跳至

首頁

尾頁

男爵府

小寶寶-大食家(home-made baby food分享)

我地bb 有5個月或者就黎踏入5個月喇

不如分享下自家製baby-food 經驗 和講下bb like食d咩食物,或者講下食d 咩有咩營養和好處啦!

大家互相交流下心得

男爵府

Re: 小寶寶-大食家(home-made baby food分享)

我家承承4個半月開始試糊糊,之後陸續試過:

萍果(汁)
菜心
carrot
ball菜
啤梨 (茸)

公仔表面代表我仔like程度

男爵府

Re: 小寶寶-大食家(home-made baby food分享)

菜茸做法:

1,半斤菜心,摘葉only(連主葉脈都唔要),洗淨
2,拾熟,瀝水
3,用blender搞碎
4,再倒落filter,用棍/匙壓
5,挖filter底的菜茸出黎

如果bb再大d,慢慢加入菜的唔同部份
又如果bb再大dd,菜茸===>菜碎(即無需再做step4 and step 5)

我會1做就3份,入好細的保鮮合(for baby food),size要預放得落個food warmer入面,儲存在冰箱,要食就warm熱佢。

男爵府

任何瓜類or一舊舊的蔬菜(例如carrot)做法:--懶人適用

1,削皮,有囊去囊,洗淨,切粒
2,隔水蒸
3,倒落filter,用棍/匙壓
4,挖filter底的茸出黎

如果bb再大d,大dd既纖維係可以比埋佢食(即無需再做step4 and step 5,就咁"盅"爛就ok,唔洗用filter)

男爵府

多謝茵茵!

好彩開呢個topic,引到你呢個高人,為我地指點迷津 :mrgreen: :mrgreen:

承承有口福囉,多謝茵茵ee教路!

男爵府

DAU,

我用philip的HR 2870,3個刀頭,juice果set入面有埋filter的。所以整juice可以隔渣或者整豆漿(自己再另外褒滾)。

聽其他媽咪推介過1隻係吉吉有得賣,係korea 野,又係有filter的,個名好長,勝在平,298就有交易,話好好用下架喎~ 你可以去搵下。

男爵府

nw22,

avent個food warmer囉,坐奶果個野呀 :mrgreen:

盒仔,我覺得好多隻都ok,留意佢受熱和受冷係幾多就ok。
個size就好似人地咩咩8蚊店,10蚊店,1排有4個果d size。 如果你會整好多,又想1盒過,你可以買ice-cube 個格,買有蓋果隻,咁要用就"bak" 1粒2粒出黎warm熱佢,又得。 d baby-food 書書教架!

我就用吉吉10蚊店,賣bb果part($10店入面的bb part),有呢d盒賣,1pack 2個,盒連蓋都可以入micro-wave(雖然我唔會用micro-wave)。唔錯架~

男爵府

Dau 寫道:
chickchick,

thanks! 請問你部philips幾多錢呢?

dau,

我唔多記得,好似498呀~定598,aroung $500咁上下啦

男爵府

各位,

arm arm追完d posts..... 都唔知邊個打邊個喇~ 不過我都可以答下d問題既~~ :mrgreen:

2號粉,轉唔轉都得,depend on你bb個size,or你prefer你bb係咩size ,因為呢~~如果你bb好大隻,再keep on食1號,係會好好好大隻; 如果你bb係細細隻,再keep on 食1號就唔會話過重既~ 呢d係我集合其他媽咪會朋友的意見和健康院的姑娘講比我聽架!

唔轉2號,可以到1歲先轉都ok。點解我會咁講?個關鍵在於1號和2號的價錢喇~ 邊隻有多d營養?? 好易知。仲有既就係,當bb食半固體和固體食物後,奶奶已經唔算係唯一的營養來源,咁相對黎講,邊隻有多d營養???

可能我係講得間接d,但,呢d野,轉唔轉係好睇個人和bb既情況架~ 咁當然....1號2號3號4號分咁多種,日本粉就得大小2隻,呢d門面野,我地唔理得d奶粉商咁多架喇~

最後1句,就係食1號又好2號又好,幾多安,幾多次,食粥定食糊,食蔬果定係食肉.......最緊要係睇實體重果個statistic(我地本藍色書仔入面果d curve),唔好過肥or過瘦,bb白白淨淨無mud病 咁就ok喇~~~

男爵府

報告~ 今日第1次褒粥食粥---10分成功

承承食了1/3碗(我唔比太多,第1次),勁like食

同平時食糊仔既表現一樣

我仔平日食2味"送",1個fruit和1個vegetable...

佢試過:
apple
pear
木瓜
carrot
西蘭花
ball菜
菜心
南瓜
牛油果
節瓜

但我會留意,就係1個week內唔會食多過3次含豐富vitamin A既野。

男爵府

baby food 書書:

有2本唔錯,講營養多d....

1. 寶寶營養日記 0-3歲

2. Annabel Karmel's SUPERFOODS for babies and children

第1本-進取型,勝在易睇,大書局就有
第2本-學術+實用型,講得詳細,連8歲小朋友的營養都有講,我係page one買的。

2本都係有食譜,但英文果本係彩色,早至早餐,歎至甜品小食都有,仲有family meals,我睇見都想食。

男爵府

係喇~~ 一一B講得arm架~

食咩都唔係d咩大問題,最緊要係先唔好比d容易引起敏感的食物。人地d babyfood書書寫得出黎的,應該唔會有咩大問題架喇~ 另外,就係睇番bb食完果隻食物有無d咩不良反應:
例如 食了會便秘,咁你要比多d水; 食了皮膚會出紅點,咁你就唔可以再比,起碼隔多個月再比佢試; 食了會直頭出一撻撻"風懶"咁既野,就更加唔洗再試喇~無8個月都唔洗再試; 如果食了bb塊面黃了好多,咁或者係隻食物有好多vitamin A,BB食得過多,咁你就要減少份量喇; 食了會屙,你亦都要停; BB唔LIKE食,好反感果隻,你就要隔耐D,等佢忘記果種味道,先再比佢試..........

