夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

睇完都唔明結婚為抽居屋用意何在
你老公+父母名,3人用綠表抽居屋都得,加多你一個名變4人,都係一樣咁抽,唔會間屋大啲

如有錯,請指正

珍珠宮

am5d10 發表於 21-10-4 12:56
因為佢地屋企就係想換大間既樓,我幫c6一齊供樓囉,佢地真係如願搬左新樓,咁我阿媽個邊又冇多餘錢比到佢: ...

講真,無論有無你,男家都係預計仔將來會結婚,而仔婚後會同父母一齊住,如抽中居屋自然會按自己能力同需要去揀樓

牌面好清楚,老公一定要同父母住,呢樣你嫁前已經知,而你亦預咗日後要同老爺奶奶住

其實各人各自有算盤,但抽唔中居屋令個如意算盤打唔響
男家見呀仔30到尾就心急催婚
你老公夢想婚後多個人供居屋
你亦見自己過30心急嫁人,又夢想嫁完抽中居屋

前提係你預嫁咗要同老爺奶奶住
咁抽唔中居屋,你係咪都要面對現實,同老公、老爺、奶奶一齊住現時間公屋呢?
老公自己揀嘅,點解要怨仲做辛苦過做女呢?從來要結婚成家都辛苦過做女時,因為多咗責任同雙方家人要兼顧

珍珠宮

am5d10 發表於 21-10-4 15:50
我明白,我其實幾唔願意都會同佢父母一齊住,但錢唔夠就真係唔好急住抽居屋先
...

維繫婚姻需要遷就同包容,雙方都唔肯咁愛極有限,早日放生大家好過

珍珠宮

kaman06 發表於 21-10-4 15:42
大家諗法差唔多, 所以其實男女2個都無諗清楚, 以為結婚就解決問題, 無諗過結婚產生問題, 正如好多人以 ...

同意男女雙方都相似,心態未準備好維繫婚姻關係,遇到問題只識逃避

珍珠宮

am5d10 發表於 21-10-4 16:27
我已經遷就左同包容左好多,但對方諗野唔貼地,我仲可以繼續包容到幾時?
...

恕我直言
你都唔貼地,結婚前預咗同老爺、奶奶住,依加又唔肯同住

珍珠宮

回覆樓主:

房署原則只可享有一次公屋福利,樓主媽媽曾出售公屋,不可能再有資格獲派公屋
樓主申請單人公屋,現已婚但無申報,房署一查就知申請人於申請期間結婚,申請一定被取消

珍珠宮

am5d10 發表於 21-10-5 21:31
如果真係有得買現時依間公屋,唔知有冇可能叫c6買番依家依間公屋,然後再叫6299再申請公屋,咁樣分戶呢?
...

你係咪想抽到綠表居屋,之後就叫老爺奶奶再申請公屋分戶?

首頁

尾頁

跳至