跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章

唔知呢度多唔多全職媽咪呢?
我自從生左三妹後就QUIT左份工轉做FTM喇...

以前做開野有自己一份收入,想行街SHOPPING都唔使就住就住,生活都冇咁悶,但而家日日留向屋企做湊仔婆,每日都係餵奶、換片、暗訓覺...真係幾刻板。以前要番工時就日日都恨做FTM,想陪住D小朋友成長,但而家又有D想念以前要番工既日子...真係好矛盾!

各位FTM有冇咁既感覺?
§ 為左食得好又健康啲,靚太橫行廚房中… §

侯爵府

好媽媽勳章

我剛剛由荃灣搬左黎沙田住,有冇FTM又係住沙田區呀?

侯爵府

好媽媽勳章

我估到五月啦,間屋應該可以修成正果請大家黎BBQ~

原文章由 lckyw 於 08-3-23 08:40 發表
hihi 老友記我又黎啦!!

我呢幾日都OK,因為老公都放假幫下手。
頭先630起身餵BB之後PUMP 奶,洗奶樽ECT... 掃地, 拖地。
而家就剛食完我既米粉早餐和一日一杯既COFFEE啦。
BB應該都會訓到1030-1100。呢段時間我可以上網 ...

侯爵府

好媽媽勳章

原文章由 ho528man 於 08-3-23 14:55 發表
長老...我住沙田區又係全職媽,咁以後妹豬豬咪好多機會見到三妹

蕃薯媽,

你住沙田邊頭呀?
我搬左去沙田頭村呀~

侯爵府

好媽媽勳章

原文章由 sinnacat 於 08-3-23 17:06 發表
我做左全職媽媽四個月lu, 平時真係好鬼悶呀, 街都好少出,呢兩日好開心, 因為99幫我湊左兩日bb, 等我同老公可以出去行街睇戲拍下拖,原來全職媽媽都有假放既。 ...

我係出唔到街囉...一來近日怕流感,二來我個女唔太鍾意出街,次次去得耐D/搭車搭得耐都會扭,佢寧願o向屋企碌碌下又一日傢...都唔知點解會咁,真係個個性格都唔同,以前我兩個仔都係"冷"街王,估唔到個女會咁~

侯爵府

好媽媽勳章

原文章由 phoebe_liu 於 08-3-23 17:20 發表

講真...日日揍住個小朋友真係幾悶ka
來來去去都係做0個d野
不過...你唔發覺
你每見到你小朋友0既第一次
你感覺都會好強烈...好開心0既咩?
呢d...係返工媽媽搵唔到ka ~~
雖然我都好想返工...不過冇野比陪住自己小朋 ...

你講得都岩既,以前恨做ftm時,都係想多d機會陪住小朋友經歷好多唔同既"第一次"~

侯爵府

好媽媽勳章

原文章由 ho528man 於 08-3-23 17:22 發表
我住大圍美田邨 得閒飲茶

大家都好近喎!!

遲d大仔番左學,你可以"的"個細女黎我屋企丫,大家傾下計坐一陣就去接大果個放學!

侯爵府

好媽媽勳章

原文章由 beemabeeba 於 08-3-24 02:28 發表

我申請左調遷想搬去美田村呀..
28號揀樓喇..希望可以同你同鄰居啦~

祝你成功!!咁我地又多個沙田友~!

侯爵府

好媽媽勳章

原文章由 豬BBBB 於 08-3-24 18:45 發表

你就好啦, 我唔係全職mama, 星期1-5我返工, 99幫我湊, 到放工返到home我湊返, 日日到1點幾先有得瞓, 朝早7點幾又要起身返工, 到星期六日 or 紅日放假, 我就要湊bb, 到99放假, 唯一湊bb返我媽到, 我先有假放... ...

你而家既生活就好似我當年只有大仔時;當時我生左大仔後,星期一至五都係交俾公公婆婆湊日夜,到自己放假時就接番個仔番屋企...一年365日都冇得休息,日日都要早起夜睡,當年又冇話請工人鐘點果d,不之幾辛苦... 後來呀仔一歲前後我有左第二個,果時就決定細仔出世後就請工人幫手,再接埋大仔番黎... 其實日子比以前仲辛苦,但講真,捱過左頭一年後,我都已經習慣左"辛苦",而家三件...就更加唔知咩野叫辛苦...

不過,呢四年間我就殘左好多好多,唔夠訓真係會令人老傢...

侯爵府

好媽媽勳章

完全明白丫...我同你既生活係一樣...