家陣食果個係BB,如果見佢食得開心又長肉又腸胃正常,又何需太過在意BB食邊種食物先呢~ :mrgreen:

男爵府

queenly 寫道:
多謝你地俾意見我啊, 但我有個問題就好好奇, 就係我個bb有時會敏感, 但只限於面部, 1,2日就會消失, 我都唔知佢做咩會敏感, 咁我可以點做呢?

係唔係係眼下的面豬位? and 個下巴位?

男爵府

queenly 寫道:
我個bb敏感只限於眼下兩塊面珠仔, 其它地方無, 以前佢成個面都會出濕診, 到左最近我發現佢會敏感, 因為同濕診好明顯唔同, 會紅到一粒粒, 到係微粒, 但聚埋一齊就一大片, 睇落都唔舒服, 我諗唔係因為熱而敏感, 因為我開冷氣俾佢, 半夜發現已經出左粒粒, 都應該唔係摸過咩, 因為係半夜出, 我諗係唔知食左的咩敏感, 等我真係留意下先呢幾日, 唔會係米糊敏感瓜, 今晚都試下唔同佢搽果隻bb面霜, 睇下究竟係咩至先. 多謝你地提醒我同俾咁多意見我. :-P :-P :-P

queenly,

你長開泠氣,bb又有濕疹,又易敏感,勁似我仔個case,不過佢濕疹係好輕微,敏感係因為塵多皮膚又乾 + 周圍磨塊面。你如果bb皮膚係乾底,你要開個放濕機比佢睡覺...我仔晚晚要開,唔開第朝塊面會好乾。你唔sure bb夜晚有無張塊面仔磨磨磨個床單,多數磨多幾磨就會紅晒==>鞋,如果你唔理佢,無即時同佢補水補cream,佢之後就會因為咁而再用手R,hi呢度hi果度去止痕,咁就會==>紅色1點點,好密的1少撻。如果再磨+污糟野+口水掌摸來摸去 ===>幾撻聚埋,想出水咁既樣。

如果你bb係未開始食米糊前就係咁,咁或者呢個係可能既原因。ANYWAY,我仔係去睇E生,E生話的。所以你同bb去睇e生啦,e生會比suggestion你。so far我聽足e生指示 + 自己成日gup實個仔,佢無再紅色和濕疹好耐lu~~

男爵府

小飛飛,

承承佢食人奶,我試了好多隻food,發現佢唔食得蛋,咩蛋都唔食得,連皮蛋瘦肉粥的皮蛋,蒸肉餅的蛋都唔得。所以我介晒d蛋後,佢就再無發過lu~

仲有就係香蕉,比佢食,佢就有紅點,dd囉,但我都係接受唔到,所以無再比佢食。 earth-best果隻糙米糊又係,同organix mix埋就ok,但越加得多earth-best既比例,佢就頂唔順,所以無再比earth-best佢喇~

佢開始食粥仔喇~ 唔洗再靠d米糊 :mrgreen: :mrgreen: 我家陣想連續2日粥,then 1餐米糊咁落去囉,捱到去佢7個月....

男爵府

queenly,

係呀~ 早排乾,連平時都要放濕 + 冷氣。但夏天開始,就剩係夜晚瞓覺先開埋放濕機比佢。

我個冷氣接近24小時on-duty,+夜晚放濕 + 每晚抽濕機係tiolet"浪乾"d衫
我個電費單-2個月計,超過2000個大洋

p.s. 濕疹係好衰格的 熱出汗又唔得,乾過頭又唔得,"笠"得滯又唔得....好鬼c煩架~~唉唉唉~~

男爵府

Dau 寫道:
queenly,

我都有用放濕機啊!好好ga,我自己有鼻敏感,用左放濕機都好好多,學ada話齋,買部平平地得gala,我果部係loyala,好似三百蚊左右,非常好用

我果部都係3百幾咋~ 勁好用,最緊要慳地方!!!

男爵府

我d粥仔,應該話杰到 = 爛飯1樣

承承都食得好開心,算食得好乾淨,再配菜容+果容

粥就試了魚,豬 2樣

男爵府

queenly 寫道:
我知放濕機唔平, 但如果一路開住冷氣機一路開放濕機的電費會好貴, 因為冷氣機本身會抽濕, 兩部機一齊開, 咁冷氣機埋扯電扯的好勁? 係唔係咁呢?

點會? 佢每個hr用幾多度電係fix死架嘛~
不過,你呢頭開air-con,呢頭用humidifier,你個humudifier要開到最大(細細部,入滿水)就真 如果唔係,到夜媽媽4點幾5點就無水你就大穫lu~

男爵府

mankifiona 寫道:
chick:
請問你用幾多米同幾多水?仲有魚同豬有無比bb食?

用幾多米同幾多水?? 我唔識講哦~但我落1中式湯匙的米 + 我個米杯的1又2分1的水(肉湯)。
我無比豬肉佢食架,拿個味囉。
魚魚呢~ 有d真係"中"到好好好爛,所以唔多唔少,實有dd魚落肚。佢最like食魚湯(汁)底既粥

首頁

尾頁

跳至