婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

畀面勳章

一定唔會嫁。

如果你bf係男人,就算父母唔提,自己都應該提出,小小地都係心意,側側膊就算,日後你仲有好多野煩。

翡翠宮

畀面勳章

我覺得樓主你有好多野要考慮:
1. 你話你有精神病,咁你有冇能力照顧bb?
2. 你同男朋友係咪真係有誠意結婚,願意為對方、為bb付出想像唔到既一切?包括時間、精力、金錢、心血...
3. 婚後你地有冇能力自組家庭,定仍然要靠男友屋企?

年紀細唔係唔可以結婚做媽媽,而係真係要考慮得好清楚。

未來99對你點,你都唔需要上心,因為一來99冇責任同義務對新抱好,佢養到你男友成人,已經功德完滿。二來你以前既行為真係好難叫老人家接受,你只可以用行動來改變佢對你既睇法。

翡翠宮

畀面勳章

原文章由 <i>akyi</i> 於 08-11-11 17:41 發表
你講既野好有道理!!好中肯,好值得參考...
其實我想講既,唔系要大家去同情樓主d咩~
我好想大家用一d客觀而正面既角度去睇呢件事~
無錯,樓主開得呢個case,就預左有唔同既意見俾佢~
有時,大家分享得自己既經驗,確實系 ...

坦白講,我覺得大部份媽咪都已經用「客觀而正面既角度去睇呢件事」,無錯,每個人都有權去決定自己既人生,但這種權利係建基於有自立能力,以及可以/願意為個人決定負責,暫時我睇唔到樓主有呢種能力同意願。VKwan既措施可能較為刻薄,但佢講既係現實,亦都係事實,好希望樓主可以反思一下。

一開始,樓主就數未來99對佢唔好,累佢有精神病,跟住就話bb可能有事,唔知要唔要,但好多媽咪問佢既問題就一直迴避,例如:佢同bf有冇能力照顧bb,bb出世後有何打算等...咁其實樓主想點呢,除左將責任推俾人之外,佢又準備如何去對自己既人生負責?

首頁

尾頁

跳至