跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 請工人照顧bb的媽咪, 可否入黎分享下...

我個工人so far ok,起碼睇到佢錫我囡囡,但佢好固執,搞到我都覺得有d煩,例如唔肯打流感針,都唔知佢驚乜,又唔使佢俾錢,我都唔知點算,可能叫我老公叫佢做,因為佢都驚我老公,知佢係一家之主,今晚要同我老公好好商量一下...

大宅

我工人病o左,佢唔係好肯帶口罩,我返工時唔知佢會唔會帶口罩.
呢個工人越來越勞氣!雖然佢湊我個女湊得唔錯,我個女都好跟佢,但佢越來越唔聽人講!

大宅

飛飛同其他媽咪,
請問你地知唔知道有人可以在公眾假期湊bb(淨係上晝都得),我覺得星期日同公眾假期工人放假真係好辛苦,我真係想目訓耐少少,下晝都夜晚可以有精神同bb玩!

大宅

我個工人有時都唔係好聽人講,例如我話俾佢知呢幾日會轉涼,叫佢

大宅

我個女目訓覺不嬲都好差,尋日又係咁!我工人搞佢唔掂,一口咬定我老公尋晚帶我個女出去玩得癲所以咁,但...我知道我個女只係坐定定自己食餅餅,唔會玩得好癲! 所以我話一定唔會,之後佢竟然對我黑口黑面(晨早流流就對人黑口黑面)! 佢已經開始唔同我地講good morning,我覺得佢態度越來越差!!!佢開始成為我o既"疑人",就係"疑人勿用"!

大宅

自問都已經盡量對佢好,俾足假佢放,又唔使佢跟我出街睇女,但佢o既態度都係越來越差!以前以為對工人好d,佢就會好d,雖然佢對我個女好好,但我真係頂唔順佢o既態度!(我老細都唔會咁對我!) 我諗我捱完約後,我諗唔會再請工人,只會請鐘點,日頭帶囡囡返nursery,過群體生活,況且間屋細,都想留俾個女多d活動空間,我更加唔想再受氣!

大宅

今晚我個工人竟然提議遲d等bb大個少少o既話,佢去住boarding house,仲話只係$1000一個月!
我覺得佢真係學壞o左!

大宅

我而家阿女跟返我目訓,希望我工人精神好d,照顧我個女都好d啦!不過我就o黎變Mrs佳佳(from Ocean Park)lu!

大宅

由於我個女跟返我目訓,我工人十點至十一點可以目訓到六至七點,有成八至九個鐘目訓覺時間,所以見到佢"精神好d,人都醒d,心情又靚d"

大宅

飛飛,
我都覺得你唔好同時有新舊工人o係屋,工人有好多古惑o野,怕你個新工人到o左冇耐就俾舊工人教壞.

大宅

薳然媽媽,
你真係偉大的媽媽!我都好鍾意目訓覺o架,以前放工後一定要目訓少少覺(半個至一個鐘),而家冇呢支歌仔唱lu,但我覺得可能我正在爆發小宇宙,無論點眼目訓,對住個女就會精神好多(可能係"焗"住精神),有時日頭lunch都會一睡15分鐘,咁又會精神少少!

大宅

Joycelyn,
我覺得做全職媽媽真係好偉大o既!因為你地肯放低事業,一心一意為小朋友,去照顧佢地,呢份"工",又返足7日,每日24小時on call,又要有耐性,好叻叻!
所以我最佩服全職媽媽!

大宅

好嬲! 好多呢度o既媽咪都知我正在糾正我個女o既睡覺習慣,但我工人自把自為,唔同我合作!其實之前我叫佢跟我個指示去做,佢做唔到,我先至湊返阿女目訓覺,而家過o左一個星期,叫做有d成績(touchwood),我亦要調教我個女食o野時間,唔俾佢咁早食o野,而我個女喊,我會等一等,耐少少先餵,但係今朝佢聽到阿女喊,竟然自把自為[size=large]入我房抱起我個女餵佢飲奶! x10000
我覺得佢好唔尊重我,入我房唔敲門(我次次入佢房都敲門),之後同佢講返,佢就發哂脾氣,黑口黑面,話因為阿女喊佢都目訓唔到覺, 所以餵佢.跟住就發爛耍,話好啦,你鐘意幾時餵就幾時餵!(我而家好驚佢連日頭阿女餓到死都唔餵佢,做變態o野)所以我會叫我奶奶早o的o黎睇實佢!
我叫佢follow my instructions 去做,換來佢黑口黑面,又衝入我房,冇禮貌,你話係唔係要炒呢!
我真係覺得真係唔知而家邊個係工人,邊個係主人!!!

