自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

小學中學都同一間學校,到大學同畢業出來都有一齊去旅行,但姖一直單身,呢幾年我結婚生b,琴日傾開大家嘅諗法,真係越行越遠⋯⋯

唔知點同姖講,但心會諗,你都係生左先同我講,因為有啲嘢,真係唔經歷過唔會知,但我又唔想講出口,好似串姖咁,因為姖真係連拖都未拍過,姖真係好努力工作,姖冇錯

例如我同姖呻,c6好似冇以前咁對自己咁好,姖會話會唔會係你身材走樣呀?懷孕時應該可以節食,應該可以keep到之前個身材嫁,睇下你做唔做姐。
其實環顧身邊生左B嘅朋友,除左好後生就生左/生完生活壓力超大,有幾多個可以keep番以前4x kg嘅身材。姖唔會明白個肚漲到咁大要收番細係需要時間 (我生完未夠一年)。

結婚之後你要處理嘅事係兩家人嘅事,再加上兩家人有老有幼,真係分身乏術,以前可以好似姖咁,通宵寫計劃書,宜家通宵湊B日頭已經精神好差,最近呢幾個月因爲我想多啲時間湊B、日頭可以準備考試,屋企有咩事可以多個人幫手,老人家細路輪住病我已經日忙夜忙自動瘦左幾kg, 而喺呢位好朋友眼中,係冇生產力,靠老公養,女人幾時都要有自己事業.......

可能因為太好朋友,姖仲係我個伴娘,真係有啲upset.....

大宅

shareholder 發表於 18-9-29 20:08
無計,但有家室後,朋友真係越來越少,唔好因為看法唔同而無左個朋友

我都希望大家可以keep 住個友誼

宜家上左一堂,真係唔好隨便judge其他人做緊嘅嘢

大宅

cnn328 發表於 18-9-29 22:36
從前共你 促膝把酒 傾通宵都不夠
我有痛快過 你有沒有
很多東西 今生只可給你

被推著走 跟著生活流
 來年 陌生的 是昨日最親的某某

多謝你
以前成日聽,都冇留心歌詞
要經歷過,再聽返,另有一番味道

大宅

Ashleycorina 發表於 18-9-29 20:30
我有幾個都由細玩到大,有兩個係單身,有一個結婚無生小朋友。
我初初有第一個小朋友,都仲好close 佢地又 ...

好sad....但有時真係冇辦法

大宅

147741 發表於 18-9-29 23:31
我的身分就好似樓主朋友
其實我好怕好怕結咗婚嘅人同我傾佢嘅老公仔女
我覺得我無經歷過,無資格去比意見 ( ...

其實我地都係講下一啲家事、八卦下其他人、未來規劃,老公仔女都係賴過,當然都冇話突登去避邊啲topic, 因為我都唔算係Ftm

我諗係最近先覺得姖唔同左,係因為可能最近姖想轉工,所以自己本身都好煩惱,我因為唔開心而約姖出來,但發現姖一直咁電話,可能姖比我更加煩惱

大宅

1314625 發表於 18-9-30 00:15
或者咁講,我其中一位閏蜜都是單身,所以我很少在她面前講子女,夫妻關係的問題,除了明白佢未有這經驗,我 ...

嗯,呢樣嘢真係要注意

大宅

moerror404 發表於 18-9-30 00:11
有時都係大家互相體諒,話唔定去到有D位又會frd返,無鬧交就慢慢keep住啦

確實係,都咁多年,以前都試過有啲位唔想同佢講嘢,最後都冇所件事又frd 番

大宅

choc_choc 發表於 18-9-29 23:58
你心目中好朋友嘅定義係「應聲蟲」,你講乜,佢都要附和你。憑你話人「你生咗先同我講」「你都無經歷過唔知 ...

