烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

用戶要求終止服務

kenstin 發表於 19-3-12 00:53
如果覺得麵包機的出品好食過麵包店,一係你味覺有問題,一係你買包的店出品太差。 ...

其實,睇你用咩麵包機, P記整出嚟係好啲……

同埋有好多天然改良麵包嘅方法,好似湯種,中種,老種,都可以令麵包變得好軟熟……唔使用麵包改良劑都得……

呢啲係整整下就會識, 因為全部都可以網上面搵到……

從前啲麵包機可能好晒電,但係我諗經過咁多年都有改良,總括來講,我差唔多成20年都係自己整麵包,係好食過出邊喎⋯⋯

用戶要求終止服務

kenstin 發表於 19-3-12 13:11
回覆 ^—^ 的帖子

做麵包已經有幾百年歷史了,基本步驟是永恆不變的,我不能相信一家能開店的麵包店沒有這 ...

湯種除了是天然之外,當然會產生作用,就是令麵包軟熟......

用戶要求終止服務

kenstin 發表於 19-3-12 17:11
回覆 ^—^ 的帖子

食物是一種蛋白質轉化過程,湯種是人為將麵粉用熱力轉化,此時的麵粉未經過發酵等等就已 ...

其實咪又係高根粉加水,最緊要唔係啲化學野,係天然而能整倒軟熟可口嘅麵包咪得囉⋯⋯

用戶要求終止服務

kc1016 發表於 19-3-12 14:47
新手想請教,如果我想用湯種法又想用麵包機攪麵糰,甘係咪先用一半水整好湯種,再放入麵包機整麵糰?(emoji ...

我平時用呢個份量0k....

湯種材料:
高筋粉 50克 (約 1/3 杯)
水 250 毫升 ,攪拌至沒粉粒,再加熱至漿糊狀備用,可以放雪櫃幾天,這個份量我用P記面包機可用三次.....

用戶要求終止服務

kenstin 發表於 19-3-12 17:52
回覆 ^—^ 的帖子

湯種對新手或許真有幫助,但你做包咁多年,你不發覺湯種很難控制嗎,而且粘牙,這是跟天 ...

未試過粘牙,可能我要求不高

首頁

尾頁

跳至