論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 小白兔co 的帖子

點解大家對請工人姐姐都咁負面?又話工人姐姐要貴養,又話會用爛晒啲電器,又話水電煤費會用貴幾陪⋯其實都唔一定會咁嘅⋯
我請個個姐姐,每個月嘅洗費只係5000幾(我direct hire佢agent fee$5500, insurance $800/2 years)
水電煤,佢嚟咗之後只係用多幾十,好有手尾用完啲電器就關總制,沖涼正常20分鐘之內
早餐我哋自己整麵包,午餐佢自己食嘅話佢會食隔夜餸或者湯渣(不是我要求的,我有預備飯麵同埋丸/腸仔/煙肉/雞翼/水餃嗰啲比佢)
晚餐同我地一齊食,一日大概食$120(日日要煮早午晚三餐,加埋佢三個大人)
暫時未試過用爛我啲電器,喺香港打左10年工,個人其實幾文明又清楚香港人要求,唔會亂嚟。
樓主揀工人嘅時候,記得揀啲係香港做得耐,而又同一個僱主做咗好多年嗰啲,通常會好好多。

大宅

回覆 Ytfc 的帖子

我會叫個姐姐自製環保清潔劑⋯用橙皮同菜發酵整個啲呢⋯因為屋企有養寵物而佢哋唔可以接觸化學物品,所以要整環保酵素。姐姐咁得閑叫佢自己整下lee d la,又慳$又健康!
其實我真係冇辦法用到大家所講嘅6000/7000咁多

我同意姐姐係會食好多飯,所以我哋另外買開俾佢,但一包米唔係好多錢啫。
餸嘅話佢哋真係唔係食太多,亦都好隨意。

大宅

請教樓主,請問北角邊個街市買嘢又平又靚?工人姐姐有時要去北角買餸,但買返嚟啲嘢又爛又貴⋯
你買開嗰個街市,有冇有機瓜菜水果,新鮮牛肉同埋活雞?謝謝

大宅

其實只可以話, 你請到個好姐姐識得幫你慳嘅話,其實真係$5000內(每月)

大宅

lee度好多人講到如果唔係大把錢就唔好請工人,
但其實事實唔一定係咁,
請工人可以慳返成家飯錢(e+我同老公兩個都會帶lunch,晚餐又唔需要出去食,工人姐姐整嘅好好食)本來伙食$9000-10000/月($300兩個人,每日三餐出去食計),自家煮e+只是$3000幾。亦唔需要俾錢出去抹車同洗西裝恤衫,個度又慳$1000。夫妻倆亦多左時間休息,不再為家務問題煩,
講真我工人開支其實唔會過$6000,
所以我覺得好抵用,起碼呢$6000買番晒我所有時間同埋健康飲食。
如果樓主你覺得每個月花$6000左右是ok, 咁就請la.

大宅

回覆 謝家大少奶 的帖子

其實我比較好彩,我只是每月花$5000左右(水電煤費只加左幾十$,餸$多左好少好少,消潔用品(抹地+洗碗)工人姐姐自制環保how素,如果要計埋agent fee($5500 direct hire+insurance ($880 for 2 years), 都只是每月$262/month , 所有什費加埋都唔過$1000。
$6000只是再預鬆d. $7000我真係洗唔到咁多。
當然,case by case la, 我工人係referral,係fit馬當然抵用。

大宅

回覆 PCCW2319 的帖子

$5500已包機票,body check,visa 個d.因為我direct hire兩年後end contract 個個來回機票未計。

大宅

其實就算樓主你覺得每個月6000係OK ,但家庭收入得26k,條數其實有啲難計得掂。因為你會完全無錢草⋯咁樣對你退休生活同埋小朋友將來讀書都唔係咁好. Anyway, 如果你真係好想請,咁就試吓啦! Good luck!

大宅

回覆 karshing 的帖子

你比定幾個煮飯嘅網址佢,如DayDayCook 個d, 叫佢跟住啲video整。你望實佢有冇跟video 就OK啦。自己唔需要識煮。
所以我有比iPad同Wi-Fi佢,每日我講低要食乜嘢,佢自己google/ YouTube search下點整, 用完放返原位.
So far姐姐煮嘢食其實係自學,冇人教佢。
可能佢自己又有興趣啦,所以整得唔錯。

首頁

尾頁

跳至