我冇咁同姖講
姖話我肥,我都話我都覺,目標係再減多幾多
姖話我要靠自己努力,我都同姖講我考埋個試就搵嘢做,我同姖都唔係鐘意哩埋屋企嘅人
只不過論做嘢搵錢,我真係唔及姖叻
以前都會諗自己要點點點,但到宜家團火冇左,開始認命,只係想搵一個舒服嘅地方生活,做一啲自己想做又做得開心嘅嘢
相反,姖宜家好想搵錢,可能係因為同我一樣認命,姖真系果方面比較難,所以要靠自己先可以做自己想做嘅嘢,所以姖宜家好多價值都以錢去衡量.....
姖都係盡量俾意見,我都明,我地都冇因為咁而鬧交,而只係我心入面有啲upset

大宅

ChristieMing 發表於 18-9-30 09:37
莫講話閨蜜,即使父母,老公亦如是,面對著不同的人,要說不同的話才能保持良好關係。

崩口人忌崩口碗,你 ...

多謝你嘅提醒

大宅

ferrari2007 發表於 18-9-30 09:45
其實大家都冇問題,只係大家生活環境唔一樣,觀點自然唔一樣,講到圍繞自己生活嘅話題嘅時候會缺乏共鳴感~
...

真係得姖先咩都講

大宅

heilok 發表於 18-9-30 09:59
樓主朋友講嘅並非全錯,只係觀點與角度,而且都只係回應樓主嘅話題。其實,結咗婚生咗仔,更應接觸多點其他 ...

大宅

回覆樓主

多謝大家嘅分享,我已經overcome左

如果大家想分享可以繼續

大宅

heilok 發表於 18-9-30 10:07
因為男人通常只想呻,但女士想解決問題。所以男人之間傾下講下就好滿足,女士傾計就會多俾意見,當意見唔 ...

中哂

我都開始學到呢樣嘢
有時候呻,只為呻,無謂俾意見

大宅

fionlei88 發表於 18-10-2 21:26
樓主,我有個朋友相識近三十年,近年已漸行漸遠,平日已少聯絡,就算佢生日我send msg俾佢,回應都好平淡, ...

So sad.....

大宅

jthl2013 發表於 18-10-3 06:05
吾好話朋友,就算係我自己,也是在生完小孩之後才明白當年父母對我們的付出,例如點放工回來煮飯,帶我們去 ...

以前真係唔明

大宅

dder 發表於 18-10-3 05:33
如果真係你口中既太好朋友,試下傾下,朋友貴乎坦誠,吾好咁易放棄

上次出來係因為我
下次將個話題放喺佢果度

大宅

m--m 發表於 18-10-3 20:52
咁啱嘅~
我果個又係拍親拖都會消失,甩拖又番番嚟,
我永遠都係默默等待佢果個

可能太投入忘記左時間和其他人

大宅

my_zxcasd 發表於 18-10-3 19:32
其實好明白你,同啲同年齡的同學/朋友漸行漸遠了,有啲因為嫁唔出妒忌你,有啲因為你有車有樓了就開始覺得 ...

多謝你嘅理解
我好同意你一點

啲人只係睇你宜家達到啲咩
唔會睇你嘅起點同努力
冇錯可能有啲好彩成分
但我地可能係付出更多去得到
連識左成廿年嘅知心好友
宜家竟然系覺得我所有嘢都好彩

人大左,睇通左一點,大家起點、想達到嘅終點同付出都唔同
命來嘅,各有各好,一家唔知一家事

細個會怨過屋企俾自己個起點點解可以咁
生完個B再問阿媽自己嘅小時候
發現原來自己咁嘅環境可以生存到宜家已經好奇蹟
冇得比
最重要係大家宜家想要嘅嘢都有
但願人長久

大宅

coolcats 發表於 18-10-3 20:53
我比幾個中學同學block fb whatapps WeChat 。

知道後我好傷心 喊住打比c6 嚇死佢

So sad...

首頁

尾頁

跳至