跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 隻隻奶粉都好野痰嗎!?

施晴媽咪,

之前我個囡都係好多痰架, 仲去過醫院幫阿囡抽痰(阿囡既痛苦經歷), 我問過好幾個醫生, 個個醫生都話唔關奶粉事, 而係每個bb o係 1 - 3個月大既時侯, 條氣管未develop得好, d喉嚨分汾會多d, 未識分解. 仲有加上我地d bb係 1 月份出世, 您知啦, 每年2 - 4月都係轉天氣, 莫講話bb, 大人都會 o係呢幾個月多d痰, 多d病痛. (若果我生第2名, 我唔會再揀1月生, 我會係夏天生, 最多我自已辛苦d).

講開又係呀, 我個囡踏入四個月大, d痰真係小左好多架, 以前未轉能恩低敏時, 係飲心美力, 我地以為甜好惹痰, 但家下阿囡飲番, touchwood講, 又無痰喎.

若果您阿囡飲a+好地地, 無謂轉呀 ! 不過您可以每次沖奶沖多10ml水, 即沖5oz奶奶, 用160ml水(平時150ml水), 5 scoops 奶粉. 我阿囡未滿月時, 個陪月姨姨教我甘, 阿囡個輪真係小左痰. 又或者每餐飲完奶, 比阿囡飲一口水 (惠氏個姑娘教架), 睇吓好唔好d.

大宅

施晴媽咪,

不過臨瞓前個餐奶, 最好飲完都比淡水bb飲, 一來成晚流流長, 驚d分泌係喉嚨度, 第2朝bb會多d痰架, 二來口腔清潔d.

大宅

施晴媽咪,

阿囡依家都唔係好飲得, 瘦左d啦 :-(. 不過我見到小卓然 (m琳琳個囝囝) 就真係好想咬佢一淡, 肥嘟嘟好鬼得意. 您有無同感呀 ?

大宅

施晴媽咪,

係呀, d bb成日笑真係好可愛架, 我阿囡就似我:-( , 成日喊, 曳到死.

仲有提一提您, 您囡囡飲完奶時, 您地搵多個枕頭"浪"高d先比bb瞓呀, 等佢喉嚨d分泌物容易流落去, 唔駛kick住個喉嚨. 若果想方便d, 亦都可以去荷花買個斜枕頭 (個盒寫for easier breathing and better digestion), 個盒幅相係個西人BB, 斜瞓係樹, 好舒服甘樣.

之前我個囡好多痰, 醫生叫我地抱住BB 45度角瞓, 嘩, 抱住佢瞓, O甘我地咪唔瞓, 後尾我地去左買呢個斜枕頭, SO FAR 幾好, 仲唔驚阿囡嘔奶. 我地晚黑個餐奶飲完後, 就比阿囡瞓, 大約一個鐘後, 至幫佢換返個普通枕頭.

大宅

施晴媽咪,

好似大約hk$170.
您幫阿囡轉奶粉, 驚唔驚佢轉左之後唔鐘意飲呀 ? 唉, 我係過來人, 若果bb肯飲奶, d便便又ok, 無謂轉啦 ! 搞搞吓, 佢唔飲又轉番轉頭, 就麻煩啦 ! 最終可能又搞壞阿囡d腸胃. 不如您試吓每餐飲完奶, 比幾啖水佢dap吓, 仲好啦 ! 就算係佢 bu返出黎都無問題架.

我上個星期六帶阿囡去打五合一, 比醫生話鬼我地, 阿囡飲得好地地, 好幫阿囡由心美力轉飲能恩, 佢話轉左唔代表d鼻敏感無喎.

另外, 仲有一個辦法, 就係買支生理鹽水, 幫bb滴鼻 (唔係滴鼻塞個隻喎, o個隻會越滴越塞), 因為耳鼻喉通架麻, 我個囡滴左之後, 除左清左d鼻c外, 條氣各樣都順好多. 呢支野, 我問過幾個醫生, 都話keep住 滴無問題.

大宅

施晴媽咪,

轉s26低敏都好呀 ! 因為我問過惠氏, 點解o係街無得買, 佢話一定要醫生refer至可以食, 所以我覺得佢地好穩陣.

希望施晴叻叻, 快d打抵哂d病菌.

仲有既然施晴呼吸唔好, 您一定要買o個個斜枕頭比佢瞓, 等佢舒服d, 同埋安全d.

大宅

施晴媽咪,

我阿囡未夠四個月就開始勁認人啦, 我夜晚唔可以行開超過五分鐘, 否則佢就....嚎哭, 我依家放工, 一返屋企親天未黑, 就第一時間去沖涼. 我成日比佢霸住哂呀, 無哂私人時間 :-( . 我連份報稅表都未得閒填呀, 最衰o係公司又唔方便填喎. 阿囡分分鐘搞到我比稅局罰錢兼坐監 .

大宅

施晴媽咪,

eeee您都未填呀, 萬一要坐監, 有個伴喎

大宅

由 Joycelyn 於 2005-06-10 13:33:42

引文:
--------------------------------------------------------------------------------

施晴媽咪 寫道:
mysweetbb:

我今日終於寄左啦, 你寄左未呀!? 到時你要坐, 我唔駛坐.....你就慘啦, 無人陪好悶架!
--------------------------------------------------------------------------------

MySweetBB:

係丫, 你快 d 填, 快 d 寄啦!

Joycelyn & 施晴媽咪 ,

我上個星期五都寄左啦 ! 不過唔得閒上黎匯報比您地聽, 因我上個星期五開始鬼甘多野做呀, 平時就 meet手指, 我同d同事講話我查實開 "x"材舖架 , 三年唔發市, 發市當三年呀 !

大宅

我都唔知打電話定寫封信去稅局好

Joycelyn,

打電話去呀 ! 我舊年都係收唔到報稅表, 打電話去, 約一個星期後, 就收到啦 !

您就好啦, 唔駛做, 可以做全職媽媽 , 我要挨"雷"仔呀 ! :-( :-( :-(

大宅

哈哈(有時間既咪...meet埋腳指囉, 臭臭) ...想問下...你係咪做會計架!?

p.s. 我同你都唔駛坐監...但係joycelyn就....

施晴媽咪,

我做私人助理/行政秒書呀, 粗d講係 "阿四"或者"門口狗" (不過我唔係, 因為我唔惡架, 我仲成日比人蝦 :-( :-( ). 好彩我老闆係女人, 我唔駛坐大"比", 呵呵.

您做咩架 ? 聽聞您o係中環返工喎.

大宅

(嘩, 咁都比你打聽到tim

施晴媽咪,

我有時八掛, 會走去"聊聊天"度睇吓您地既對話, 所以偷睇到.

甘依家您咪幾好羅, 可以 meet手指, 老實講呀, 生左bb之後我都無物鬥心, 無物理想 (以前好有抱負架, 對自己要求又高, 做錯小小野都好介懷架), 但家陣最緊要係.....準時收工, 係咪先 ? 做錯野比老細話, 都是但啦, 轉頭都唔記得lu. 依家公司做緊 Annual Appraisal, 話加我人工, 我都唔知幾唔好意思, 我驚加我小小, 我要做多d, 見阿囡既時間又小左啦, 所以我情願唔好加比我. 不過我老公話我多鬼餘, 有得加緊係要啦, 駛客氣.

大宅

施晴媽咪,

全中

首頁

尾頁

跳至