跳至

首頁
12345...7

尾頁

伯爵府

不經不覺我地的bb已經三個月大了, 唔知仲有幾多0705奶媽仲努力緊餵人奶呢? 不如大家一齊在呢個topic傾下計吖.

媽咪................bb名/暱稱.....打算餵幾耐.....備註
amypekkle......墁庭/妹妹.....9個月至1年...在職媽咪, 在公司泵2次奶
crystal2442.....迎迎/包包......6-7個月.....在公司泵2次奶
welcome.........蓁妮/蓁蓁.....直至停產.....在公司泵1次奶
reginang..... Adarsha/TJ ...... 12 mth..... full time mom

伯爵府

amy
可否將info. update 去page 1
同埋將此topic 固定在最前

伯爵府

to all 要上班的人奶媽咪
我知你地都好辛苦丫, 因為我以前都要返工時泵奶, 所以明白你地既壓力, 支持你地, 加油
記住放左工同假期就要勤力抱住阿仔/女餵奶, 有助維持奶量

我細仔3個月零5日, 6.6kgs :mrgreen:

伯爵府

amy
你要大膽d, 穿了哺乳衣可以大可同桌一齊食(餵) 丫 :lol:
我上星期係grand hyatt tea buffet 都一樣照餵, 我直情冇諗過要問佢地(staff) 邊度可以餵奶 下次約我一齊去tea, 有我陪你壯膽

原文章由 amypekkle 於 07-8-27 10:03 發表
尋日成家人去左街街, 下晝在island shangrila度食tea buffet. 去到酒店時我問d職員有冇地方可以俾我餵奶, 個女職員就介紹我去佢地個toilet. 雖然我都唔係咁想要妹妹在廁所度食奶, 不過得我一個人 (老公帶大仔去了香 ...

伯爵府

amy
咁我一於等你約架嗱......
我呢d 變左全職媽咪既得返好少朋友
更加上要去度邊餵度邊
就更加難有人約 :-(

仲有冇奶媽一齊互約丫 :lol

btw, 我都冇諗點handle, 總之一去到目的地, 馬上要環顧四周, 找合適既位置, 個心就要諗下就樣就位, 總之要膽大心細...... 旁若無人.....

原文章由 amypekkle 於 07-8-27 17:17 發表

我都試過在餐廳邊食邊餵. 不過我技術唔熟, 要走埋一二邊整理好件衫同sling先餵到.
尋日食tea buffet 3:30先開始, 但我2:30到左要餵奶, 所以未入餐廳, 要在酒店其他地方搵位.

我都好想搵次同你一齊去tea, 學下你點h ...

伯爵府

我隻仔都一樣吾專心, 如果一個吾覺意同佢有眼神接觸到, 佢仲會望住你笑, 笑到連阿媽個奶咀都趺埋出嚟, 攪到成日要幫佢執奶咀.. 不過, 除左晚上6-7 個鐘吾洗餵夜奶之外, 我最耐都係3個鐘度就餵一次, 4 個鐘真係未試過.

呢幾日開始用奶樽比水佢飲, 開頭勁喊10mins, 我一於好少理照將bottle 放係佢口裡面, 點知佢喊到吾喊就係咁含住, d 水就係唇既2 邊流返出嚟......

你地阿b 肯吾肯飲水

原文章由 jadeleejk 於 07-8-27 22:09 發表
最近bb食奶好唔專心, 成日食5分鐘就郁身郁勢, 搞到嘔奶, 都唔知佢食多唔多啦, 又唔知係咪照番3個半/4個鐘一次...

伯爵府

奶媽交流聚會
大家有冇邊間酒店的buffet抵食請提出吖.
呀! 我諗起有次去都會海逸酒店食lunch buffet都唔錯, 都算平靚正. 唔知大家嫌唔嫌紅磡火車站呢個位置"隔涉"呢?
雖然未定到日期同地點, 不過大家如有興趣join, 有冇話prefer星期六定星期日?

Tea Buffet 交流聚會
網名....................大約人數.....日期
amypekkle.............2大2小....sat, sun都ok
yuenru...................2大1小....sat, sun都ok
jess0331...............1大1小.....冇特別講日子, 即係sat, sun都得?
ZhuZhuMa..............1大1小(可能2大2小)...sat, sun都ok
jadeleejk................2大1小 (應該係:mrgreen: )....sat/sun

reginang........2大2小...... sat/sun ~ ok (prefer sun)

紅磡都會海逸酒店好似有個日式料理Set每位$220(?). 唔知有冇房(tatame)?! 有就prefect啦!

