自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

可以強制要求返學學生以及教職工進行自費或者政府免費檢測,若開課期間有學生或者老師中招,可以該校停課14日。總之反對一刀切,一有事就全港停課

大宅

spikenard 發表於 20-10-10 11:46
我發現中招的多數大,中學生。。。。。證明咩。。你明的

相反幼稚園做得好好

幼稚園我女話,老師話唔可以互相隨便講野,有d小朋友會偷偷細聲講幾句,趁老師唔注意,所以可以睇出係學校老師控制的都幾好。至於大、中學生,如果有的返學,至少可以保證他們返學期間係學校,唔會參加其他行動,我想之前停課大半年,好多人都認同都係返學更好d

大宅

Angelice-BeBe 發表於 20-10-10 12:21
除了檢測,重點要大家自律
放學唔好約埋一齊去食野
好多中學生,大專生,一放學就聚埋一齊去食飯傾偈...

所以問題唔係停課就能解決,更多係學校同家長要求學生自律

大宅

cc7312003 發表於 20-10-10 18:20
我都唔想停課,其實學校防疫做得唔錯,小朋友k3, ZOOM 對佢地根本無成效唔大,佢地耐性無咁好,對眼睛都唔 ...

我都認同學校防疫做的唔錯,之前未開學前話未清零唔俾小朋友返學的家長,就堅持了2日,10月5日就都送返學了

大宅

SnowlyL 發表於 20-10-10 18:47
反對停課,已經停夠了,受夠了,要停就只停受影響學校。除非大爆發,咁大人细路都要停。
...

我都唔明,已經幾次,教育局政策就係停課,宜家面對可能迎來的第四波疫情,教育局局長又放風話可能面臨(短暫)停課,所以反對停課,再停課大人小朋友都要精神抑鬱了

大宅

kwankwan717 發表於 20-10-10 18:53
學生同家長都要驗啦
咁多宗學校感染 有邊次係教職員出事架
全部都係學生或者家長 ...

其實政府應該同學校配合,透過學校來出面希望在校老師以及小朋友和同住家人進行檢測,會更容易進行防疫工作。

大宅

湘 發表於 20-10-10 19:06
依家一面倒叫開課,之前狂鬧政府唔停課, 話健康重要,定返學重要,讀少陣會死嘅咩
...

可是呢班家長身體最誠實,睇下返學人數就知,相信多數都有返學

大宅

vivibabyvivi 發表於 20-10-10 19:22
政府無論做咩都有人鬧

因為市民覺得政府係服務於民,所以市民係老細,加埋都有唔小人唔滿意呢個政府,所以政策難以實行。其實政府可以同其他各個行業合作,把執行權利下放到其他行業的老細度,比如學校,檢測可以係學校要求,係學校登記進行(至於同住家人就學生派發測試樽由學生代交返學校),咁樣執行可能會容易進行些。之前都有jm係bk開po話公司老細強行要求檢測

大宅

singdream 發表於 20-10-10 19:54
上次個個鬧點解唔停課,政府冷血,今次好多就鬧點解停課,政府真難做

明明多數學生由1月過年停到9/23號,已經停課了8個月,至少我做為家長,我小朋友整整停課八個月,我反對停課

首頁

尾頁

跳至