烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章

兩個仔今日派默書都齊齊拎100分,完全唔使我跟都有好成績,問佢哋想要咩獎勵,兩個即叫要食朱古力泡芙… easy,即做!!

pwsmay    發表於 13-3-6 11:51
§ 為左食得好又健康啲,靚太橫行廚房中… §

侯爵府

好媽媽勳章

引用:廿四孝媽媽

原帖由 selko809 於 13-03-05 發表
廿四孝媽媽
我呢啲低手懶人,係識整呢啲快靚正嘢去呃細路傢咋。

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:tsznok+發表於+13-3-5+22:41+我呢啲

咪成日話自己低手啦妳整啲包我好多都唔識整呀
我咪只係識死搓爛搓囉…

埋嚟幫手食埋啲原味啦,我整左30粒…

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由+tsznok+於+13-03-05+發表兩個

原帖由 poohpoohpc 於 13-03-05 發表
快d教我整
而家訓先,聽日一定上嚟還做法~~~

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由+tsznok+於+13-03-05+發表而家

明早五時恭候
你有冇咁了解我先… 哈哈… 早晨呀!

侯爵府

好媽媽勳章

回覆:tsznok 的帖子

泡芙做法 (約30粒份量):

1) 先將 90g無鹽牛油,170ml水,1/4茶匙鹽用個煲仔一齊用中至小火煮滾攪勻。

2) 收到個火最慢,唔好熄火,將110g已過篩低粉一次過倒晒落去,再快手攪勻佢,一定要快手攪否則好易痴低,基本上攪番十幾吓就會混合晒。

3) 原煲放涼到摸落去唔燙手。

4) 準備4隻雞蛋,發開佢。

5) 將蛋液分4~5次慢慢加落已放涼嘅牛油低粉混合物,每一次都要混合好先再加,唔一定要落晒4隻蛋,總之加到團麵糊開始變到軟糊狀,"不"佢上嚟時會沿住個攪捧(我用竹鑊剷做)有啲倒三角形態咁就ok,夠就唔好再加蛋(呢次啲蛋大隻,我都係用唔足4隻)。

6) 混合好就放落唧花袋,間開唧落焗盤,我做就每個唧約直徑2~2.5cm左右(焗完會再脹大少少到3cm左右)。

7) 唧好就手濕少少水,將個麵糊球頂輕輕掃平,再用個花灑樽仔係表面唧啲水,放入已預熱夠200度嘅爐先焗10分鐘,再連續焗190度10分鐘,最後用180度焗多15分鐘,期間要連續做唔好打開爐門,最後焗完熄火由得佢係爐入面焗多15分鐘。

8) 仲使講… 緊係食得啦!!

侯爵府

好媽媽勳章

引用:我都想整,+繼上次跟你整的日式芝士蛋糕之

原帖由 FAMILY-1 於 13-03-06 發表
我都想整, 繼上次跟你整的日式芝士蛋糕之後, 好好味, 準備再出擊。
你地覺得啱食我都開心傢。

侯爵府

好媽媽勳章

引用:回覆+tsznok+的帖子 2個仔都咁叻喎!!

原帖由 黃家小新抱 於 13-03-06 發表
回覆 tsznok 的帖子

2個仔都咁叻喎!!
叻就唔算好叻,不過不失又唔使我理咁啦… 如果仲要花時間攪功課溫習的話,邊有咁多時間整嘢食呀…

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由+tsznok+於+13-03-05+發表我呢

原帖由 nicolawai 於 13-03-06 發表
咪就係因為你成日都快靚正,所以我勁愛你
我要番工,冇咁多時間攪花巧嘢,但求小本製作,健康又好食咋…

侯爵府

好媽媽勳章

引用:想請問下朱古力醬係現成定一片片自己坐溶呢

原帖由 Melodyxo 於 13-04-26 發表
想請問下朱古力醬係現成定一片片自己坐溶呢!
我用純朱古力粒坐溶傢~

侯爵府

好媽媽勳章

引用:回覆+tsznok+的帖子相信妳d仔女手上的包餅

原帖由 麵包阿媽 於 13-04-27 發表
回覆 tsznok 的帖子

相信妳d仔女手上的包餅名單, 多個妳d衫~~~
哈哈...仲有各式甜品.. 啱啱先整左一大煲椰汁西米露,部份先混入菠蘿,今日食,其餘用玻璃樽入好雪住,食時再加入各式生果.

首頁

尾頁

跳至