自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

畀面勳章

我見過有一個大約十一、二歲既年青人,佢掛住打機,呀媽就將壽司點左鼓油wasabi,然後夾到埋個女既口,個女就張開個口,雙手同雙眼繼續打機~~~~

翡翠宮

畀面勳章

原帖由 亞迎 於 09-12-10 22:11 發表
k1小朋友書包有幾重,我都唔想幫亞仔揹書包,但真係好重,我自己揹回家,我博頭都酸軟,

唉!而家既書包真係好重,我以前一直堅持呀女自己揹書包,佢返小一之後,我發覺佢個書包真係好重,我揹完都膊頭痛~~~個書包仲重過佢,叫佢點揹~~~佢學校已經有locker,顏色筆、文具已經可以唔帶,但係都好重~~~

唔該教育界諗下辦法,唔駛學生揹咁多野返學。

翡翠宮

畀面勳章

原帖由 mousei 於 09-12-10 23:26 發表
但依家中學的課本是好厚的.書包分分鍾有廿幾磅.我都要幫佢揹啦.
我自己幫佢揹完,個膊頭都 ...

而家入連小一既書包都好重先有問題,我個女既書包,已經重過我中一果時~~~

翡翠宮

畀面勳章

原帖由 christy1012 於 09-12-10 23:38 發表

我讀小學個陣個書包都而經係好重嫁喇,
同而家D小朋友差唔差好遠,
我今年先27,應該都隔左好耐喇

咁你應該都屬於近十幾年來教育界既犧牲者。

翡翠宮

畀面勳章

原帖由 patpat234 於 09-12-10 23:37 發表
以前d書都唔輕,不過依家d書紙質好左,真係重過以前.
仲有以前d書包輕d.
以前一科得一本書一本作業,依家一科有3,4本野....

我諗我真係好老,我讀小學時個書包好輕架。而且我讀果間仲叫做地區名小學~~~

翡翠宮

畀面勳章

揹唔揹書包我覺得係因人而異,如果生得高大既,書包又唔係好重,自己揹緊係冇問題;但細粒果d,有時真係要大人幫下手。

首頁

尾頁

跳至