好勤力,我就像一個廢人咁,我明白身體重要,但心理關口過唔到
...

人唔一定要時時刻刻勤力工作,一停低就廢,休息係必須架!將你嘅病話比分擔咗你工作嘅拍檔知,等佢明白你唔係偷懶,只係須要一個長少少嘅假期。你都要接受,辛勤咗咁耐,休息一下唔係過份,好好休息!記得乖乖食藥,每轉藥或醫生又要重複呢個試藥適應期。
未經許可,請勿轉載

用戶要求終止服務

牛年勳章

Andyandytam 發表於 20-1-5 20:53
就是轉了醫生,比咁多藥我食,完全門都出唔到,但太太見我醫咁耐都冇乜進展,就要我一定聽醫生吩咐,食足 ...

太太好正確,難得佢咁體諒支持你,唔使迷惘!公司暫時交比其他股東,唔使唔好意思,如果其他股東病須要休息,你一樣會明白同體諒,大家合作,係互相扶持。
未經許可,請勿轉載

用戶要求終止服務

牛年勳章

Andyandytam 發表於 20-2-28 20:55
多謝大家衷心祝福,現在都係硬著頭皮,之前有谷友私信我,這種病係要捱,亦都知需要時間,我好想重拾信心同 ...

唔使急,比 d 耐性同信心!
未經許可,請勿轉載

用戶要求終止服務

牛年勳章

Andyandytam 發表於 20-9-5 21:46
工作是自己生意 已經睇開左 好左7成大概已有兩個月 但有時反覆下咁 不算強烈 不過感覺還有一段路程要走下去 ...

好開心聽到你康復中,乖乖地繼續食藥,多 d 散步,可以嘅做吓運動!
未經許可,請勿轉載

用戶要求終止服務

牛年勳章

ToToffee 發表於 21-1-20 10:33
我也是有疑病加焦慮症,又耳鳴又手震又反胃,夜晚訓唔到,日頭又好攰。嗰種無助同疲倦真係講唔出!
我啱啱 ...

祝福你 加油!
未經許可,請勿轉載

用戶要求終止服務

牛年勳章

Andyandytam 發表於 21-2-20 12:10
食左藥咁耐 感覺呢排唔太隱定 所以問吓大家 運動都有做 不是太多 冇乜特別嘢影響 但會心情低落
...

再做多 d 運動,天氣好出去散吓步,晒太陽,望吓海,望吓草。
未經許可,請勿轉載

用戶要求終止服務

牛年勳章

Andyandytam 發表於 21-2-20 14:39
我近排覺得反覆 其實早半個月試過停藥兩天 第一天好正常 只是晚上食助眠藥 第二天就起身都冇乜嘢 但三四點 ...

無論加藥定減藥,要大約一個月先有效果。下次唔好自己停藥,有咩唔舒服,同醫生講咗先。
未經許可,請勿轉載

用戶要求終止服務

牛年勳章

Andyandytam 發表於 21-2-20 14:39
我近排覺得反覆 其實早半個月試過停藥兩天 第一天好正常 只是晚上食助眠藥 第二天就起身都冇乜嘢 但三四點 ...

你而家係唔係睇固定嘅醫生?除咗病情有反覆,係唔係整體越嚟越好?會唔會問吓醫生腦電盪療法

https://www3.ha.org.hk/cph/imh/mhi/article_04_02_chi.asp
未經許可,請勿轉載

用戶要求終止服務

牛年勳章

Andyandytam 發表於 21-2-20 19:00
因為反覆 唔敢同醫生講 我害怕醫生加藥 本身得半條人命返工 因為呆 好多野都唔係好判斷到 所以先自己停藥 ...

坦白同醫生講,佢了解你情況先可以幫到你。抽多 d 時間做運動,多 d 同人傾計,唔使唔好意思~
未經許可,請勿轉載

首頁

尾頁

跳至