嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

大宅

繼 美 國 塑 膠 水 壺 生 產 商 Nalgene , 宣 佈 停 產 以 有 機 化 學 品 雙 酚 A ( Bisphenol A ) 製 造 的 水 壺 後 , 加 拿 大 更 率 先 實 施 禁 制 令 , 禁 止 進 口 及 銷 售 由 雙 酚 A 製 造 的 奶 樽 。

衞 生 部 長 克 萊 門 特 引 述 實 驗 結 果 指 , 雙 酚 A 可 能 令 嬰 兒 出 現 神 經 系 統 及 行 為 問 題 。

消 委 會 建 議 家 長 , 可 選 用 玻 璃 奶 樽 , 或 標 明 沒 有 雙 酚 A 的 膠 奶 樽 , 海 關 亦 表 示 會 密 切 留 意 情 況

其實之前已經聽過好多次, 我都冇理到, 但係今次我見加拿大政府咁高調立例, 連一向謹慎既消委會都開腔建議人改選玻璃樹, 可能真係有d嚇人既research results, 我兩個女都用緊唔同圖案既nuk, 不過安全起計, 尋日買過一批無雙酚a既奶樽, 因為我驚玻璃樽危險, 另外, 個報告仲話d老鼠只係食用很少份量, 經已出現不良反應, 包括腫瘤 , 泌尿問題和早發青春期.....聽落有d驚

原文章由 yeelam 於 08-4-20 14:35 發表
我都用緊 avent 膠奶樽, 而家聽咗咁講都有啲驚, 咁究竟轉唔轉好呀?? 有無好見意, 定真係轉玻璃奶樽, 我仲係心大心細, 因大女之前係用 nuk, 我費時佢地兩個一齊用一款, 所以個細咪用 avent 囉!! 點知又有咁啲新聞。

...

[ 本文章最後由 doublei 於 08-4-20 15:57 編輯 ]

大宅

d奶樽就會全部轉, 不過我另外都用緊個avent個手泵, 唔知個樽可以點轉, 因為係一個闊口肥樽

首頁

尾頁

跳至