自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

畀面勳章

好多餐廳都供應tap water、mineral water同sparkling water,有咩問題呢?
日日是好日

翡翠宮

畀面勳章

minniemouse131 發表於 23-12-12 07:14
態度問題囉,你咁都聽唔出?唔係嘛?!

樓主描述,待應只係講左水喉水,這是客觀的事實描述,串唔串是主觀的感覺,我不在現場,無從判斷。
如果人地只係講左一句水喉水,我真係聽唔出有咩態度問題,難道講tap water就正常,講廣東話就叫做串?
日日是好日

翡翠宮

畀面勳章

阿玥兒 發表於 23-12-12 08:52
我覺得根本連tap water都唔洗講
就咁倒杯水比客人咪得囉
咁就唔會引起投訴 侍應亦都好做

既然有其他收費水,佢當然要講明俾你嗰杯係水喉水。
日日是好日

翡翠宮

畀面勳章

minniemouse131 發表於 23-12-12 09:51
無論講中文/英文都有問題,待應跟本唔講呢幾個字,你話同場如果樓主個FD講,咁就唔同,係身份問題,有D嘢就 ...

我次次去西餐廳都有人問我要tap water定sparkling water,真心唔覺有咩問題,如果咁普通的事都唔可以講,真心覺得香港做服務業好難。

人地係西餐廳,跟正常的西餐廳運作有咩錯?

當然,我亦唔介意香港的餐飲業推行定名運動,將所有免費水都改叫令客人冇咁「offensive」的名稱。雖然我完全唔覺有問題。

日日是好日

翡翠宮

畀面勳章

whyyou 發表於 23-12-12 09:58
以我所知pizza express 大部分侍應係講英文, 我懷疑係樓主將tap water 直接譯做水喉水先至會咁唔舒服
...

都有可能侍應跟同事講開英文係tap water,一轉台就直接變成水喉水。

日日是好日

翡翠宮

畀面勳章

幸福花海 發表於 23-12-12 09:50
其實無論係㷛過既水或過濾既水都係來自水喉,點解要強調水喉水呢?外國人係飲水喉水的,當然咁講無問題, ...

西餐廳一向對呢類問題分得好清楚,有幾種水,有收費有不收費,不收費的就係tap water,我反而覺得要講清楚,有客人不接受水喉水又想飲水,就要考慮要枝裝水。

如果去一間正規西餐廳,聽到侍應咁講,我完全可以接受,因為清楚西餐廳就係咁。

有朋友去我屋企,我當然唔會話倒杯水喉水俾人,因為我家沒有收費水。但我會講清楚俾人飲啤酒、果汁、茶定水。在我黎講,水喉水只係一個名稱,我家都係飲水喉水,當然有裝濾水器,倒出黎就直接飲,亦都試過係朋友面前,開水喉倒左杯水俾佢飲。

日日是好日

翡翠宮

畀面勳章

Skytree1000 發表於 23-12-12 10:18
我覺得樓主嘅重點係侍應態度差,
專登無禮地強調水喉水,
好等客人選飲付費樽裝水,

但係樓主朋友問人地「無普通一杯杯既水咩?」都幾無禮貌
日日是好日

翡翠宮

畀面勳章

Lilyforest 發表於 23-12-12 11:47
講到西餐廳無水招呼客人好似係定律咁真係好笑,去過Dan Ryaxx食西餐人哋一樣预備咗成樽水喺枱面俾客人(雖然 ...

試過係餐廳要tap water,侍應係一樽放有香草同檸檬的水樽中倒出黎。所以tap water同無水招呼客人係兩回事,只不過免費就多數係tap water咁解,不排除有些餐廳要收錢的水都係tap water。
日日是好日

翡翠宮

畀面勳章

Candy_CHUNG_LAU 發表於 23-12-12 13:02
未經煮滾/ 過濾處理就serve客
其實有無食安問題?

之前有報紙做過呢類報導,問左食環署:

1.餐廳 / 酒吧 是否有責任提供「免費」飲用水給客人飲用?餐廳 / 酒吧其實也有出售支裝礦泉水。如餐廳/ 酒吧拒絕給予客人「免費」飲用水是否違法?會否被票控?

答案:現時香港法例及食肆的牌照條件並未規定食肆需要向顧客免費提供飲用水。

2.大多餐廳 / 酒吧水龍頭也沒有安裝過濾器,是否安全給予客人直接飲用?

答案:所有香港食肆食水水質均符合香港食水標準,所以無安裝過濾器都係可以畀客飲用。

varievarie    發表於 23-12-12 13:48
日日是好日

翡翠宮

畀面勳章

CathyLss 發表於 23-12-12 13:51
正常安全應該無咩問題,但係連過濾都唔過,氯氣味應該勁大,估計都好難飲得落口?
...

所以有時去餐廳同茶餐廳,一飲就知係冇過濾的水喉水
日日是好日

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