不過我想講我地係有私人時間傢,就係沖涼果時喇!!!哈哈哈~~~~
我而家日日都好ENJOY沖涼時間傢。

原文章由 zoe98chan 於 08-3-25 11:41 發表
咦...幾日無上來, 己經有個新typic呀, 我都係全職人奶媽咪, 4個月來從未試過有自己一個嘅時候, 睇戲, no way, 去酒吧, no way, 去吃飯, 帶埋佢啦...... 日日都要湊住囡囡, 因為係埋身喂, 無得離開佢, 唉!
好想放假 ...

侯爵府

好媽媽勳章

係咪轉天氣所以有D氣管敏感呢?

原文章由 kinandqueen 於 08-3-25 18:21 發表
哈佬!!!我都係07年11月全職媽媽!!我第一胎o黎o架!!!多多指教!!
我個仔近日有D咳呀!好擔心!! 尋日睇o左醫生,開左藥水俾佢食,不過好似都有咳呀!!! ...

侯爵府

好媽媽勳章

原文章由 JAMmama 於 08-3-28 16:23 發表

哈....哈! 我又彈出來了....個topic好啱我丫.....希望我可以keep住上來同你地傾吓計

我都係生咗小b女後, 做咗全職媽咪! d日子都好快過, 雖然有工人姐姐, 但係樣樣嘢反而仲親力親為咗, 自己去買餸, 接仔放 ...

我咪又係日日忙到好似個傻婆咁囉...我隻四姐又幫唔到手,做左兩年幾傢啦,冇進步唔緊要,仲要不停退步,越做越離譜,好似最近,早兩晚咁熱,佢夠膽死拎件抓毛衫俾我細仔著,佢唔知冷暖唔緊要,最PK係果件衫係洗完未乾透既,我估都係乾左七成左右啦!有其他衫o向櫃佢又懶得去搵,總之d野日日都是鬼難旦做完就算....離譜野多不勝數,我已經決定送佢番老家,所以而家都廢Q是同佢傾!真係唔明,renew contract前佢都算幾好,就算家務做得唔足,唔緊要,因為我要佢照顧兩個小朋友,佢又好似湊得幾好咁,我又早出晚歸....但而家我轉左做全職媽咪後,日日向屋企見住佢d所作所為,真係激到我彈彈下!!!可能佢都唔多鍾意我唔做野向屋企日日睇住佢,所以先越來越衰想搏炒!

侯爵府

好媽媽勳章

其實我沖涼都係要9秒9傢,因為次次我一離開佢視線範圍都會喊到九彩,就算等佢訓左先沖,我行開冇耐佢一聞唔到我陣除就好快會醒,接住大喊...不過,就算係只得DD咁多時間,我都好ENJOY傢喇,點都叫做係難得既私人時間丫嘛!!

侯爵府

好媽媽勳章

我住沙田,娘家都係MOS...悶既可以出黎飲茶丫~

原文章由 fly_fly 於 08-3-31 12:12 發表
Hi,

I am full-time mama since pregrancy too. FT-mama's life is quite difficult to adopt. No holidays, smaller social group, less personal time. I live in Ma On Shan. In weekday, I will usually ta ...

侯爵府

好媽媽勳章

雖然做ftm比返工辛苦,但係滿足感就比返工大好多了

你呢句講得好岩呀!!!

原文章由 maylam2022 於 08-3-31 14:20 發表
哈 三寶媽我同你既諗法一樣,以前返工就恨湊仔唔使做,而家做湊仔婆就好懷念返工同shopping既日子 不過講真,雖然做ftm比返工辛苦,但係滿足感就比返工大好多了

...

侯爵府

好媽媽勳章

我都唔會成日同二妹玩傢咋....因為對住佢外,仲有大細仔嘛,不過我好多時都係會擺佢坐搖椅,等佢望住我地玩,咁我同D哥哥玩時都會久呂久就轉個頭同佢講下野,佢就會好開心咁笑傢喇,有時又會叫D哥哥幫手同妹妹玩住先,咁呀妹又有人陪佢喇,嘩哈哈~~~

原文章由 zoe98chan 於 08-4-1 16:38 發表
各位媽咪,
有無想過自己一日同BB玩幾耐先夠呀? 我個女每次醒個零2個鐘就要訓, 最盡3個鐘, 要唔要每次都同佢玩到佢訓為止呢? 如果係咁, 你又咩都做唔到啦喎.
我成日都驚自己同佢玩得唔夠. 因為基本上佢訓 ...

侯爵府

好媽媽勳章

我開頭都覺得做ftm好辛苦,又唔習慣自己唔做野....但而家都已經習慣左lu...如果要我再番工,反而有d難度,哈哈~~~

首頁

尾頁

跳至