婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

正常老爺奶奶嘅家用係老公俾
老公俾錢,兩老點洗
唔好理

la_source    發表於 23-4-20 11:44

珍珠宮

isakan1993 發表於 23-4-20 09:14
我同老公錢係混合的,由我負責給雙方父母家用。
例如,您給您小朋友每月1000零用,原來您發現他全部用來買 ...

其實計返數都係老公俾男家家用,而你自己俾女家家用

自己小朋友同老爺奶奶,唔能夠相提並論
你有責任管教自己好小朋友,老爺奶奶唔到你管
更何況男家家用都係老公俾

珍珠宮

yoyo-818 發表於 23-4-20 15:35
老實講,你地一個月俾嗰5千蚊家用,兩老梗係唔夠使啦,仲點會有多餘錢用在叔仔兩公婆身上

...

係喎~
樓主4日前個帖先講俾奶奶5千家用
轉頭又講到自己俾多咗家用咁

珍珠宮

isakan1993 發表於 23-4-20 23:11
您講的岩,我地原意真係控制d錢,係控制係使落返6299度,給他們好少少的退休日子,唔好覺得自己退休金越用越少,而唔係存起資助其他人。開這個post的目的,係想問大家經驗,如何判斷6299,或自己父母有沒有將您給的錢節省唔用,卻用來倒貼廢人

我唔想調整心態就算。。。。

你都寫住話原意係控制啲錢,控制老爺奶奶點洗錢,又自圓其說,話自己唔係要管老爺奶奶點洗錢

又話叔仔同妯娌係廢人…..
做好自己本份先啦….

你講到想老爺奶奶有好生活,請你學識尊重男家先,每人都有唔同價值觀,好生活唔係淨係睇錢嘅
家庭融洽、各人相處和諧,唔係下下用錢衡量,家中有人口蜜腹劍、無風起浪,難以安寧…..

珍珠宮

mimi199188 發表於 23-4-24 14:49
我明你重點,重點系奶奶成日借d而話吾夠錢洗,其實吾洗理佢,當佢吹水,兩老有老人津貼,加埋家用點會吾夠 ...

「奶奶好似成日暗示唔夠錢用…好節省,幾元都計住計住。。 少少錢都唔捨得用,兩人食一個餐等等」

樓主個所謂重點,純粹係樓主加入個人觀點

樓主個人觀點:

「奶奶好似成日暗示唔夠錢用」
有「好似」兩字,只係樓主覺得….

奶奶實際行為:
「好節省,幾元都計住計住。。 少少錢都唔捨得用,兩人食一個餐等等」

實際上奶奶自己慳住洗錢….奶奶慳自己有咩問題?
奶奶無開聲話唔夠錢洗,更無話要求加家用
但樓主自己無限延伸,延伸到奶奶將嗰每個月幾千蚊家用拎嚟貼叔仔

首頁

尾頁

跳至