大宅

我工人竟然鎖起間房!o係入面唔肯出來,然後三催四請之下佢開門,竟然見到佢成地下都係o野! 即係發脾四同發難耍!!!
自問待佢不薄,但換o黎o既係佢變本加厲o既惡劣態度,我老公仲話俾機會佢,我而家都唔知點算. :cry:

大宅

自問真係對佢唔差:唔使佢跟我地出街照顧bb;我地放工基本上我地睇返哂bb;食飯唔使佢幫手睇bb,我地照顧番;而家連目訓覺都係我地睇返bb;假期又俾足佢,如果有時迫不得已,我地只係咁耐以o黎俾佢唔得放一兩個星期日o既朝早,但我地會俾番一百至百幾蚊佢;佢生日,我買o左對田崎珍珠耳環俾佢,又同佢慶祝;佢個仔生日,我都有買禮物俾佢;但,佢成日對我黑口黑面,又越來越冇禮貌,今日又發脾氣鎖門(我係唔俾佢鎖門o既,況且間房唔係佢o既),佢一開門,我見到掉到成地都係o野!我真係好嬲! 隔o左個lunch都係好嬲!我今朝打電話俾佢,有o野叫佢準備,佢竟然唔覆我!
我之前已經警告過佢o既態度,雖然佢真係好緊張我個女,但我覺得佢越來越唔放我o係眼內!我真係頂佢唔順!

請問大家,你地話炒唔炒好,但佢對我個女好好喎,但佢對我o既態度越來越衰(你地見到啦!),同埋佢開始對阿sir o既態度差,之前同佢講過格o勒,佢仲係咁!

我越來越認同火火o既說法,真係唔好一開頭對工人咁好,當佢係一家人,佢係唔會咁睇o既,佢只係會態度越來越差,同知你好人,就o係你身上take advantage!好大o既教訓 :-(

大宅

施晴媽咪,
希望你囡囡早日康復!
我今日放工返o黎,佢o既態度係...依然故我!

大宅

火火,
好驚呀,究竟我請果個係咪同你之前果個同一個人o黎o架,乜咁似o架!唉!d工人真係養唔熟o架,其實我知道我個衰樣,要頓起個款都可以好係野,我而家決定o係未請到新工人前,我會make a good distance,唔會再同佢扮哂熟咁,要佢識分莊閒!我會對佢嚴肅d,唔係迫到我咁,我都唔想變成咁樣.
但多謝你o既分享,我感同身受,:cry:你老公好體貼你啊!我俾我老公睇你段文章,叫佢學下點做一個好老公.

大宅

~火火~,
請問你而家請果個工人好唔好?
我開始以返阿mom o既身分同佢講o野,同保持一個友善(但唔會好似以前咁四萬咁口,好客之道在香港咁款)o既距離,不過可能係佢性格本身係不苟言笑,所以見到佢都係夾硬o即出來少少笑(皮笑肉不笑),唉!我地又唔使佢點做野,佢都好似做得咁唔開心,咁,唔好做返鄉下啦!
我覺得第日佢就知邊個mom曾經對佢好,唔使佢點做野,又唔使佢出街,佢話唔想打流感針又唔使佢打(因為拉据之後都冇得打lu),到時佢就後悔都已經太遲喇!
其實佢係有優點,就係對bb好,做家務企理,錢銀均真,但我覺得同佢性格不合,佢真係唔夠開朗,我bb就o黎一歲喇,我真係唔想見到佢不苟言笑o既性格影響到我bb.

大宅

唔記得話俾大家知tim,我工人係唔會(奉旨果集)落街幫我bb買尿片同奶粉,成日都係去到就o黎唔夠先至叫(點)我地落街買,我地要滾水淥腳仆去買,諗返第二d工人做o既野,我越諗越唔對路...

大宅

好呀!試我底線o麻!佢試到喇!我條底線都set得幾高o架!所以佢o既所作所為已經過哂我條底線喇,佢覺得閂門,掉野,背脊得住我,黑口黑面,怕o左我我放工特登走入房睇雜誌唔同我打招呼(不過係我做衰開頭,我次次同佢打招呼先),都係冇錯o麻,勁bottom line啦! (尋朝炒大獲,我放工佢都未知驚,諗深一層,從佢o既表現我睇得出佢仲未覺得自己唔o岩,或者係搏炒)x 10000
[quote]
飛飛 寫道:
MrsBunBun,
我想你個工人已經用行動試你既 bottom line。

首頁

尾頁

跳至