地點提議
1. 紅磡都會海逸酒店 (click)
 自助午餐: (Sat, Sun, Public Holiday)
 12:00nn~2:30pm - 成人 $208 / 小童 $158
 下午茶自助餐 : (Sat, Sun, Public Holiday)

3:30p.m~5:30p.m - 成人 $148 / 小童 $88
 註: 另加一服務費. 我有compass visa有85折.

tea 大人折實: $139; 3歲或以上小童

p.s. 大家有地點請提議, 我可以負責上網搵價錢等資料:mrgreen:

[ 本文章最後由 reginang 於 07-8-28 20:54 編輯 ]

伯爵府

amy
我女9月尾將會4yrs old.
9/9 hubby 會離港一星期(要再confirm), 但8/9 就一定ok.

原文章由 amypekkle 於 07-8-29 15:35 發表
!!! 改期 !!!
各位,
好對唔住呀! 其實16/9我大仔有playgroup上, 我頭先想改期, 點知改唔到. 唔知tea buffet如果改為9/9, 大家得唔得呢?

奶媽交流聚會

*** 提議Tea Buffet的日子: 9/9 (Sun; 3:30 ...

伯爵府

!!! 改期 !!!

奶媽交流聚會

Tea Buffet 交流聚會
網名.......................大約人數.......Please confirm
amypekkle.............2大2小.....9/9 ok
yuenru...................2大1小....
jess0331...............1大1小.....
ZhuZhuMa.............1大1小(可能2大2小)...
jadeleejk...............2大1小 (應該係:mrgreen: )....
reginang....2大2小....(prefer 8/22/29/30 - 9)
咕嚕....................1大1小.........
bb618...................2大1小....
rarama ................2大2小....

暫時人數:
大人~15; 小童~3; 母乳寶寶~9

[ 本文章最後由 amypekkle 於 07-8-29 16:10 編輯 ]

伯爵府

amy
please check pm.

伯爵府

咩樣....... 我咪成個肥奶媽一個囉......

原文章由 BB618 於 07-9-7 14:20 發表
係呀,
好期待呀!
我已經同阿仔諗定著乜野衫
唔知大家個樣係點架呢?

伯爵府

我隻係仔, 真係吾會特登同佢諗...... 女仔就吾同講法.....

原文章由 jess0331 於 07-9-7 17:23 發表
i also thinking what my bb should wear...haha...

伯爵府

原文章由 QQBB2007 於 07-9-8 12:53 發表
我想問,係咪要食多D嘢,先多D奶架,咪唔可以減肥住囉!還有如果少咗奶,點可以增加番呀!

比bb 多些吸吮, 飲多d 流質, 有味冇味湯水乜都得, 休息多d, 我試過吾夠瞓, 有頭暈既情況, 我覺得就吾好諗減肥住嘞, 依家係2 個人一齊食, 均衡飲食最重要

伯爵府

amy
thanks for your arrangement :-P

伯爵府

amy & other moms
我是著這哺乳衣 >> http://www.uplusbaby.com//default.aspx
另外nursing bra 是這個 >> http://www.bravadodesigns.com/product.asp?ID=47&area=XX

兩樣加埋是天作之合, both 在bumps to babes 有得買, 可試
如你有興趣, 可約我一起去, 我常在中環附近打轉的

[ 本文章最後由 reginang 於 07-9-9 00:22 編輯 ]

伯爵府

...... bumps to babes's address >>> http://www.bumpstobabes.com/pages/location.htm

伯爵府

rarama
今日時間好趕, 都不可跟你暢談, 你在校泵奶情況點, 順利嗎
rara 好叻仔, 咁識照顧你, 好聽話, 希望下次 rara 可以陪我地 astha 一齊再玩過 :mrgreen:

伯爵府

媽媽餵的哺乳衣我訂了3 件, 不過我個人覺得質地麻麻, 全棉的不過洗完之後好梅既感覺, 同埋我件頭大, 衫身比較短, 唯一是款式比較多.

伯爵府

我現在穿的全是背心, 雖然有2 只麒麟臂, 不過天氣熱吾理咁多, 諗住涼少少時加件外套先

原文章由 ZhuZhuMa 於 07-9-10 11:21 發表

其實我兩件都有而且是一樣色... 好在無撞衫
我只是weekend 出街先穿著, 所以只買了兩三件. 但天氣開始涼, 還未有打算呢!

But anyway, I was very happy to see you all last Saturday. Some of you are very ...

伯爵府

我全程埋身, 所以冇特別mark 住時間

以下是今日的流程
0730 ~ 15-20mins
1045 ~ 20 mins
1245 ~ 10 mins (因為阿媽在外lunch, 過口癮等阿媽安心食完)
1445 ~ 20 mins (午睡)
1745 ~ 15 mins

2045 入房食奶食到瞓著為止(約30mins), 有時12點再食一次就可以瞓到7am 再食, 如果冇醒就一直瞓around 4am 醒一醒食10mins, 再瞓到0730 食奶起身, 跟住就要裝身一齊送家姐仔返學...... :mrgreen: sat/sun 家姐吾洗返學就可以齊齊瞓耐d, 佢醒既話我就比佢食, 一於用d 奶迷暈佢, 咁我又可以瞓多陣 ~~~

首頁
12345...7

尾頁

跳至